Κουπί του Ντούβενζεε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κουπί του Ντούβενσεε)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμβούργου εκτίθεται τμήμα ενός ξύλινου κουπιού που βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφών το 1926, κοντά στο Ντούβενζεε (Duvensee), στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στη Βόρεια Γερμανία. Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο κουπί (μετά το κουπί που βρέθηκε στο Star Carr στην Αγγλία) και θεωρείται απόδειξη της χρήσης θαλάσσιων μέσων μεταφοράς κατά τη Μεσολιθική περίοδο. Είναι γνωστό ως το Κουπί του Ντούβενζεε[1].

Το κουπί του Ντούβενζεε

Δυτικά του χωριού Ντούβενζεε υπήρχε αρχικά μια ρηχή λίμνη που σταδιακά μετατράπηκε σε βάλτο. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο βάλτος αποξηράνθηκε προκειμένου να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμα εδάφη. Το 1923 ο γεωλόγος Καρλ Γκριπ (Karl Gripp), που χαρτογραφούσε την περιοχή, ανακάλυψε ένα μεσολιθικό οικισμό. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ανασκαφές από τους αρχαιολόγους Gustav Schwantes, Hermann Schwabedissen και Klaus Bokelmann κατά τη διάρκεια των οποίων ανακαλύφθηκαν το Κουπί του Ντούβενζεε και πολλά λίθινα αντικείμενα[2].

Το Κουπί του Ντούβενζεε έχει μήκος 52 εκ. και πλάτος, στο κάτω και πιο φαρδύ μέρος του 10 εκ., και στην λαβή, τμήμα της οποίας λείπει, 3,5 εκ. Ζυγίζει 331 γρ. και είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου. Αν και βρέθηκε σπασμένο σε περισσότερα κομμάτια ήταν διατηρημένο γενικά σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό οφείλονταν στο ότι τα ιζήματα από τα οποία ήταν καλυμμένο περιείχαν πολύ μικρές ποσότητες οξυγόνου και έτσι δεν ευνοήθηκε η ανάπτυξη μικροοργανισμών (μυκήτων, βακτηρίων και εντόμων) που θα κατέστρεφαν το ξύλο. Παλυνολογικές μελέτες, καθώς και βαθμονομημένες μετρήσεις ραδιενεργού άνθρακα έδωσαν ημερομηνίες από 6527 ± 49 έτη ΠΚΕ και 6311 ± 38 έτη Π.Κ.Ε[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Αμβούργου / Helms-Museum Inventory No: MfV1926.112:182
  2. Jenke, Mareike. «Ausgrabungen im Duvenseer Moor, Kreis Herzogtum Lauenburg - Zur Rekonstruktion einer Altgrabung» (στα German). Hammaburg N.F. 16: 9-78 (here 10-12). ISSN 0173-0886. 
  3. Jenke, Mareike. «Ausgrabungen im Duvenseer Moor, Kreis Herzogtum Lauenburg - Zur Rekonstruktion einer Altgrabung» (στα German). Hammaburg N.F. 16: 9-78 (here 48-49). ISSN 0173-0886. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Duvensee paddle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).