Κλεοπάτρα (ταινία, 1899)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κλεοπάτρα (1899))
Κλεοπάτρα (ταινία, 1899)
ΣκηνοθεσίαΖωρζ Μελιές
ΠαραγωγήΖωρζ Μελιές
ΣενάριοΖωρζ Μελιές
ΠρωταγωνιστέςΖωρζ Μελιές και Ζαν ντ'Αλσύ
ΦωτογραφίαΖωρζ Μελιές
Εταιρεία παραγωγήςStar Film Company
Πρώτη προβολή1899
Διάρκεια2 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία

Το Κλεοπάτρα (γαλ. Cléopâtre) είναι γαλλική κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 1899, του βωβού κινηματογράφου του Ζωρζ Μελιέ, διάρκειας 2 λεπτών. Θεωρείται μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου.

Παρότι σήμερα ο σκηνοθέτης Μελιέ είναι περισσότερο γνωστός για την εικονική του ταινία Ταξίδι στη Σελήνη, αυτή ήταν η ταινία που απέσπασε την προσοχή του παραγωγού Τσάρλς Γιούρμπαν, που κυκλοφόρησε την ταινία στην Αμερική, με τον τίτλο Robbing Cleopatra's Tomb, ή σε ελεύθερη μετάφραση, Ληστεύοντας τον Τάφο της Κλεοπάτρας' (η Αγγλική εκδοχή της απλά ονομάζονταν Ο Τάφος της Κλεοπάτρας) και ακολούθως διένειμε πολλές από τις άλλες ταινίες του Μελιέ.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλοκή του έργου είναι γνωστή μόνο από αναφορές. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το έργο εξιστορεί την εισβολή δύο αρχαιοκάπηλων στον τάφο της Κλεοπάτρας, κατόπιν μιας τελετουργικής χορευτικής ιεροτελεστίας των ιερειών. Οι αρχαιοκάπηλοι λεηλατούν τον τάφο και πυρπολούν τη μούμια, ώσπου η Κλεοπάτρα νεκρανανασταίνεται για να εκδικηθεί. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ένας αρχαιοκάπηλος με μανιακή έκφραση διαμελίζει τη μούμια της Κλεοπάτρας για να της κάνει μαγικά και να την νεκραναστήσει.[1]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο έπαιζε ο Ζορζ Μελιές, που ήταν και ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης του, ενώ έπαιζε και η Ζαν ντ'Αλσύ.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο προβλήθηκε το 1899 και έκτοτε χάθηκε. Αν και υπήρξε κάποτε αναφορά ότι ένα αντίτυπό της ξαναβρέθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 στη Γαλλία,[2] τελικώς διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άλλη ταινία με παρόμοιο θέμα και σενάριο, το The Oracle of Delphi, σχετικά με την κλοπή μιας αιγυπτιακής μούμιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Γκουράν, Πόλα (2007). «Κεφάλαιο 13: The Mummy». Icons of Horror and the Supernatural: An Encyclopedia of Our Worst Nightmares (Τόμος 1). Greenwood Press. σελ. 389. ISBN 978-0313337802. 
  2. «Lost 106-Year-Old Movie Discovered» [Χαμένη ταινία 106 χρονών ανακαλύφθηκε] (στα Αγγλικά). MovieWeb. 22 Σεπτεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]