Κλάση Μιστράλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επισκόπηση κλάσης
Όνομα:Μιστράλ
Κατασκευαστές:STX Europe
DCNS
Admiralty Shipyard
Χειριστές: Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό
Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό
Προηγούμενη:Φουντρε
Κόστος:451,6 εκατομμύρια ευρώ
Σε υπηρεσία:Δεκέμβριος 2005-σήμερα
Κατασκευάζονται:2
Ολοκληρώθηκαν:3
Ενεργά:Mistral, Tonnerre, Dixmude
Γενικά χαρακτηριστικά

Η Κλάση Μιστράλ είναι κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης, επίσης γνωστά ως ελικοπτεροφόρα, που χρησιμοποιούνται από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό. Τα πλοία της κλάσης Μιστράλ είναι ικανά να μεταφέρουν και να αναπτύξουν 16 ελικόπτερα NH90 ή Tiger, τέσσερις φορτηγίδες απόβασης, μέχρι 70 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 αρμάτων μάχης AMX-56 Leclerc, ή ένα τάγμα 40 αρμάτων μάχης Leclerc,[1] και 450 στρατιώτες. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα νοσοκομείο 69 κλινών, και είναι σε θέση να εξυπηρετούν ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ή με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειρηνευτικές αποστολές.

Τρία πλοία της κλάσης Μιστράλ βρίσκονται σε υπηρεσία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό: το Mistral, Tonnerre και Dixmude. Μια συμφωνία για δύο πλοία για το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοινώθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις 24 Δεκεμβρίου 2010,[2] και η οποία υπεγράφη από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιγκόρ Σέτσιν και τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Αλέν Ζουπέ με την παρουσία του Σαρκοζί στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Εντέλει αυτή η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα σκάφη να αγοραστούν εν τέλει από την Αίγυπτο.

Πλοία και βάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό
    • Gamal Abdel Nasser
    • ...............................

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BPC Mistral». netmarine.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011. 
  2. «Russia agrees to landmark purchase of two warships from France | Europe | Deutsche Welle | 24.12.2010». Dw-world.de. 24 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011.