Κομματικό συνέδριο της Νυρεμβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο «Θόλος φωτός» στο συνέδριο της Νυρεμβέργης το 1936

Το κομματικό συνέδριο της Νυρεμβέργης (γερμ. Reichsparteitag der NSDAP) ήταν εκδήλωση που διοργάνωνε το Ναζιστικό Κόμμα ετησίως από το 1923 ως 1938 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Ειδικά, μετά από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, ήταν το μεγαλύτερο προπαγανδιστικό γεγονός του ναζιστικού κράτους.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίτλερ παρευρίσκεται στην παρέλαση των SA στη Νυρεμβέργη το 1935

Το πρώτο κομματικό Συνέδριο των Ναζί έγινε το 1923 (27-29 Ιανουαρίου) στο Μόναχο, και ακολούθησε το δεύτερο συνέδριο το 1926 (3-4 Ιουλίου) στη Βαϊμάρη. Από το 1927 και μετά γινόταν κάθε χρόνο στη Νυρεμβέργη, ενώ το 1928 το Συνέδριο αναβλήθηκε λόγω οικονομικής δυσχέρειας του Κόμματος. Η Νυρεμβέργη επιλέχτηκε για λόγους ευχέρειας, αφού η γεωγραφική της θέση είναι στο κέντρο του Γερμανικού Ράιχ και είχε ευρυχωρία για να συγκεντρώσει το αναμενόμενο πλήθος κόσμου. Τόπος της εκδήλωσης ήταν το στάδιο Λούιτπολντχάιν. Επιπλέον, το τοπικό σκέλος του ναζιστικού κόμματος στη Φρανκονία ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Διοργανωτής του Συνεδρίου ήταν ο γκαουλάιτερ Γιούλιους Στράιχερ. Από το 1933 η συνέλευση μετονομάστηκε σε «Κομματικό συνέδριο του Γερμανικού λαού», η δε εκδήλωση καθιερώθηκε να γίνεται πάντα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και να διαρκεί συνολικά οκτώ ημέρες. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η σύσφιξη της επαφής της αρχηγίας του κόμματος με τον λαό. Το πλήθος του κόσμου που λάμβανε μέρος αυξάνονταν χρονιά με τη χρονιά, και τελικά ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.

Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συνέδριο του 1934
  • 1923 - 1ο κομματικό συνέδριο. Έγινε στο Μόναχο στις 27 - 29 Ιανουαρίου 1923
  • 1923 - "Ημέρα της Γερμανίας". Έγινε στη Νυρεμβέργη στις 1 Σεπτεμβρίου 1923
  • 1926 - 2ο κομματικό συνέδριο. Έγινε στη Βαϊμάρη στις 3 - 4 Ιουλίου 1926
  • 1927 - 3ο κομματικό συνέδριο. Έγινε στη Νυρεμβέργη στις 20 Αυγούστου 1927
  • 1929 - 4ο κομματικό συνέδριο. Έγινε στη Νυρεμβέργη στις 2 Αυγούστου 1929

Από το 1933 καθιερώθηκε κάθε χρονιά το συνέδριο να έχει έναν επίκαιρο τίτλο προγράμματος:

Στιγμιότυπο από το συνέδριο του 1935
  • 30 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 1933: 5ο συνέδριο με την ονομασία Κομματικό συνέδριο της Νίκης (γερμ. Reichsparteitag des Sieges ή Kongreß des Sieges) λόγω της ανόδου του Χίτλερ και της πτώσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κινηματογραφήθηκε από τη Λένι Ρίφενσταλ και παρουσιάστηκε στο κοινό με τον τίτλο Η νίκη της πίστης.
  • 5 - 10 Σεπτεμβρίου 1934: 6ο συνέδριο. Αρχικά χωρίς τίτλο, το συνέδριο αυτό ονομάστηκε αργότερα Συνέδριο της Ελευθερίας και της Ισχύς ή Συνέδριο της Δύναμης ή Νίκη της Θέλησης (γερμ. Reichsparteitag der Einheit und Stärke, Reichsparteitag der Macht ή Triumph des Willens). Λίγους μήνες πριν από το συνέδριο, τη λεγόμενη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών ο Χίτλερ είχε δώσει εντολή μαζικής δολοφονίας όλων των πολιτικών του αντιπάλων μένοντας έτσι μοναδικός πολιτικός δράστης. Κινηματογραφήθηκε από τη Λένι Ρίφενσταλ και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1935 με τον τίτλο Ο θρίαμβος της θέλησης.
  • 10 – 16 Σεπτεμβρίου 1935: 7ο συνέδριο με την ονομασία Συνέδριο της Ελευθερίας (γερμ. Reichsparteitag der Freiheit) λόγω της επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας και της «αποδέσμευσης» από τη συνθήκη των Βερσαλλιών.
  • 8 – 14 Σεπτεμβρίου 1936: 8ο συνέδριο με την ονομασία Συνέδριο της Τιμής (γερμ. Reichsparteitag der Ehre) λόγω της Κατάληψης του Ρήνου, που σύμφωνα με τη ναζιστική προπαγάνδα «αποκατέστησε την τιμή της Γερμανίας».
  • 6 – 13 Σεπτεμβρίου 1937: 9ο συνέδριο με την ονομασία Συνέδριο της Εργασίας (γερμ. Reichsparteitag der Arbeit) λόγω των μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας στη Γερμανία.
  • 5 – 12 Σεπτεμβρίου 1938: 10 συνέδριο με την ονομασία Συνέδριο της Μεγάλης Γερμανίας (γερμ. Reichsparteitag Großdeutschland) λόγω της προσάρτησης της Αυστρίας.
  • 2 – 11 Σεπτεμβρίου 1939: Το 11ο συνέδριο που ονομαζόταν Συνέδριο της Ειρήνης (γερμ. Reichsparteitag des Friedens) υποτίθεται ότι θα ήταν ένα «δείγμα» φιλειρηνισμού. Αντί του συνεδρίου, που ξαφνικά και χωρίς εξήγηση αναβλήθηκε με ανακοίνωση στα τέλη του Αυγούστου[1] την 1η Σεπτεμβρίου ο Χίτλερ μπήκε στην Πολωνία ξεκινώντας τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Εκδήλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκδήλωση ήταν καθαρά μαζική, με σκοπό τη λατρεία του προσώπου του Χίτλερ. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και κοπέλες τον άκουγαν να εκφωνεί τον λόγο του, ενώ μετά έδιναν ομόφωνα όρκο πίστεως σε αυτόν και έκαναν πολύωρες παρελάσεις, περνώντας από μπροστά του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επικρατούσε απόλυτη πειθαρχία. [εκκρεμεί παραπομπή]

Το στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του σταδίου της Νυρεμβέργης το 1940

Λόγω του σταδίου, όπου διεξαγόταν το Συνέδριο, η Νυρεμβέργη ονομάστηκε Πόλη του Συνεδρίου. Το στάδιο είχε έκταση 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Άλμπερτ Σπέερ έφτιαξε τα σχέδια από το 1934 ως το 1936, ενώ η κατασκευή του άρχισε το 1935 με ταχύ ρυθμό. Διέθετε αρένα για την παρέλαση 150 χιλιάδων στρατιωτών, αίθουσα συνελεύσεων χωρητικότητας 50 χιλιάδων ατόμων, χώρο κατασκήνωσης για 250 χιλιάδες άτομα και 70 χιλιάδες θεατές και αμφιθεατρικές κερκίδες χωρητικότητας 500 χιλιάδων θεατών. Προβλεπόταν, επίσης, αθλητικό στάδιο χωρητικότητας 400 χιλιάδων θεατών, που δεν πρόλαβε να χτιστεί. Σήμερα στις οπές των θεμελίων του έχουν δημιουργηθεί δύο τεχνητές λίμνες. [εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Geschichte Für Alle e.V. (Hrsg.): Geländebegehung 2. überarb. Auflage, Nürnberg 1995, S. 78

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]