Κοντέ-αν-Μπρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κοντέ αν Μπρι)

Συντεταγμένες: 49°00′20″N 3°33′25″E / 49.0056°N 3.557°E / 49.0056; 3.557

Ο πύργος των Κοντέ

Το Κοντέ-αν-Μπρι (γαλλ. Condé-en-Brie) είναι κοινότητα της Γαλλίας που ανήκει στο διαμέρισμα του Αιν (Aisne), στην περιφέρεια της Πικαρδίας (Picardie) της Βόρειας Γαλλίας. Βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι και έχει πληθυσμό περίπου 600 κατοίκων.

Βρίσκεται στη θέση ενός πανάρχαιου οικισμού και κατοικείτο από το 500 π.Χ. Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και ήταν εμπορικό σταυροδρόμι λόγω της θέσης του, στη συμβολή των παραποτάμων Συρμελέν (Surmelin) και Ντυί (Dhuys) του ποταμού Μάρνη. Είναι γνωστό για το περίφημο κάστρο του, η ιστορία του οποίου είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Κουσί. Ο λόρδος του Κουσί Ενγερράνδος Β΄ (γαλλ. Enguerrand III de Coucy) άρχισε την κατασκευή του κάστρου στα τέλη του 12ου αιώνα, με τείχος πάχους δύο μέτρων και καπνοδόχους υπό τη μορφή πύργου. Η τελευταία απόγονος του, Μαρία του Κουσί, το μεταβίβασε μέσω του γάμου της στην κομητεία του Μπάρι και στην συνέχεια πέρασε στον Οίκο του Λουξεμβούργου.

Στην ιδιοκτησία των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελευταία απόγονος Μαρία του Λουξεμβούργου με τον γάμο της με τον Φραγκίσκο των Βουρβόνων κόμη του Βαντόμ (1487) κληροδότησε τον πύργο στους Βουρβόνους. Εκεί εγκαταστάθηκε ο εγγονός της Λουδοβίκος των Βουρβόνων θείος του μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄, ως πρίγκηπας του Κοντέ. Ο καρδινάλιος των Βουρβόνων ξανάκτισε το κάστρο σε αναγεννησιακούς ρυθμούς του 16ου αιώνα, ήταν ένα από τα ισχυρότερα Γαλλικά φρούρια και οι κάτοχοί τους ήταν αρχηγοί της Γαλλικής Προτεσταντικής μερίδας, μετά τον προσηλυτισμό του Λουδοβίκου Α΄ του Κοντέ στον Προτεσταντισμό. Το διάστημα 1711 - 1719 δημεύτηκε από στρατεύματα του Γάλλου βασιλέα Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Κατά σειρά οι πρίγκιπες του Κοντέ ήταν:

Με τον θάνατο του τελευταίου πρίγκηπα Λουδοβίκου Ερρίκου Β΄ χωρίς απογόνους το δουκάτο πέρασε στον βασιλικό Οίκο της Ορλεάνης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]