Κουροτρόφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προσωνυμία Κουροτρόφος δινόταν κατά την ελληνική αρχαιότητα σε θεούς ή θεές για τους οποίους υπήρχε η πεποίθηση πως προστάτευαν τα νεογέννητα βρέφη καθώς και τα νεαρά άτομα. Μεταξύ των θεοτήτων που καλούνταν με αυτό το προσωνύμιο συμπεριλαμβάνονταν η Εκάτη[1], η Ήρα[2], η Αθηνά, ο Απόλλων[3], ο Ερμής[4], η Αφροδίτη, η Άρτεμις ( στην οποία οι μέλλουσες μητέρες αφιέρωναν τα ενδύματά τους αν ο τοκετός ήταν επιτυχημένος )[5], κλπ και συνήθως αναπαριστάνονταν μαζί με ένα μωρό στην αγκαλιά τους.

Με την ονομασία Κουροτρόφος ήταν γνωστή και μια δευτερεύουσας σημασίας θεότητα της πόλης των Αθηνών, η οποία παρουσιαζόταν ως προστάτιδα των παιδιών και των νέων. Για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών της, είχε ανεγερθεί και ναός, το επονομαζόμενο Κουροτρόφιον.[6] Μάλιστα, έχει διασωθεί αρχαία επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα, στην οποία αναφέρεται το όνομά της, μεταξύ των θεοτήτων προς τιμήν των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί θυσίες.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού - Μ. Ασία: Εκάτη.
  2. Θεογονία: ΉΡΑ.
  3. «Οδυσσέας - Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας: Απόλλων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015. 
  4. Ο θεός Ερμής.
  5. «Ναός Βραυρωνίας Αρτέμιδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015. 
  6. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου, τ. Γ’, Αθήνα, εκδόσεις Δομή, 1984, 247.
  7. «Στο Επιγραφικό Μουσείο «Το ημερολόγιο των θυσιών του Θορικού»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015.