Κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Counties of Northern Ireland

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα από τα τέσσερα συστατικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί το ένα πέμπτο του νησιού της Ιρλανδίας, και αποτελείται από έξι από τις κομητείες της Ιρλανδίας. Το εξαμερές αστέρι στη σημαία της τέως Κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας υπήρχε για να αντιπροσωπεύει τις έξι κομητείες οι οποίες αποτελούν τη Βόρειο Ιρλανδία.

Κομητείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι κομητείες στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται στο Ούλστερ. Το Ούλστερ περιλαμβάνει ακόμη τρεις κομητείες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας: το Ντόνεγκαλ, το Κέιβαν και το Μόναγκαν, που δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κομητεία Ιρλανδικά πρωτεύουσα Ιρλανδικά
Κομητεία Άντριμ Contae Aontroma Μπαλλιμέρα An Baile Meánach
Κομητεία Άρμα Contae Ard Mhacha Άρμα Ard Mhacha
Κομητεία Ντάουν Contae An Dúin Ντάουνπατρικ Dún Pádraig
Κομητεία Φέρμανα Contae Fhear Manach Έννισκιλλεν Inis Ceithleann
Κομητεία Λόντοντερρυ Contae Dhoire Κόλερεϊν Cúil Raithin
Κομητεία Τάϊρον Contae Thír Eoghain Όμα An Ómaigh

Κομητεία Άντριμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κομητεία Άντριμ

Η Κομητεία Άντριμ βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι μια από τις δύο κομητείες που δεν συνορεύει με την Δημοκρατία. Η πρωτεύουσα της είναι η Μπαλλιμέρα. Έχει έναν υπολογισμένο πληθυσμό 566.000 κατοίκων, και ένα σπουδαίο αξιοθέατο της κομητείας είναι οι Κοιλάδες του Άντριμ. Η μισή από την περιοχή του Ευρύτερου Μπέλφαστ βρίσκεται σε αυτήν την κομητεία.

Κομητεία Άρμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κομητεία Άρμαφ

Η Κομητεία Άρμαφ βρίσκεται στα νότια της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι η μικρότερη από τις έξι κομητείες, και είναι γνωστή από μερικούς ως η Κομητεία των Περιβολιών επειδή η γη είναι πολύ εύφορη για καλλιέργεια μήλων. Η πρωτεύουσα της είναι το Άρμα, και η κομητεία έχει έναν υπολογισμένο πληθυσμό 141.000. Το Νότιο Άρμα ήταν η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή στη Δυτική Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας των Ταραχών.

Κομητεία Ντάουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κομητεία Ντάουν

Η Κομητεία Ντάουν βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Βόρειας Ιρλανδίας. Η πρωτεύουσα είναι το Ντάουνπατρικ, και ημεγαλύτερη πόλη είναι το Μπάνγκορ, αν και η μισή από την πειροχή του Ευρύτερου Μπέλφαστ βρίσκεται στο Ντάουν. Η Κομητεία Ντάουν φιλοξενεί μια οροσειρά, τα Όρη Μάουρν, που βρίσκονται υπό εξέταση για να γίνουν το πρώτο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Ιρλανδίας. Θεωρούνται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για πεζοπόρους στη γη της Ιρλανδίας. Η Κομητεία Ντάουν έχει έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 454.000 κατοίκων.

Κομητεία Φέρμανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κομητεία Φέρμανα

Η Κομητεία Φέρμανα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι μια από τις τέσσερις κομητείες που συνορεύουν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η πρωτεύουσα της είναι το Έννισκιλλεν Η κομητεία έχει έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 55.000 κατοίκων,, και ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο είναι τα Σπήλαια των Μαρμάρινων Αψίδων.

Κομητεία Λόντοντερρυ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κομητεία Λόντοντερρυ (επίσης γνωστή ως Κομητεία Ντέρρυ) βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Βόρειας Ιρλανδίας. Έχει έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 213.000 κατοίκων.[εκκρεμεί παραπομπή] Η κομητεία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας, επίσης καλούμενη Λόντοντερρυ/Ντέρρυ, 'Πόλη του χαδιού' ή Πόλη του Ντέρρυ.

Κομητεία Τάϊρον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κομητεία Τάϊρον

Η Κομητεία Τάίρον βρίσκεται στα δυτικά τηε Βόρειας Ιρλανδίας. Κατά την περίοδο των Ταραχών έζησε την χειρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα, την Όμα. Είναι η μεγαλύτερη κομητεία στην Βόρεια Ιρλανδία όσον αφορά την έκταση, με έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 166.516 κατοίκων.

Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι κομητείες δεν χρησιμοποιούνται πια για σκοπούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια μεγάλη αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 1973 αντικατέστησε τις έξι διοικητικές κομητείες και δύο κομητείες δημοτικά διαμερίσματα (το Μπέλφαστ και το Λόντοντερρυ) από εικοσιέξι "μοναδικής σειράς" περιφέρειες για σκοπούς τοπικής αυτοδιοίκησης, και αυτές περνούν τα παραδοσιακά όρια των κομητειών.

Το 201, μεγάλη αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των περιφερειών από είκοσι έξι σε έντεκα.

Περιοχές τοποτήρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Λόρδος Τοποτηρητής διορίζεται για καθεμία από τις κομητείες του Άντριμ, του Άρμα, του Ντάουν, του Φέρμανα, του Λόντοντερρυ και του Τάϊρον και για τις πόλεις του Μπέλφαστ και του Λόντοντερρυ

Πρώην κομητείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην κομητείες που αποτέλεσαν τις έξι σύχρονες κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]