Κομνάς Τράκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομνάς Τράκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1786
Θάνατος1840
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Κομνάς (Κομνηνός) Τράκας[1] (1786 - 1840) ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κομνηνός "Κομνάς" - Τράκας (1786 - 1840) ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821. Γέννηση: Αγόριανη 1786 Θάνατος: Αγόριανη 1840

Ήταν απόγονος της δυναστείας των Κομνηνών του Βυζαντίου (οι οποίοι κατάγονταν από την Τραπεζούντα). Ήταν εγγονός του Κομνά (Κομνηνού) Τράκα, κτήτορα του χωριού Αγόριανη του Παρνασσού.

Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Τράκας. Ένας εκ των έξι γιών του Κομνά. Από τους λοιπούς γνωρίζουμε τα ονόματα των τριών: Iωάννη, Δημητρίου και Λουκά.

Σύμφωνα με την παράδοση η οικογένεια των Κομνηνών επικράτησε να αποκαλείται οικογένεια Τράκα, επειδή, όταν ήταν παιδί ο παππούς Κομνάς, και έπαιζε με τα άλλα παιδιά τις αμάδες, μιμούνταν τον ήχο που κάνουν οι αμάδες όταν «τρακάρουν» και έτσι τους κέρδιζε.

Ο Κομνάς Τράκας Ήταν πρωτεξάδελφος του θρυλικού πρωτοπαλίκαρου της Αγόριανης: Δήμου Καλπούζου, γιου του Ιωάννη Τράκα. Ο οποίος Καλπούζος επονομαζόταν έτσι λόγω του ότι «κάλπαζε» ως αεικίνητος και ταχύς.

Ο Κομνάς Τράκας συναγωνιστής του Πανουργιά και έσωσε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο από την σχεδιαζόμενη δολοφονία του προειδοποιώντας τον σχετικά. Μαζί με τους γιούς του πρωτοστάτησε στο ξεκίνημα της Επανάστασης της Παρνασσίδος και στην πολιορκία της Άμφισσας.

Στην πολιορκία σκοτώθηκε ο αδελφός του Σταμάτης. Όταν ο Θεόδωρος, πατέρας του Κομνά Τράκα, είδε τον γιό του νεκρό είπε: "Γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται".

Ο Κομνάς Τράκας διέθεσε από την περιουσία του (300.000 γρόσια) για την επανάσταση του 1821. Πολέμησε ηρωικά και διακρίθηκε για την εξαιρετική του ανδρεία και τις πολεμικές του ικανότητες μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο και με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, στην Άμπλιανη και στα Καρκαβίλια του Παρνασσού όπου έσωσε χιλιάδες γυναικόπαιδα από την αιχμαλωσία.

Διακρίθηκε ακόμη στην μάχη στα Βασιλικά και το Μάνεση της Ελάτειας όπου και απαθανατίστηκε η δόξα του με δημοτικό τραγούδι.

Μετά την απελευθέρωση, ο βασιλιάς Όθωνας του απένειμε το παράσημο του "Ταγματάρχη της Φάλαγγος". Γιος του ήταν ο Θεόδωρος Τράκας και δισέγγονή του η Βικτωρία Κυριαζή, σύζυγος του Γεωργίου Σκλαβούνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Ολοκαύτωμα της Επταλόφου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]