Κορρέτζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θόλος του San Giovanni Evangelista της Πάρμας
Θόλος της μητρόπολης της Πάρμας

Ο Κορρέτζο (ιταλ.: Antonio Allegri da Correggio, 1489 - 5 Μαρτίου 1534) ήταν Ιταλός ζωγράφος, ο αντιπροσωπευτικός της σχολής της Πάρμας.

Λίγα είναι γνωστά για την ζωή του, για τους καλλιτέχνες δίπλα στους οποίους μαθήτευσε και για τις επιρροές που δέχτηκε. Επικρατέστερη πάντως θεωρείται αυτή του Αντρέα Μαντένια .

Τα δύο μεγάλης κλίμακας έργα του ήταν οι τοιχογραφίες του στους θόλους του San Giovanni Evangelista (1520) και της μητρόπολης της Πάρμας (1526). Στα έργα αυτά ο Κορρέτζο ανέπτυξε την τεχνική του sotto in su, μια προοπτική σμίκρυνση που έκανε τις μορφές να φαίνονται ότι αιωρούνται στους θόλους.

Θεωρήθηκε ότι η πορεία του έργου του αντικατόπτριζε τρόπον τινά την παρακμή του θρησκευτικού αισθήματος των μορφωμένων τάξεων της Ιταλίας. Μια παραγγελία της ηγουμένης της μονής του Αγίου Παύλου της Πάρμας στάθηκε η απροσδόκητη αιτία της στροφής αυτής του Κορρέτζο. Φαίνεται ότι η οικογένεια της ηγουμένης ανήγε την καταγωγή της στην Άρτεμη, κι αυτό το παγανιστικό θέμα ήταν που ζήτησε να ζωγραφιστεί στο διαμέρισμά της. Αλλά και στους θόλους της Πάρμας που προαναφέρθηκαν, η γυμνότητα των αποστόλων, η κλασσική απόδοση της σωματικής ρώμης και η αβρότητα και γυμνότητα των αγγέλων, επιβεβαίωναν αυτήν την αλλαγή. Και ακολούθησαν βέβαια τα αμιγώς ειδωλολατρικά του θέματα, Λήδα, Δανάη κτλ. που επηρέασαν καταφανέστατα την ιταλική και γαλλική τέχνη.

Αναφέρεται ότι όταν ο Τιτσιάνο είδε τον θόλο της μητρόπολης της Πάρμας και έμαθε για μιαν αντιδικία σχετικά με την αμοιβή του Κορρέτζο, είπε πως ακόμη κι αν αναποδογύριζαν τον θόλο και τον γέμιζαν με δουκάτα, το ποσό πάλι δεν θα έφτανε για να πληρωθεί η αξία της ζωγραφικής αυτής.

Άλλα έργα του Κορρρέτζο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Madonna della Scala, 1523. Πάρμα, Galleria nazionale
  • Noli me tangere, 1523-24 (Μη μου άπτου). Μαδρίτη, Museo del Prado
  • Ecce Homo, 1526 (Ίδε ο άνθρωπος). Λονδίνο, National Gallery
  • Leda, 1530-31. Βερολίνο, Gemäldegalerie
  • Danae, 1531. Ρώμη, Galleria Borghese
  • Ratto di Ganimede, 15431-2 (Η αρπαγή του Γανυμήδη). Βιέννη, Kunsthistorisches Museum
  • Giove e Io, 1533 (Δίας και Ιώ). Βιέννη, Kunsthistorisches Museum

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Giorgio Vasari : Le vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα