Κούνδουρος ίππος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την ονομασία κούνδουροι ίπποι, ή κούντουροι ίπποι, ή ακόμα και βέρεδοι ίπποι, λέγονταν ειδικά άλογα που επιλέγονταν για την ταχύτητά τους στην εξυπηρέτηση του δημόσιου ταχυδρομείου και ειδικότερα της ταχείας αλληλογραφίας, ή όπως καλούταν τότε «οξύς δρόμος».

Τα άλογα που επιλέγονταν για τέτοιες εξυπηρετήσεις τούς κόνταιναν την ουρά, εξ ου και η ονομασία τους. Αυτός που επιφορτιζόταν στην εκτροφή και άμεση ετοιμότητα κούντουρων ίππων καλούταν Κουντουράριος. Οι κουντουράριοι ήταν διασκορπισμένοι σ΄ όλη την επικράτεια σε σταθμούς ανταπόκρισης, καλούμενα κούνδουρα, όπως ήταν π.χ. οι Μιτάτοι.

Κατάλοιπα αυτών των ονομασιών είναι και τα διασωθέντα μέχρι σήμερα τοπωνύμια Κούντουρα, Παλαιοκούντουρα, κούντουρος όρμος, κούντουρο ακρωτήρι κ.λπ. καθώς και τα επίθετα Κούνδουρος, Κούντουρος, Κουντουριώτης κ.λπ. περισσότερο με την έννοια της περιορισμένης κόμης. Υπό την τελευταία έννοια ως κουντουριώτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όλοι οι θαλασσομάχοι που έφεραν εξ ανάγκης μικρή κόμη για να μη εμπλέκεται αυτή στα ξάρτια των ιστιοφόρων πλοίων.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 14ος, σελ. 926