Κρίκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Κρίκετ ήταν ολυμπιακό άθλημα από το 1896 αλλά διεξήχθη μόνο στην Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι.

Ιστορικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1896 στην Α΄ Ολυμπιάδα της Αθήνας το πρόγραμμα προέβλεπε και αγώνες κρίκετ. Είχαν δηλώσει συμμετοχή δύο ομάδες, μια βρετανική από τη Μάλτα, τότε αποικία της Μεγ. Βρετανίας και μια ελληνική από την Κέρκυρα, το μοναδικό μέρος που παίζεται αυτό το άθλημα στην Ελλάδα. Όμως, οι αγώνες δεν διεξήχθησαν.

Το 1900, στο Παρίσι, συμπεριλήφθηκε και το κρίκετ στο πρόγραμμα της δεύτερης Ολυμπιάδας. Στο άθλημα αυτό δήλωσαν συμμετοχή τέσσερις χώρες αλλά τελικά το Βέλγιο και η Ολλανδία αποσύρθηκαν. Έτσι μετείχαν μόνο η διοργανώτρια Γαλλία με μια ομάδα εργαζόμενων στη βρετανική πρεσβεία και η Μεγάλη Βρετανία με το σύλλογο "Ντίβον & Σόμερσετ Γουόντερερς".

Έπειτα από συμφωνία στον μεταξύ τους αγώνα, που ήταν και ο μοναδικός της διοργάνωσης, οι ομάδες αγωνίστηκαν με 12 παίκτες, αντί για 11 που προβλέπουν οι κανονισμοί.

Το ματς διεξήχθη στις 19 και 20 Αυγούστου 1900. Την πρώτη μέρα οι Βρετανοί πήραν την πρωτοπορία με 117-78 πόντους. Την επόμενη η Βρετανοί ξεκίνησαν πρώτοι πετυχαίνοντας 145 πόντους φθάνοντας τους 262 συνολικά. Αυτό σήμαινε πως οι Γάλλοι έπρεπε να καλύψουν διαφορά 185 πόντων, κάτι που δεν πέτυχαν σκοράροντας μόλις 26.

Έτσι η βρετανική ομάδα αναδείχθηκε ολυμπιονίκης με τελικό σκορ: 262-104. Σύμφωνα με τα ισχύοντα τότε της απονεμήθηκε αργυρό μετάλλιο και κύπελλο, ενώ στη γαλλική ομάδα δόθηκε χάλκινο μετάλλιο.

Το κρίκετ προβλεπόταν στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων του 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ και του 1908 στο Λονδίνο αλλά τελικά δεν διεξήχθη. Λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αποσύρθηκε από τους ολυμπιακούς αγώνες. Όμως, εξακολουθεί να θεωρείται ολυμπιακό άθλημα και διεξάγεται στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Μετάλλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cricket at the 1900 Summer Olympics της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).