ΚΑ Οσασούνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κλουμπ Ατλέτικο Οσασούνα)
Οσασούνα
Επίσημη ονομασίαClub Atlético Osasuna
Ίδρυση1920
ΈδραΠαμπλόνα, Ισπανία
ΣτάδιοΣτάδιο Ελ Σαδάρ, Παμπλόνα
ΠρόεδροςΛουίς Σαμπάλθα Ιριάρτε
ΠροπονητήςΓιαγκόμπα Αρασάτε
ΠρωτάθλημαΛα Λίγα
Ιστότοποςosasuna.es
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Οσασούνα (ισπανικά: Osasuna, στα βασκικά σημαίνει υγεία) είναι επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στην πόλη Παμπλόνα της Ναβάρρας στην Ισπανία. Ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1920. Χρώματα έχει το κόκκινο και το μπλε. Έδρα του συλλόγου είναι το Στάδιο Ελ Σαδάρ, το οποίο βρίσκεται στα κεντρικά της Παμπλόνας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οσασούνα έχει αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας το 2005[1], δυστυχώς χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Έχει συμμετάσχει 4 φορές στο κύπελλο UEFA και έχει αγωνιστεί 27 χρονιές στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ο καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου είναι ο Ρομπέρτο Τόρες[2] , ο οποίος αγωνίζεται ακόμα με την φανέλα της ομάδας, που σκόραρε 58 γκολ σε 320 συμμετοχές με την ομάδα. Ο Ισπανός διεθνής σκοράρει 0,18 γκολ ανά αγώνα. Δεύτερος είναι ο Ιταλός Βάλτερ Παντιάνι[3] με 31 γκολ σε 103 αγώνες με την ομάδα. Η διαφορά των συμμετοχών τον βάζει στην 2η θέση καθώς σκόραρε τον ίδιο αριθμό γκολ με τον Ιρανό Τζαβάντ Νεκουνάμ[4] ο οποίος σκόραρε 31 γκολ, αλλά σε 195 συμμετοχές με την ομάδα.

Ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ της Οσασούνα είναι ο Ισπανός Αϊτόρ Μπουνιουέλ[5] που εκείνη την περίοδο ήταν 17 χρονών 10 μηνών και 9 ημερών, και ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ είναι ο Ισπανός Φρανσίσκο Πουνιάλ[6].

Η κορυφαία μεταγραφή της ομάδας είναι ο Κροάτης σέντερ φορ Άντε Μπούντιμιρ[7] ο οποίος κόστισε στην ομάδα 8 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρουν από τον ισπανικό σύλλογο ΡΚΝ Μαγιόρκα[8].

Ο αγώνας που η ομάδα σκόραρε τα περισσότερά της γκολ ήταν αυτός με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην δεύτερη κατηγορία Ισπανίας, πίσω στο μακρινό 1933. Το ματς έληξε 8-1 υπέρ της Οσασούνα. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα γκολ που δέχτηκε η ομάδα σε έναν αγώνα ήταν το βαρύ 8-0 εναντίον της θρυλικής Μπαρτσελόνα το 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]