Κορόγκουε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κορόγκουε (πόλη))

Συντεταγμένες: 05°09′21″S 38°27′01″E / 5.15583°S 38.45028°E / -5.15583; 38.45028

Κορόγκουε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κορόγκουε
5°9′21″S 38°27′1″E
ΧώραΤανζανία
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Τάνγκα
Πληθυσμός44.000 (2002)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κορόγκουε (Korogwe) είναι μια πόλη στην Τανζανία, με πληθυσμό 68.308 το 2012.[1] Είναι το κύριο κέντρο της Περιοχής Κορόγκουε (Korogwe District), η οποία βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Τάνγκα (Tanga Region).

Η πόλη είναι η έδρα της Αγγλικανικής Επισκοπής στη Τάνγκα και έχει ένα καθεδρικό ναό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και όλους τους αγγέλους. Διαθέτει επίσης μια σχολή κατάρτισης εκπαιδευτικών και μια σειρά από σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η περιοχή αποστραγγίζεται από τους παραποτάμους του Ποταμού Πανγκάνι (Pangani River).

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν δύο φυλές οι Σάμπαα (Sambaa) και οι Ζιγκούα (Zigua).

Ελληνική παρουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1950, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Κορόγκουε, υπήρχαν πολλά σχοινοκτήματα ελληνικής ιδιοκτησίας και στα οποία απασχολούνταν αρκετοί Έλληνες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι τα δύο μοναδικά ξενοδοχεία στην πόλη, το Korogwe Hotel και το Traveller's Inn, ανήκαν αντιστοίχως στους Ιωάννη (Τζων) Παπατζών[Σημ. 1] και Χάρη Χαροκόπο (εκ Κεφαλληνίας).

Υγειονομική περίθαλψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιφερειακό νοσοκομείο Μαγκούνγκα είναι η βάση του Ερευνητικού Εργαστηρίου NIMR του Κορόγκουε (NIMR Korogwe Research Laboratory). Το κτίριο (βλέπε σχετική φωτογραφία), σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Jakob Knudsen. Δόθηκε μεγάλη προσπάθεια για την προσαρμογή του κτιρίου στο τοπικό περιβάλλον και στο κλίμα. Το κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 19 Σεπτεμβρίου του 2008 και έκτοτε χρησιμοποιείται για την υποστήριξη δοκιμαστικών εμβολίων κατά της ελονοσίας.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κορόγκουε είναι μια οδική και σιδηροδρομική διασταύρωση, όπου οι διαδρομές από την Τάνγκα συνδέονται με αυτές από το Νταρ ες Σαλαάμ, προς τις βόρειες πόλεις της Αρούσα και του Μόσι, Κιλιμαντζάρο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Ιωάννης (Τζων) Παπατζών (εκ Λευκωσίας Κύπρου), παλαιότερα, είχε εργαστεί τόσο ως ενοικιαστής όσο και ως εκμεταλλευτής για λογαριασμό του, του Wagon Restaurant στη Σιδηροδρομική γραμμή Νταρ ες Σαλαάμ - Κιγκόμα.[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Τάνγκα». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη". σελίδες 164–165. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thomas Brinkhoff (28 Σεπτεμβρίου 2019). «KOROGWE TOWN, Tanzania». city population. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]