Κερύνεια Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°12′6″N 22°7′14″E / 38.20167°N 22.12056°E / 38.20167; 22.12056

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κερύνεια (αποσαφήνιση).
Κερύνεια
Κερύνεια is located in Greece
Κερύνεια
Κερύνεια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΑιγιαλείας
Δημοτική ΕνότηταΔιακοπτού
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο279
Πληθυσμός35 (2011)

Η Κερύνεια, αποκαλούμενη και Άνω Κερύνεια, είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας, πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αιγιαλείας. Στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα ανήκει και ο νέος οικισμός της Κερύνειας. Στην απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 35 κατοίκους και συνολικά η πρώην ομώνυμη κοινότητα 362 κατοίκους[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία προέρχεται από την Αρχαία Κερύνεια, οι κάτοικοι της οποίας αποίκησαν και έδωσαν το όνομά της στην Κερύνεια της Κύπρου.

Στα πεδινά βρίσκεται και το σχετικά καινούριο χωριό της Κερύνειας, η Νέα Κερύνεια, ο κάτοικοι του οποίου προέρχονται από το ορεινό χωριό, το οποίο με τη σειρά του αποκαλείται και Άνω Κερύνεια. Τα δύο χωριά απέχουν 4 χλμ.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό βρίσκεται ιστορικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο Επισκόπου Μύρων της Λυκιας. Η Κερύνεια αδελφοποιήθηκε με τη συνονόματη πόλη της Κύπρου το 2007[2]. Στην Κερύνεια κάθε καλοκαίρι γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ελίκεια - Ποσειδώνια». Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]