Κορνουάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κορνουάλλη)

Συντεταγμένες: 50°18′N 4°54′W / 50.3°N 4.9°W / 50.3; -4.9

Κορνουάλη

Σημαία
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήΝοτιοδυτική Αγγλία
ΠρωτεύουσαΤρούρο
Έκταση3.563 km² και 3.562,3326 km² (2016)[1]
Πληθυσμός575.525 (2020)[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°18′0″N 4°54′0″W
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Κορνουάλη (κορνουαλικά: Kernow, αγγλικά: Cornwall) είναι κομητεία της Αγγλίας στο πιο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας. Βρέχεται βορειοδυτικά από τον Ατλαντικό, νότια από τη Θάλασσα της Μάγχης και ανατολικό της σύνορο είναι η κομητεία του Ντέβον, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Τέιμαρ. Έχει πληθυσμό περίπου 532.000 κατοίκους, ενώ πρωτεύουσα της κομητείας είναι το Τρούρο με 15.000 κατοίκους, που βρίσκεται στον κόλπο Φάλμουθ. Η κομητεία περιλαμβάνει στην έκτασή της και τα Νησιά Σκίλι, τα οποία απέχουν 28 μίλια από την ακτή. Άλλες γνωστές πόλεις της Κορνουάλης είναι οι: Πενζάνς, Μπόντμιν, Σεντ Άιβς κ.ά. Αποτελεί την πλουσιότερη περιοχή της Αγγλίας σε αρχαιότητες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερείπια του κάστρου του Τίνταγκελ, που σχετίζεται με το θρύλο του Αρθούρου

Οι κάτοικοι της Κορνουάλης στους προρωμαϊκούς χρόνους ήταν κέλτικες φυλές που μιλούσαν μια γλώσσα που θα εξελισσόταν αργότερα στην κορνουαλική, που ανήκει στις βρυθονικές γλώσσες. Ύστερα από μια περίοδο ρωμαϊκής κυριαρχίας, η Κορνουάλη πέρασε στα χέρια ανεξάρτητων Κελτών αρχηγών. Η πρώτη αναφορά για την περιοχή της Κορνουάλης γίνεται από το Διόδωρο Σικελιώτη, ο οποίος αναφέρεται στον γεωγράφο Πυθέα τον Μασσαλιώτη και το ταξίδι του στη νήσο της Βρετανίας, όπου έφτασε στο Κάντιον (Κεντ) και στο Βελέριον (Κορνουάλη), τόπο εξόρυξης κασσίτερου.[3][4]

Κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, η Κορνουάλη ενεπλάκη σε διαμάχη με το βασίλειο του Ουέσσεξ. Στα Ουαλικά Χρονικά (Annales Cambriae) αναφέρεται ότι το 722 οι Βρετανοί της Κορνουάλης νίκησαν στη μάχη του Hehil [5], χωρίς να αναφέρεται αν πολέμησαν ενάντια στους Σάξονες ή άλλο εχθρό, ενώ στο Αγγλοσαξονικό χρονικό αναφέρεται πως το 825 έγινε μάχη ανάμεσα σε Ουαλούς, μάλλον της Κορνουάλης, και Αγγλοσάξονες.

Μέχρι το 880, το Ουέσσεξ είχε πάρει υπό τον έλεγχό του μικρό τμήμα της Κορνουάλης. Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες για την επέκταση της Αγγλίας στα εδάφη της Κορνουάλης, ωστόσο έγινε μέχρι την περίοδο βασιλείας του Εδουάρδου του Ομολογητή.

Μετά τη νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μεταβιβάστηκε στη νορμανδική αριστοκρατία, απούσης της οποίας δημιουργήθηκε μια νέα ανώτερη κοινωνική τάξη: οι οικογένειες που ανήκαν σε αυτή την ελίτ έγιναν οι νέοι αριστοκράτες της Κορνουάλης, που χρησιμοποιούσαν τη γαλλική, κορνουαλική, λατινική και αγγλική γλώσσα και διεκδίκησαν τίτλους ευγενείας.

Γεωγραφία και κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όρος Σεντ Μάικλ στην Κορνουάλη, "αντίστοιχο" με το Μον Σεν Μισέλ στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Η ακτογραμμή της Κορνουάλης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς απαρτίζεται από βράχους ή ακόμα και γκρεμούς, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από τους ανέμους και τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Στα βόρεια της Κορνουάλης σχηματίζεται ο κόλπος Σεντ Άιβς και στα νότια ο κόλπος Μάουντ και ο όρμος Πλίμουθ.

Οι βόρειες και νότιες ακτές της Κορνουάλης παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Η βόρεια ακτή ("High Cliff") είναι πιο εκτεθειμένη, οπότε υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό άγρια φύση, ωστόσο μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις με χρυσή άμμο σχηματίζουν παραλίες σημαντικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους καλύπτεται από γρανιτώδεις λοφοσειρές ύψους 450 μέτρων, οι οποίες διακόπτονται από πεδινά τμήματα και κοιλάδες των ποταμών. Οι ποταμοί της Κορνουάλης εκβάλλουν στη Μάγχη, με σπουδαιότερους τους: Τέιμαρ, Λίνχερ και Λου.

Το κλίμα της περιοχής είναι ίσως το ηπιότερο στην Αγγλία, με πολλές βροχές, γιατί δέχεται την επίδραση του θερμού Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού. Οι χειμώνες είναι ήπιοι χωρίς χιόνι και παγετούς στις πεδινές περιοχές. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 9.8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.[6] Η βλάστηση είναι πλούσια κυρίως σε υποτροπικά φυτά.

Σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Κορνουάλης, γνωστή και ως σημαία του αγίου Πιράν, θεωρείται από ορισμένους η εθνική σημαία και το έμβλημα του λαού της Κορνουάλης, ενώ για άλλους είναι απλά η σημαία της κομητείας.

Αποτελείται από ένα λευκό σταυρό σε μαύρο φόντο και είναι η ακριβώς αντίθετη της σημαίας του πρώην Δουκάτου της Βρετάνης, ενώ κι οι δυο είναι γνωστές με το ίδιο όνομα: Kroaz Du. Συμβολικά, η σημαία αναπαριστά το φως της αλήθειας που λάμπει πέρα από το μαύρο σκοτάδι του Κακού.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία είναι αναπτυγμένη και παράγονται οπωροκηπευτικά, άνθη, λαχανικά, κτηνοτροφές κ.ά. Η κτηνοτροφία είναι πλούσια και τροφοδοτεί την αγορά με πολλά σφάγια και τυροκομικά προϊόντα. Η αλιεία τροφοδοτεί μεγάλη βιομηχανία κονσερβών ρέγγας και σκουμπριών. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν εργοστάσια μεταλλουργίας, κονσερβοποιίας, ιχθυηρών κ.ά.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας (25% του συνόλου). Πέντε εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κορνουάλη, οι οποίοι είναι κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία.[7], ωστόσο η Κορνουάλη είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.[8]

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ορυκτός πλούτος της Κορνουάλης, ο οποίος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Σήμερα λειτουργούν μεταλλεία κασσίτερου, χαλκού, μολύβδου, ουρανίου, βολφραμίου, αρσενικού, καολίνη κ.ά.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός και η πυκνότητα της Κορνουάλης την κατατάσσουν στην 40ή και 41η θέση ανάμεσα στις 48 κομητείες της Αγγλίας. Ο μέσος όρος ηλικίας της κομητείας φαίνεται να ανεβαίνει, καθώς το 23% του πληθυσμού της το αποτελούν συνταξιούχοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γεωγραφική θέση και το επαρχιακό/αγροτικό περιβάλλον της Κορνουάλης προσελκύουν συνταξιούχους που μεταναστεύουν από τη νότια Αγγλία και ψάχνουν έναν τόπο ήρεμο και απομακρυσμένο, ενώ οι οικονομικές συνθήκες ωθούν τους νεότερους να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε ισχυρότερες οικονομικά περιοχές.

Η Κορνουάλη συχνά περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 6 Κελτικά Έθνη, μαζί με τη Βρετάνη, την Ιρλανδία, τη Νήσο του Μαν, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Κορνουαλική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το άρθρο Κορνουαλική γλώσσα.

Η κορνουαλική γλώσσα σχετίζεται περισσότερο με την ουαλική και τη βρετονική (Βρυθονικές γλώσσες) και λιγότερο με τα ιρλανδικά, τα σκωτικά και τη γλώσσα Μανξ (γοϊδελικές γλώσσες).

Η γλώσσα της Κορνουάλης ομιλούνταν ευρέως στην περιοχή μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ από το 1904 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης της γλώσσας. Μια έρευνα το 2000 έδειξε ότι υπήρχαν περίπου 300 άνθρωποι που μιλούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό τη γλώσσα [9]. Διδάσκεται σε ορισμένα δημοτικά σχολεία και χρησιμοποιείται ορισμένες φορές σε θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά μόνο ως μειονοτική γλώσσα το 2002.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη από το παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Άιβς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ons.maps.arcgis.com/home/item.html?id=a79de233ad254a6d9f76298e666abb2b.
  2. www.citypopulation.de/en/uk/admin/.
  3. «Pytheas ship». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2009. 
  4. «PYTHEAS, of Marseilles». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  5. «Annales Cambriae». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  6. Met Office, 2000. Annual average temperature for the United Kingdom Αρχειοθετήθηκε 2010-03-04 στο Wayback Machine..
  7. «Tourism in Cornwall» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  8. Closed for Business". The Guardian, Tuesday 10 May 2005.
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]