Κρεγκ Γκόρντον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρεγκ Γκόρντον
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΚρεγκ Άντονι Γκόρντον
Ημερ. γέννησης31 Δεκεμβρίου 1982 (1982-12-31) (41 ετών)
Τόπος γέννησηςΕδιμβούργο, Σκωτία
Ύψος1,93 μ.
ΘέσηΤερματοφύλακας
Νούμερο φανέλας1
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
2000-2007Χαρτς139(0)
2001-2002Κάουντενμπιθ ΦΚ12(0)
2007-2012Σάντερλαντ ΑΦΚ88(0)
2014-Σέλτικ3(0)
Σύνολο239(0)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
2003-2005Σκωτία Β2(0)
2004-2010Σκωτία40(0)
Προπονητική καριέρα
ΠερίοδοςΟμάδα
2012Νταμπάρτον ΦΚ
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Κρεγκ Άντονι Γκόρντον (γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1982) είναι ένας Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίζεται στην θέση του τερματοφύλακα. Αυτό τον καιρό είναι ελεύθερος συμβολαίου ενώ είχε κιόλας επιλεγεί στις τελευταίες κλήσεις της Εθνικής Σκωτίας. Υπήρξε επίσης υποψήφιος του STV's Scotland's Greatest Ever Football Team για το 2010.

Ο Γκόρντον ξεκίνησε την καριέρα του με την ομάδα της Σκωτσέζικης Πρέμιερ Λιγκ Χαρτ οφ Μιντλόθιαν, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Σκωτίας του 2006. Αγωνίστηκε τη σεζόν 2001-02 ως δανεικός στην ομάδα της Β' Εθνικής Σκωτίας Κάουντεντμπιθ. Το 2007 η ομάδα της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ Σάντερλαντ τον αγόρασε έναντι του ποσού των £9 εκατομμυρίων, το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ Βρετανικός ομάδα για την απόκτηση τερματοφύλακα, κι αυτό μέχρι την μεταγραφή του Νταβίντ Ντε Χέα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2011.

Συλλογική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Εδιμβούργο, ο Γκόρντον φοιτούσε στο Balerno Community High School από το 1994 ως το 1999, ώντας ένας μεγάλος οπαδός της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν από τα σχολικά του χρόνια εκεί. Αποτελεί προϊόν των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει και τους συμπαίκτες του στην Εθνική Σκωτίας Γκάρι Νέισμιθ, Άλαν Τζόνστον, Πολ Ρίτσι και Ρόμπι Νίλσον.

Κάουντενμπιθ (δανεικός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρεγκ πήγε υπό την μορφή δανεισμού στην χαμηλότερης δυναμηκότητας Κάουντενμπιθ όπου αγωνίστηκε σε σημαντικό αριθμό αγώνων προτού επιστρέψει στην ομάδα της πρωτεύουσας της Σκωταίας. Ο πρώτος του επαγγελματικός αγώνας ήταν στο Φόρθμπανκ σε ένα αγώνα με αντίπαλο την Στέρλνγκ Άλμπιον.

Χαρτ οφ Μιντλόθιαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Χαρτ οφ Μιντλόθιαν σε μια ισσοπαλία με 1-1 απέναντι στην Λίβινγκστον στις 6 Οκτωβρίου 2002, και μέσα σε 12 μήνες κατάφερε να πάρει την θέση του Τέπι Μοϊλάνεν ως βασικού τερματοφύλακα της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν.[1] Οι εμφανίσεις του στη διάρκεια της σεζόν 2003-04 είχαν ως αποτέλεσμα την υποψηφιότητα του παίκτη για το βραβείο Scottish PFA Young Player of the Year, το οποίο τελίκά δόθηκε στον τότε μέσο της Σέλτικ, Στέφεν Πίρσον.

Ο Γκόρντον, ενώ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του στην Χαρτ οφ Μιντλόθιαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Σκωτίας για την σεζόν 2005–06

Ο Γκόρντον κατάφρε να γίνει βασικός με την Εθνική Σκωτίας μέχρι το 2005, ενώ η σταθερά καλή του παρουσία την σεζόν 2005-06 βοήθησε την Χαρτ οφ Μιντλόθιαν να τερματίσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και να κατακτήσει το Κύπελλο Σκωτίας. Το κύπελλο κατακτήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι με αντίπαλο στον τελικό την ομάδα της Γκρέτνα. Μια διαδικασία που ήρθε μετά από ισσοπαλία 1–1 μεταξύ των δύο ομάδων στη κανονική διάρκεια του αγώνα, με τον Γκόρντον να αποκρούει τον πέναλτι του Γκάβιν Σκίλτον. Εκείνη τη σεζόν ψηφίστηκε από την Scottish Football Writers' Association ως ο Παίκτης της Χρονιάς στη Σκωτία, αποτελώντας έτσι τον πρώτο παίκτη της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο από την εποχή του Σάντι Τζαρντίν το 1986 και παράλληλα ο πρώτος τερματοφύλακας μετά τον Άντι Γκόραμ των Ρέιντζερς Γλασκώβης το 1993.[2]

Για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2006-07 υπήρχαν φήμες που συνέδεαν τον Γκόρντον με μια ενδεχόμενη μεταγραφή μακριά από το Τάινκαστλ, κυρίως μετά την συμμετοχή του στην έκδοση μιας ανακοίνωσης ενάντια στον ιδιοκτήτη της ομάδας Βλαντιμίρ Ρομανόφ. Ο Γκόρντον και ο Πολ Χάρτλεϊ πλαισίωναν τον αρχηγό Στίβεν Πρέσλεϊ καθώς αυτός διάβαζε ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για "σημαντική αναταραχή" στα αποδυτήρια της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν.[3] Ο τόπος στον οποίο διαβάστηκε η ανακοίνωση, το προπονητικό κέντρο της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν στο Ρικάρτον, οδήγησε τον τύπο στο να "βαφτίσει" τους παίκτες ως "Riccarton Three".[4] Οι Ρέιντζερς, η Άστον Βίλα, η Άρσεναλ καθώς και η Μάντσεστερ Γιουνάτεντ συνδέονταν όλες τους με σενάρια απόκτησης του παίκτη στα τέλη του 2006. Ο προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ παρακολούθησε τον Γκόρντον αγωνιζόμενο στη νίκη της Σκωτίας με 1–0 επί της Γαλλίας για τα προκριματικά του Euro 2008.[5] Περιέγραψε τον Γκόρντον ως κάποιο που είναι "παρών και έχει καλά αντανακλαστικά με τα χέρια και πραγματικά μου δείχνει ένας καλός τερματοφύλακας." Ο Γκόρντον επιβεβαίωσε την αγωνιστική του άνοδο με μια εντυπωσιακή απόκρουση τον Οκτώβριο του 2006 στο Ντέρμπι του Εδιμβούργου[5], ενώ τον επόμενο μήνα χρίστηκε νέος αρχηγός της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν, στη θέση του αποχωρήσαντα Πρέσλεϊ.

Παρά τις δικαιολογίες της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν πως ο παίκτης ήταν άρρωστος, έμεινε στον πάγκο για τον αγώνα απέναντι στην Νταντί Γιουνάτεντ το Δεκέμβριο του 2006 για λόγο που πολλοί πίστεψαν πως είχε να κάνει με πειθαρχικό μέτρο της ομάδας κατά του παίκτη για την συμμετοχή του στην ανακοίνωση των "Riccarton Three".[6] Επέστρεψε όμως, παρόλα αυτά, για το ντέρμπι του Εδιμβούργου απέναντι στην Χιμπέρνιαν τρεις μέρες αργότερα. Δεν συμπεριλήφτηκε όμως στην αποστολή της ομάδας που αντιμετώπισε την Ρέιντζερς στις 27 Ιανουαρίου 2007, μόλις τέσσερεις μέρες πριν από το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου, ενώ επιβεβαιώθηκε από την ομάδα πως διαπραγματευόταν την μεταγραφή του.[7] Ο Γκόρντον, παρόλα αυτά, παρέμεινε παίκτης της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν και μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Το Μάρτιο του 2007, ο Γκόρντον εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αγωνιστεί με τη φανέλα της Άρσεναλ, μετά από δημοσιεύματα που τον ήθελαν ως υποψήφιο αντικαταστάτη του βετεράνου Γιένς Λέμαν ως βασικού τερματοφύλακα των Gunners, δηλώνοντας πως "η Άρσεναλ είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο, συνεπώς είναι κάτι που θα ενδιέφερε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή".[8] Η αποτυχία της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν να προκριθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με το τέλος της σεζόν, δεν έκανε παρά να αυξήσει τις φήμες που ήθελαν τον Γκόρντον να πωλείται, με την Σάντερλαντ και την Άστον Βίλα να βρίσκονται μεταξύ των ενδιαφερομένων τον Ιούλιο του 2007.[9] Η εμφάνισή του στην φιλική ήττα με 3–2 από την Μπαρτσελόνα στις 28 Ιουλίου ήταν τελικά και η τελευταία του με τον σύλλογο του Εδιμβούργου.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Γκόρντον έγινε μέλος του Hearts Hall of Fame. Μόλις 24 ετών, έγινε έτσι ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Σάντερλαντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοινώθηκε στις 7 Αυγούστου 2007 πως ο Γκόρντον είχε φτάσει σε συμφωνία για πενταετές συμβόλαιο με την Σάντερλαντ, με την επιβεβαίωση για την επικείμενη μεταγραφή να έρχεται την επόμενη μέρα.[10] Το ποσό των £9m εκατομμυρίων που δαπανήθηκε για την υλοποίηση της μεταγραφής ήταν το μεγαλύτερο που είχε πληρώσει ποτέ Βρετανική ομάδα για την απόκτηση τερματοφύλακα, μέχρις ότου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πληρώσει περίπου £18 εκατομμύρια για την απόκτηση του Νταβίντ Ντε Χέα από την Ατλέτικο Μαδρίτης.[11]

Ο Γκόρντον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Σάντερλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ στον εναρκτήριο αγώνα της ομάδας του για την σεζόν με αντίπαλο την Τότεναμ Χότσπερ, κρατώντας ανέπαφη την εστία του καθώς η ομάδα του κέρδισε με 1–0. Σε αυτό τον αγώνα ο αντίπαλος τερματοφύλακας, Πολ Ρόμπινσον, αποτελούσε βασική επιλογή της Εθνικής Αγγλίας για την θέση του τερματοφύλακα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο βασικός τερματοφύλακας της Σκωτίας αντιμετώπιζε τον αντίστοιχο της Αγγλίας από το 2001, όταν ο τερματοφύλακας της Άρσεναλ Ντέιβιντ Σίμαν αντιμετώπισε τον Νιλ Σάλιβαν της Τότεναμ.

Παρά το γεγονός όμως πως είχαν ξοδευτεί £9 εκατομμύρια για την απόκτηση του Γκόρντον, ο προπονητής της Σάντερλαντ Ρόι Κιν τον άφησε στο πάγκο, μετά τη συντριβή της Σάντερλαντ με 7–1 από την Έβερτον το Δεκέμβριο, με τον Ουαλό τερματοφύλακα Ντάρεν Ουόρντ να παίρνει τη θέση του στο βασικό σχήμα της ομάδας. Ξαναβρήκε τη θέση του ως βασικός τερματοφύλακας τρεις αγώνες αργότερα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στα μέσα της σεζόν 2008–09, ο Γκόρντον ήταν εκτός ομάδας για αρκετούς μήνες εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο και βρέθηκε έτσι δεύτερη επιλογή του προπονητή πίσω από τον Ούγγρο Μάρτον Φούλοπ.

Παρόλα αυτά στην αρχή της σεζόν 2009–10, ο Γκόρντον ξαναβρήκε τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας. Στις 7 Νοεμβρίου, στον εκτός έδρας αγώνα της Σάντερλαντ στο Λονδίνο με αντίπαλο την Τότεναμ, έσπασε το χέρι του ύστερα από μία σύγκρουση με τον Άγγλο διεθνή επιθετικό των Σπερς Τζερμέιν Ντεφόου[12] και έμεινε εκτός γηπέδων για διάστημα τριών μηνών.[13] Επέστρεψε στις 23 Ιανουαρίου, σε έναν αγώνα με αντίπαλο την Πόρτσμουθ.[εκκρεμεί παραπομπή].

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Γκόρντον υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο σπασμένο χέρι του, όπου του αφαιρέθηκε η μεταλλική πλάκα που του είχε τοποθετηθεί όταν το είχε σπάσει. Μετά από λίγες μέρες ανάρρωσης ήταν και πάλι πίσω στις προπονήσεις. Όμως, στη διάρκεια μιας προπόνησης, ξαναέσπασε το ίδιο χέρι. Επιβεβαιώθηκε τότε και από γιατρούς πως ο παίκτης θα έχανε το ξεκίνημα της σεζόν 2010–11, με τον νέο τερματοφύλακα της Σάντερλαντ Σιμόν Μινιολέ να παίρενι τη θέση του βασικού. Με το που επέστρεψε ο Γκόρντον από τον τραυματισμό του, παρέμεινε για καιρό εκτός βασικής ενδεκάδας. Στις 9 Νοεμβρίου 2010, ο Γκόρντον πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση για τη σεζόν στον εκτός έδρας αγώνα με την Τότεναμ Χότσπερ. Ο συγκεκριμένος αγώνας τελείωε με ισσοπαλία 1–1. Επίσης ο Γκόρντον ήταν εκ των πρωταγωνιστών στη νίκη της Σάντερλαντ με 3–0 επί της Τσέλσι. Στη συνέχεια, στις 18 Δεκεμβρίου 2010 ο Γκόρντον πραγματοποίησε μια ενστινκτώδη απόκρουση σε προσπάθεια του Ζατ Νάιτ στη νίκη των Μαυρόγατων με 1-0 επί της Μπόλτον Γουόντερερς. Παρόλα αυτά, ο Γκόρντον έπεσε ξανά θύμα τραυματισμού, καθώς υπέστη τραυματισμό στον τένοντα του γονάτου του, με αποτέλεσμα την αντίκατάστασή του στην ενδεκάδα από τον Μινιολέ.[14] Ευτυχώς όμως για τον Γκόρντον, το πρόβλημα τραυματισμού στον τένοντα του γονάτου του επέτρεπε ακόμα να είναι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της ομάδας, κι αυτό παρά το γεγονός πως δεν ήταν σε πλήρες επίπεδο ετοιμότητας. Στις 19 Απριλίου 2011, ανακοινώθηκε πως ο Γκόρντον υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατό του για να αντιμετωπίσει τους τραυματισμούς στο τένοντα του γονάτου και στο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, από τους οποίους υπέφερε. Ως αποτέλεσμα, παρέμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου 8 μήνες. Η καλοκαιρινή μεταγραφή του τερματοφύλακα της Κόβεντρι Σίτι Κίραν Ουέστγουντ έθεσε ακόμη περισσότερο εν αμφιβόλω το μέλλον του Σκωτσέζου στο σύλλογο της Βόρειας Αγγλίας. Τον Αύγουστο του 2011 δημοσιεύματα στον Τύπο τον έφερναν στο στόχαστρο ομάδων όπως η Άρσεναλ και η Σέλτικ και πολλών άλλων.[15] [16] Πραγματοποίησε την επανεμφάνισή του στις 4 Ιανουαρίου 2012 με τις ρεζέρβες της Σάντερλαντ κρατώντας ανέπαφη την εστία του στην νίκη τους με 2-0 επί των αντίστοιχων της Άρσεναλ. Επέστρεψε στη δράση με την πρώτη ομάδα στις 28 Απριλίου απέναντι στην Μπόλτον σε αγώνα που έληξε με τελικό σκορ 2-2. Την επόμενη εβδομάδα μετά την επανεμφάνισή του, έκαναν την εμφάνισή τους φήμες που τον ήθελαν, ενδεχομένως, να ανανεώνει το συμβόλαιό του αλλά με μεγαλύτερο μισθό, φήμες που μέσα στην ίδια εβδομάδα όμως μετατράπηκαν σε φήμες αποχώρησής του με το τέλος της σεζόν. Στις 11 Μαΐου ο Γκόρντον κέρδισε το βραβείο Premier League Save of the 20 Seasons χάρη στην απόκρουσή του απέναντι στην Μπόλτον. Αφού παρέλαβε το βραβείο ο Γκόρντον δήλωσε: "Αυτή είναι από τις καλύτερες στιγμές στη καριέρα μου".

Στις 19 Μαΐου 2012 ανακοινώθηκε πως βρισκόταν ανάμεσα σε εννέα παίκτες που η Σάντερλαντ άφηνε ελεύθερους συμβολαίου.[17]

Διεθνής Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόρντον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Σκωτία σε μία νίκη με 4–1 επί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στο Ίστερ Ρόουντ Στέιντιουμ στις 30 Μαΐου 2004[18] στη διάρκεια της παρουσίας του Μπέρτι Βογκς στον πάγκο των Highlanders, προτού καθιερωθεί ως βασική επιλογή υπό τις οδηγίες του Ουόλτερ Σμιθ. Ο σχολιαστής του BBC και πρώην ποδοσφαιριστής Άλαν Πρέστον είχε εκτιμήσει τον παίκτη ως το νέο μεγάλο αστέρι του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, περιγράφοντάς τον ως "έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ευρώπη".[19] Μετά από μια ισσοπαλία 1–1 με την Ιταλία απέσπασε θετικά σχόλια από το ίνδαλμά του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος είπε για τον Γκόρντον πως είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.[20]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρτ οφ Μιντλόθιαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2006

Ατομικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Hearts Hall of Fame». 2010-02-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-13. https://web.archive.org/web/20120313125448/http://www.heartsfc.co.uk/articles/20060603/craig-gordon_2241731_893911. Ανακτήθηκε στις 2012-08-27. 
  2. «Gordon voted player of the year». BBC Sport. 2006-04-16. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/h/heart_of_midlothian/4913878.stm. 
  3. «Romanov issues player ultimatum». BBC Sport. 2006-10-27. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/h/heart_of_midlothian/6091336.stm. 
  4. «Romanov brands Riccarton Three "traitors" in latest rant». Edinburgh Evening News. 2007-02-23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-18. https://web.archive.org/web/20071018070201/http://edinburghnews.scotsman.com/sport.cfm?id=292262007. Ανακτήθηκε στις 2012-08-28. 
  5. 5,0 5,1 «Gordon backed as best in Britain». BBC Sport. 2006-10-10. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/h/heart_of_midlothian/6036703.stm. 
  6. «Craig Gordon dropped to Hearts' bench». BBC Sport. 2006-12-23. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/h/heart_of_midlothian/6206265.stm. 
  7. «Hearts may sell Gordon & Hartley». BBC Sport. 2007-01-28. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/h/heart_of_midlothian/6305707.stm. 
  8. Wilson, Jeremy (2007-03-20). «Puzzled Reyes dismisses Madrid rumours of a return to Sevilla». London: The Guardian. http://football.guardian.co.uk/News_Story/0,,2038158,00.html. Ανακτήθηκε στις 2007-03-20. 
  9. «McLeish tells Gordon to grab 'chance of a lifetime». The Scotsman. 2007-08-07. http://sport.scotsman.com/topics.cfm?tid=24&id=1232562007. 
  10. «Black Cats Sign Craig Gordon». Sky Sports. 2007-08-08. http://www.skysports.com/story/0,19528,11661_2647682,00.html. Ανακτήθηκε στις 2007-08-08. 
  11. «Sunderland's Craig Gordon sidelined by fractured arm». BBC Sport. 16 July 2010. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/s/sunderland/8828042.stm. Ανακτήθηκε στις 12 September 2011. 
  12. «Gordon blames Defoe for injury». Morning Star. 13 November 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-11. https://web.archive.org/web/20120511024104/http://www.morningstaronline.co.uk/index.php/news/content/view/full/83194. Ανακτήθηκε στις 2012-08-28. 
  13. «Devastated Craig Gordon was close to peak form, insists Steve Bruce». The Scotsman. 20 November 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-16. https://archive.today/20120716222922/http://thescotsman.scotsman.com/english/Devastated-Craig-Gordon-was-close.5842663.jp. Ανακτήθηκε στις 2012-08-28. 
  14. «Gordon on injury prognosis». http://www.safc.com/news/20110317/gordon-on-injury-prognosis_2256213_2318247. 
  15. Sky Sports. http://www.skysports.com/story/0,19528,11695_6884587,00.html. 
  16. «Gordon attracts Celtic interest». BBC News. 15 August 2011. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/14533133.stm. 
  17. «Craig Gordon released by Sunderland as nine players leave». BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 19 May 2012. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18128262?. Ανακτήθηκε στις 19 May 2012. 
  18. «Scotland 4–1 Trinidad». BBC News. 2004-05-30. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/internationals/scotland/3760581.stm. 
  19. «Gordon is the best keeper in Europe, claims Preston». Edinburgh Evening News. 2007-08-06. http://sport.scotsman.com/football.cfm?id=1231232007. 
  20. «Buffon backs "great" Gordon». Sky Sports. 2007-11-16. http://www.skysports.com/story/0,19528,11063_2885890,00.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]