Κλαδάς Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°6′27″N 22°25′48″E / 37.10750°N 22.43000°E / 37.10750; 22.43000

Κλαδάς
Πανοραμική άποψη του Κλαδά
Κλαδάς is located in Greece
Κλαδάς
Κλαδάς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΣπάρτης
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΛακωνίας
Υψόμετρο240 μέτρα
Πληθυσμός477 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας231 00
Τηλ. κωδικός2731

Ο Κλαδάς είναι χωριό που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Σπάρτης και ανήκει στον δήμο Σπάρτης. Το χωριό είχε πληθυσμό 371 κατοίκους (απογραφή 2001) και έφτασε με την επέκταση του χωριού τους 476 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι ένα όμορφο μέρος για επίσκεψη καθ' οδόν προς τη Σπάρτη, την Ελαφόνησο, το Σκουτάρι ή τα Κύθηρα.

Kladas, Old Village

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει ακριβής καταγεγραμμένη ημερομηνία για την άφιξη των κατοίκων από χωριά όπως η Βαμβακού, οι Βουτιάνοι, ο Βασαράς, τα Καλύβια, τα Βρέσθενα αλλά και από την πόλη της Σπάρτης πάντως η σύσταση της κοινότητας του Κλαδά χρονολογείται στις 31/08/1912 σύμφωνα με το σχέδιο αυτοδιοίκησης του Ι. Καποδίστρια. Όμως 85 περίπου χρόνια αργότερα -στις 04/12/1997- η κοινότητα Κλαδά καταργείται και συνενούται με το Δήμο Σπαρτιατών

Καθημερινή ζωή και τοπική οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία από τις οποίες προκύπτει το εισόδημά τους. Η κυριότερη καλλιέργεια είναι εκείνη των ελαιόδεντρων σε εκτάσεις γύρω από το χωριό ή κοντά σε γειτονικά χωριά κυρίως στον Θεολόγο, ενώ μικρότερες είναι εκείνες των πορτοκαλιών, των κολοκυθιών και των διάφορων λαχανικών που περιορίζονται στους κήπους των σπιτιών.

Έργα υποδομής στη σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό εκσυγχρονίστηκε σε τομείς όπως:

  • Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων με τη δημιουργία της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Σπάρτης λόγω της ανέγερσης του Τ.Ε.Ι. Σπάρτης το 2005-2006
  • Η αναβάθμιση του τηλεφωνικού δικτύου που επέτρεψε τις ευρωζωνικές συνδέσεις
  • Η δημιουργία του περιφερειακού δρόμου που επέτρεψε την ανέγερση νέων κατοικιών ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων
  • Η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Αθήνας-Σπάρτης που καθιστά το χωριό κόμβο μεταξύ Σπάρτης, γύρω χωριών και Αθήνας (ακόμα υπό κατασκευή έργο)

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα του Κλαδά είναι εύκρατο μεσογειακό και σε αυτό παίζουν ρόλο γεωλογικοί παράγοντες όπως το υψόμετρο (240 μέτρα) αλλά και η τοποθεσία δηλαδή μεταξύ του όρους Πάρνωνα και της οροσειράς του Ταύγετου. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου + 19 °C και το μέσο ετήσιο ύψος βροχής, (διάρκειας περίπου 60 ημερών), είναι 600 χλσ., η μέση νέφωση είναι 4 και η μέση δύναμη των ανέμων περίπου 4 μποφόρ με επικρατέστερους ανέμους τους βορειοανατολικούς και δυτικούς. Πολλές φορές κατά την άνοιξη παρατηρείται δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος που αθροίζει χαμηλά νέφη δημιουργώντας ομίχλη. Το χιόνι δεν είναι τόσο συχνό όσο ο παγετός που συχνά καταστρέφει τις σοδειές ή μέρος τους.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό διαθέτει ένα Δημοτικό Σχολείο για τους μαθητές της Γ' και Δ' Δημοτικού. Οι υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού βρίσκονται στο Αφισίον (Αφισού) και στην Κοκκινόρραχη σύμφωνα με την οργάνωση του Υπουργείου Παιδείας το 1997 μετά τη συνένωση με τον δήμο Σπάρτης. Γυμνάσιο και Λύκειο υπάρχει μόνο στην πόλη. Τα παιδιά μεταφέρονται στα σχολεία τους με το ΚΤΕΛ με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.

Επίσης, σε ένα ύψωμα που εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Κλαδά βρίσκεται το Τ.Ε.Ι. Σπάρτης που υποστηρίζει το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Με βάση το ΦΕΚ 189/14-10-2004/Τ.Α´/ΠΔ 211, ιδρύθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ως παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας. Η λειτουργία του άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006. Έδρα του εν λόγω τμήματος είναι η Σπάρτη. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και των Εφαρμογών της Πληροφορικής, της Οργάνωσης και Διαχείρισης Δικτύων Πληροφορικών Συστημάτων και των Τηλεπικοινωνιών με στόχο την δημιουργία ικανών στελεχών για τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Papyrus Larousse Britannica
  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή