Κορινθιακός κρατήρας, Αρχαιολογικά Μουσεία του Βερολίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κορινθιακός κρατήρας
άνω ζωφόρος: Αναχώρηση του Αμφιάραου
κάτω ζωφόρος: Άθλα επί Πελία
ΟνομασίαΚορινθιακός κρατήρας
ΔημιουργόςQ474652
Είδοςκρατήρας
Διαστάσεις46 εκ.
ΜουσείοΆλτες Μουζέουμ,
Βερολίνο
δεδομένα

Ο κορινθιακός κρατήρας που φιλοξενείται στα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βερολίνου είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης με αγγειογραφίες που έχουν για θέμα τους την αναχώρηση του Αμφιάραου για τη μάχη και τους Αγώνες προς τιμή του Πελία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κρατήρας χρησίμευε στην ανάμειξη κρασιού και νερού πριν το σερβίρισμα. Στον πόδα είναι διακοσμημένος με ακτίνες. Φέρει τρεις αγγειογραφίες οι οποίες είναι διατεταγμένες σε δύο ζωφόρους και μια εικόνα κάτω από την αριστερή λαβή.

Αναχώρηση του Αμφιάραου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέμα της άνω ζωφόρου είναι η αναχώρηση του Αμφιάραου για την γνωστή μάχη «Επτά επί Θήβας». Η εικόνα που εκτυλίσσεται βρίσκεται σε αρμονία με τον μύθο όπως μας τον μεταφέρει ο Παυσανίας, στην περιγραφή της Λάρνακας του Κυψέλου στον ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία.

Στο κέντρο εικονίζεται ο Αμφιάραος πάνοπλος με το γυμνό σπαθί στο δεξί χέρι, τη στιγμή που ανεβαίνει στο πολεμικό του άρμα. Ένα δεύτερο σπαθί που είναι ακόμα στη θήκη του μαζί με την ασπίδα κρατάει στο αριστερό του χέρι. Με θυμό στρέφει το βλέμμα του προς την αίθουσα του παλατιού, όπου είναι συγκεντρωμένη η οικογένειά του. Πρώτη από δεξιά ίσταται η σύζυγός του, Εριφύλη, ντυμένη με το μανδύα επάνω στην κεφαλή της ως ένδειξη των τύψεων. Κρατάει το μοιραίο περιδέραιο στο αριστερό της χέρι. Ακολουθούν προς τα δεξιά οι θυγατέρες Δημώνασσα και Ευριδίκη, μαζί με τον μικρό Αλκμαίωνα, η τροφός με τον βρεφικό Αμφίλοχο. Όλοι μαζί ξεπροβοδούν τον Αμφιάραο με υψωμένα τα χέρια ικετεύοντάς τον.

Στο δεξιό μισό της εικόνας βρίσκεται η πέτρινη πύλη την οποία πρέπει να περάσει ο Αμφιάραος για να εγκαταλείψει το παλάτι. Στο άρμα είναι ήδη ανεβασμένος ο ηνίοχος Βάτον. Φοράει μακρύ διακοσμημένο χιτώνα και έχει περασμένη την ασπίδα στην πλάτη. Η Λεοντίδα προσφέρει στον Βάτονα το ποτό του αποχαιρετισμού, ενώ ο ιπποκόμος Ιπποτίον συγκρατεί τα άλογα που ανυπομονούν να καλπάσουν. Ο μόνος που αντιλαμβάνεται την τραγωδία που πρόκειται να συμβεί φαίνεται να είναι ο γέρος υπηρέτης Αλιμήδης, που κάθεται θλιμμένος στο έδαφος.

Ανάμεσα στους χαρακτήρες, πλήθος μικρών ζώων και ζωυφίων συμπληρώνει την σκηνή δίνοντας ίσως κάποια συμβολική έννοια στην όλη εικόνα.

Σκηνή πάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω από την αριστερή λαβή βρίσκεται μια εικόνα παλαιστών. Αγωνίζονται ο πατέρας του Αχιλλέα, Πηλέας εναντίον του Αργοναύτη Ιππάλκμου. Φύλλα φοινικιάς που συμβολίζουν τον ηρωισμό διακοσμούν τους κενούς χώρους ανάμεσα στα πόδια των αθλητών.

Άθλα επί Πελία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία της κάτω ζωφόρου έχει ως θέμα την επίσημη νεκρώσιμη τελετή με αγωνίσματα που διοργάνωσε ο Άκαστος προς τιμή του νεκρού πατέρα του. Την σκηνή αυτή μας την μεταφέρει και ο Παυσανίας στην περιγραφή του της λάρνακας του Κυψέλου. Στην τελετή παρευρέθηκαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ήρωες της εποχής. Μια σκηνή αρματοδρομίας προς τα αριστερά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου. Στα αριστερά κάθονται οι τρεις ηλικιωμένοι άνδρες διαιτητές, Φέρης, Αργέος και Άκαστος σε πολυτελείς καρέκλες. Ο Αργέος ίσως να είναι ο θρυλικός ναυπηγός της Αργούς, ενώ οι δύο άλλοι είναι ο γιος και γαμπρός του νεκρού Πελία. Ανάμεσα στους διαιτητές και στους αρματοδρόμους εικονίζεται ως έπαθλο ένας τρίποδας. Πρώτος φαίνεται να τερματίζει ο περίφημος ιδρυτής της Κυρήνης Εύφημος, ακολουθούμενος από τον Διόσκουρο Κάστωρα και τον Άδμητο.

Σκηνή ιππέων και πολεμιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια άλλη μικρότερη ζωφόρος εικονίζει πλήθος ιππέων και πολεμιστών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]