Κουρσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°44′12″N 36°10′30″E / 51.73667°N 36.17500°E / 51.73667; 36.17500

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κουρσκ (αποσαφήνιση).
Κουρσκ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κουρσκ
51°44′14″N 36°11′14″E
Χώρα Ρωσία
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Κουρσκ
Διοικητική υπαγωγήΌμπλαστ του Κουρσκ
Ίδρυση1032[2]
Διοίκηση
Έκταση188,75
Υψόμετρο250
Πληθυσμός415.159[1]
Ταχ. κωδ.305000
Τηλ. κωδ.4712
Ιστότοποςhttp://www.kurskadmin.ru/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κουρσκ (ρωσικά: Курск) είναι πόλη της Ρωσίας, πρωτεύουσα ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας, βορειοανατολικά της Ουκρανίας, στη συμβολή των ποταμών Τούσκαρ ή Τούσκορ και Σέιμ ή Τούρα (παραπόταμοι του Κουρ).

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κουρσκ αποτελεί σπουδαίο σιδηροδρομικό κόμβο προς τη βόρεια και. ανατολική Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και μεγάλο εμπορικό κέντρο με παραγωγή σιτηρών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το 1926 αριθμούσε 98.000 περίπου κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2010 ο πληθυσμός έφτασε τις 415.159 κατοίκους.

Στη πόλη υφίστανται μεγάλα πνευματικά ιδρύματα όπως Πανεπιστήμιο Πολυτεχνείο Γεωργική Ακαδημία κ.α. Κοντά στο πολιτικό αεροδρόμιο του Κουρσκ και σε απόσταση 7 χλμ. ανατολικά της πόλης βρίσκεται η μεγάλη πολεμική αεροπορική βάση Βοστόσνι που είχε ιδιαίτερη δράση στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και που σήμερα αποτελεί την έδρα της 14ης ρωσικής πτέρυγας μάχης.

Στη περιοχή της πόλης αυτής έχουν βρεθεί πολύ μεγάλα κοιτάσματα σιδηρούχων μεταλλευμάτων σε βάθος 150 μέτρα υπό την επιφάνεια του εδάφους παρουσιάζοντας έτσι τη μεγαλύτερη μαγνητική παρεκτροπή πυξίδας στην επιφάνεια της Γης, γνωστή και ως Μαγνητική ανωμαλία του Κουρσκ

Το Κουρσκ είναι περισσότερο όμως γνωστό για την ομώνυμη μάχη που συνέβη στη περιοχή, και συγκεκριμένα παρά το παραπλήσιο χωριό Προκχόροβκα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ Γερμανών και Ρώσων, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε αριθμό αναμέτρηση αρμάτων μάχης, αλλά και από τις πιο φονικές του πολέμου.

Επίσης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς το Κουρσκ είναι επιπλέον γνωστό από τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της βρεφοκρατούσας, η Παναγία του Κουρσκ, που φυλάσσονταν στο ομώνυμο μοναστήρι που ανεγέρθηκε στο σημείο εύρεσης. Σήμερα το εικόνισμα βρίσκεται στις ΗΠΑ, υπό την κατοχή της εκεί απόδημης ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθεδρικός ναός του Κουρσκ

Σπουδαίο αξιοθέατο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σέργιο και στη Παναγία του Καζάν, η είσοδος του οποίου θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό, με κιονοστοιχία, ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός, η έπαυλη Ρομοντανόφσκι που μετετράπη σε επιμελητήριο, το Μοναστήρι της Παναγίας του Κουρσκ, πολιούχου της πόλης, που κατά τη ρωσική επανάσταση λεηλατήθηκε και ένα μεγάλο τμήμα του κατεδαφίστηκε, και βεβαίως το πολεμικό μνημείο της περίφημης μάχης.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη εκτείνεται η μεγάλη στέπα της Κούρσκαγια που ποτέ δεν έχει καλλιεργηθεί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
  2. www.kurskadmin.ru/node/810.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΕ΄, σελ.81.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]