Κρεμαστή Ρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κρεμαστή
Πόλη
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Γεωγραφικό διαμέρισμα Δωδεκάνησα
Νομός Δωδεκανήσου
Πληθυσμός 4.585 (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 85104
Τηλεφωνικός κωδικός 22410

Η Κρεμαστή είναι κωμόπολη της Ρόδου και ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, στην βορειοδυτική ακτή του νησιού. Ανήκει διοικητικά στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Πεταλούδων Ρόδου ενώ με την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (2010-2011) υπάγεται σήμερα, όπως όλοι οι οικισμοί του νησιού, στον νέο ενιαίο Δήμο Ρόδου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο τουριστικό οικισμό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Ρόδο στις παραλίες και τα θέρετρα της δυτικής ακτής. Ο πληθυσμός της βάσει της απογραφής του 2001 ανέρχεται στους 4.585 μόνιμους κατοίκους, των οποίων η κύρια ασχολία είναι ο τουρισμός καθώς και η γεωργία.

Το πνευματικό κέντρο

.Ο οικισμός έχει μεγάλη κίνηση και πολλούς επισκέπτες, πράγμα που ευνοείται και από την γειτνίαση με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου (λιγότερο από 3 χιλιόμετρα δυτικά) και με την κοιλάδα των Πεταλούδων.

Το κέντρο της κοσμεί ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και την Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής.

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν το Ιπποτικό Φρούριο του Μεγάλου Μαγίστρου Καρέττι, με οικισμό που ιδρύθηκε από τους ιππότες στα μέσα του 15ου αιώνα, καθώς και η Βιβλιοθήκη στην πλατεία της Κρεμαστής.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, μετά από αυτή των Ιπποτών, η Κρεμαστή ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων τουρκοκρατούμενων περιοχών ζώντας με φτώχεια, εξαθλίωση και καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας η Κρεμαστή αντιστάθηκε. Στις αρχές του 1913 οργανώθηκαν συλλαλητήρια με το αίτημα της ένωσης με τον εθνικό κορμό. Τα συλλαλητήρια αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν ο δήμαρχος Κ. Κεφαλάκης και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Αναστ. Βρόντης και να εξοριστούν στην Αθήνα.

Μετά από σειρά διαδηλώσεων ακολούθησαν τα παλλαϊκά συλλαλητήρια του 1919 (γνωστά ως το αιματηρό Πάσχα του 1919), με δύο νεκρούς στο γειτονικό Παραδείσι. Η αναγγελία των θανάτων αυτών στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρεμαστή οδήγησε το εκκλησίασμα σε ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της ένωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ιταλική καταπίεση διέτρεχε τη ζωή του χωριού με χαρακτηριστικότερη εκδήλωσή της αυτό που συνέβη στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα που η Ελλάδα καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι Ιταλοί κατασκεύασαν ένα φέρετρο με την επιγραφή «La morte de la Grecia» και το περιέφεραν στην Κρεμαστή απαιτώντας από τους κατοίκους να συμμετάσχουν στη «νεκρώσιμη ακολουθία». Όσοι αρνήθηκαν βασανίστηκαν και γρονθοκοπήθηκαν.

Την ιταλική κατοχή ακολουθεί η γερμανική. Τέλος η Κρεμαστή υποδέχεται πανηγυρικά την ενσωμάτωση με τον εθνικό κορμό στις 7 Μαρτίου του 1948.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμαστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κέντρο της Κρεμαστής υπάρχει ο ναός της Υπεραγίας θεοτόκου, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Είναι ένας από τους γνωστούς χώρους λατρείας των Ροδίων, όπου συρρέουν κάθε 15 Αυγούστου και μέχρι τις 23 Αυγούστου πιστοί από τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα για το πανηγύρι.

Στην θέση του ναού υπήρχε άλλος ναός μικρότερος, αλλά εξίσου γνωστός, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1839, ήταν ρυθμού βασιλικού και αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου Μαρίας ,την οποία ονομάζουν οι προσκυνητές Παναγιά Καθολική.

Ο σημερινός ναός είναι ένα μείγμα διαφόρων ρυθμών, με ένα τρούλο, ο οποίος υψώνεται 23 μέτρα πάνω από το δάπεδο του ναού και 10 μέτρα πάνω από την οροφή του ναού. Σε απόσταση 40 μέτρων βρίσκεται το κωδωνοστάσιο, ένας λευκός πύργος που υψώνεται στα 20 μέτρα και με εμβαδό βάσης 16 μέτρων.

Η Βιβλιοθήκη της Κρεμαστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη της Κρεμαστής διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων, σπάνιων εκδόσεων και μέρος βιβλίων της βιβλιοθήκης του μητροπολίτη Ρόδου Αποστόλου Τρύφωνος (1913-1946), με τα οποία μορφώνονταν οι γενεές των Κρεμαστενών. Την δαπάνη ανέγερσής της, δωρικού ρυθμού στη μέση του χωριού, ανέλαβε ο σύλλογος των αποδήμων Κρεμαστενών Αμερικής η "Ελπίς", που ιδρύθηκε το 1920. Το οικόπεδο ήταν δωρεά της εκκλησίας.

Το έργο ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1927, όπως πληροφορεί η επιγραφή που είναι πάνω από την είσοδο του κτιρίου. Η δαπάνη του ανήλθε στο ποσό των 110.000 λιρών κατά τον μητροπολίτη Απόστολο Τρύφωνος.

Το Μεσαιωνικό κάστρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεγάλος Μάγιστρος Φαμπρίτσιο ντελ Καρέτο φέρεται να επισκεύασε το Κάστρο της Κρεμαστής στη δεκαετία του 1510 – 1520, αφού αυτό υπήρχε ήδη κατά το 14ο αι. και αξιοποιήθηκε από τους εκάστοτε Μεγάλους Μαγίστρους ως τόπος θερινής κατοικίας. Κατά τη διάρκεια της Ιπποτοκρατίας, αλλά και αργότερα κατά την Τουρκοκρατία, το Κάστρο υπήρξε καταφύγιο για τους Κρεμαστενούς και τις οικογένειές τους.

Σήμερα διατηρούνται δυο θολωτά δωμάτια στην πύλη του φρουρίου, διακρίνονται τα εξωτερικά τείχη του και η Μονή του Αγίου Νικολάου, η οποία χτίστηκε αργότερα.

Πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας Κρεμαστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής άρχισε τη λειτουργία της το 1965 με πρωτοβουλία του Δωδεκανήσιου Υπουργού Βιομηχανίας Ιωάννη Ζίγδη και κοινοτάρχη Τοδουλάκη Γεώργιου.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας και να ενισχύσει τους Έλληνες χειροτέχνες. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Κοινότητα Κρεμαστής και κατά καιρούς και ο Ε.Ο.Μ.Ε.Χ, ο Οργανισμός Εμπορίου και η Νομαρχία Δωδεκανήσου.

Δεκτοί στην Έκθεση γίνονταν Έλληνες χειροτέχνες με ποσοστό χειρωνακτικής εργασίας από 30% έως 100%, ώστε να αποκλείονται τα καθαρά βιομηχανικά προϊόντα.

Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες αναβάθμισής της στοχεύοντας στη διεθνοποίησή της. Σαν ιδέα υφίσταται και θα γίνονται προσπάθειες μέχρι που οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στην πορεία της λειτουργίας της εμπλουτίστηκε και με το βιοτεχνικό είδος. Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος συμβάλλοντας στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας δίχως να προσδοκώνται οικονομικά οφέλη για το Δήμο Ρόδου ή τη Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής.

Από το 2011 η οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και να επαναφέρει τα στοιχεία της αρχικής λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής, αποφάσισε να την εμπλουτίσει με προϊόντα της αγροτικής οικονομίας. Γι’ αυτό μετονομάστηκε σε Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]