Κινεζική Βικιπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κινεζική Βικιπαίδεια
Το λογότυπο της Κινεζικής Βικιπαίδειας
URLzh.wikipedia.org
Σλόγκαν海納百川,有容乃大
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Wikimedia
Ημερομηνία έναρξης11 Μαΐου 2001, πριν 22 έτη (2001-05-11)
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Η Κινεζική Βικιπαίδεια (παραδοσιακά Κινεζικά: 中文維基百科; απλά Κινέζικα: 中文维基百科; πινγίν: Zhōngwén wéijī bǎikē) είναι η απλή κινεζική έκδοση της Βικιπαίδειας, την οποία κατέχει το Ίδρυμα Wikimedia. Ξεκίνησε στις 11 Μαΐου 2001 και σήμερα (Νοέμβριος 2018) έχει περισσότερα από 1.031.000 λήμματα και 2.477.000 περίπου εγγεγραμένους χρήστες, εκ των οποίων 80 από αυτούς είναι διαχειριστές. Στην Κίνα είναι μπλοκαρισμένη από τον Μάιο του 2015[1]. Έφτασε τα 1.000.000 λήμματα στις 13 Απριλίου 2018 και είναι η 14η μεγαλύτερη Βικιπαίδεια σε αριθμό λημμάτων.

Η Κινεζική Βικιπαίδεια είναι η τέταρτη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Κίνας μετά τη Χουντόνγκ Μπάικε (互动百科), την Μπάιντου Μπάικε (百度百科) και τη Σόσο Μπάικε (搜搜百科).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κινεζική Βικιπαίδεια ιδρύθηκε μαζί με άλλες 12 Βικιπαίδειες τον Μάιο του 2001. Τότε, η Κινεζική Βικιπαίδεια δεν υποστήριζε το κινεζικό αλφάβητο, με αποτέλεσμα αυτή η Βικιπαίδεια να μην έχει εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο.

Τον Οκτώβριο του 2002, η πρώτη σελίδα σε κινεζική γλώσσα δημιουργήθηκε και ήταν η Αρχική Σελίδα. Μια ενημέρωση λογισμικού τον Οκτώβριο του 2002 επέτρεψε την χρήση κινεζικών χαρακτήρων. Στις 17 Νοεμβρίου 2002 ο χρήστης Mountain μετέφρασε ένα λήμμα σχετικά με την επιστήμη του υπολογιστή, δημιουργώντας το πρώτο εγκυκλοπαιδικό της λήμμα.

Για να μην υπάρχουν διαφορές στο κείμενο της Κινεζικής Βικιπαίδειας ανάμεσα στα απλά κινέζικα και τα παραδοσιακά κινέζικα (ή «ορθόδοξα» κινέζικα), αυτές οι δύο γλώσσες χωρίστηκαν και έκαναν τις δικές τους βικιπαίδειες. Με την ενημέρωση λογισμικού του Mediawiki και την εμφάνιση του Mediawiki 1.4 τον Δεκέμβριο του 2004 έγινε η αληθινή διαχώριση των δύο γλωσσών σε αυτές τις δύο Βικιπαίδειες. Οι ανάγκες από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη είχε ως αποτέλεσμα η έκδοση zh-sg να ανακατεύθυνε στο zh-cn και το zh-hk στο zh-tw.

Τις πρώτες της ημέρες, τα περισσότερα λήμματα της Κινέζικης Βικιπαίδειας μεταφράζονταν από την αγγλική έκδοση. Οι πρώτοι 5 διαχειριστές εκλέχθηκαν στις 14 Ιουνίου 2003.

Η Βικιπαίδεια εμφανίστηκε στην ηπειρωτική Κίνα στις 20 Οκτωβρίου 2003 από την εφημερίδα China Computer Education στο άρθρο της «Θέλω να γίνω μέλος για να γράψω μια εγκυκλοπαίδεια» (στα κινεζικά 我也来写百科全书). Στην Ταϊβάν πρωτοεμφανίστηκε στις 16 Μαΐου 2004 από την εφημερίδα China Times. Από τότε, πολλές κινεζικές εφημερίδες έχουν γράψει άρθρα για την κινεζική Βικιπαίδεια, και πολλοί διαχειριστές της έχουν δεχτεί συνέντευξη από δημοσιογράφους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]