Κλιμάκωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικά ο όρος κλιμάκωση που σημαίνει κλιμακωτή διασκευή είναι περισσότερο στρατιωτικός όρος που ανάγεται στη στρατιωτική τακτική.
Εξ αυτού σήμερα θεωρείται μάλλον γενικευμένος όρος σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες.

Στη στρατιωτική τακτική κλιμάκωση ονομάζεται η υποδιαίρεση των στοιχείων μιας μονάδας (ξηράς ή θάλασσας) σε πολλά κλιμάκια σε διάταξη κατά την έννοια του βάθους. Η κλιμάκωση μιας μονάδας εξασφαλίζει κατά τη μάχη, είτε αυτή είναι επιθετική είτε είναι αμυντική τη διαδοχή των προσπαθειών ευνοώντας και την διάρκεια αυτών. Μια θεμελιώδης κλιμάκωση μεγάλης στρατιωτικής μονάδας π.χ. Μεραρχίας κατ΄ επιθετικό ή αμυντικό αγώνα είναι η σε κλιμάκια γραμμή μάχης και εφεδρειών κάθε κατανεμημένης υποδεέστερης στρατιωτικής μονάδας σε επιμέρους αριθμό κλιμακίων, ανάλογα πάντα προς τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Η κλιμάκωση διακρίνεται σε πυκνή και αραιή.

Εκ των παραπάνω, σήμερα ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αφενός με την έννοια της υποδιαίρεσης π.χ. σε προφορικό ή γραπτό λόγο (διήγημα), αφετέρου όμως απαντάται και με την έννοια της διαδοχικής ή επάλληλης ανάπτυξης π.χ. "κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων", (διαδοχική ανάπτυξη), ή "κλιμάκωση παραβιάσεων", (επάλληλη ανάπτυξη από ίδιο φορέα) κ.λπ.

  • Η κλιμάκωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον επίσης στρατιωτικό όρο "κλιμακωτός" ή κλιμακωτά (κλιμακηδόν) που αφορά παράταξη, αποτελούμενη από πολλά μέρη που διατάσσονται κατά διαστήματα, το ένα πίσω από το άλλο, υπό μορφή βαθμίδων (βαθμωτά). Για παράδειγμα τα στρατιωτικά τμήματα παρελαύνουν κλιμακωτά.
  • Επίσης η κλιμάκωση με την έννοια της επάλληλης ανάπτυξης αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο μελέτης και εφαρμογών στη προπαγάνδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.10ς, σ.892