Κεντρικός επιθετικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κεντρικός επιθετικός (Αγγλικά: centre forward) είναι ο ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο κέντρο της επιθετικής γραμμής της ομάδας του, επιφορτισμένος με το βασικό καθήκον να σκοράρει, να στέλνει δηλαδή τη μπάλα στην αντίπαλη εστία.

Ικανότητες που διακρίνουν γνωστούς κεντρικούς επιθετικούς είναι το ισχυρό μυϊκό σύστημα, η ταχύτητα, η αλτικότητα και η ευελιξία, καθώς και η χαρακτηριστική στην ποδοσφαιρική ορολογία "αίσθηση του γκολ", η ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές θέσεων των αμυντικών και να λαμβάνει έγκαιρα την κατάλληλη θέση, προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Κάποιος κεντρικός επιθετικός μπορεί να διαθέτει μια ή περισσότερες από τις παραπάνω ικανότητες και αυτό να χαρακτηρίζει το παιχνίδι του και να κάνει την ομάδα του να προσαρμόζει τον τρόπο παιχνιδιού της στις ικανότητές του αυτές. Κεντρικοί επιθετικοί που συνδυάζουν πολλές από τις αρετές αυτές μαζί, γίνονται εξαιρετικά περιζήτητοι και συνήθως ακολουθούν σπουδαία καριέρα.

Η θέση του επιθετικού, από τη φύση της συγκεντρώνει συχνά τη μεγαλύτερη προσοχή και τα φώτα της δημοσιότητας. Τις περισσότερες φορές, τις υποψηφιότητες για τα ετήσια βραβεία καλύτερων παικτών αλλά και τα μεγαλύτερα συμβόλαια στις ομάδες τους τα μονοπωλούν οι επιθετικοί. Δεν είναι λίγες πάντως οι φορές που κάποιος κεντρικός επιθετικός θα επιφορτιστεί με πρόσθετες ευθύνες κατά τη διάρκεια του αγώνα, πέρα από το να σκοράρει. Σε στημένες φάσεις που η ομάδα του αμύνεται, ένας υψηλόσωμος επιθετικός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στο να αποτρέψει πιθανή κεφαλιά προς την εστία του, από παίκτη της αντίπαλης ομάδας, μαρκάροντας τον κεντρικό αμυντικό της αντίπαλης ομάδας ή κάποιον άλλο από τους ψηλούς παίκτες. Πολλές φορές επίσης η χρησιμότητα του επιθετικού έγκειται στο να κρατάει τη μπάλα όσο μπορεί περισσότερο στα πόδια του, μακριά από την εστία της ομάδας τους, απασχολώντας έτσι τους αντίπαλους αμυντικογενείς παίκτες, κερδίζοντας χρόνο και ανοίγοντας χώρους για τους πιο γρήγορους ή πιο τεχνίτες ποδοσφαιριστές της ομάδας του.

Παραδείγματα του παρελθόντος που όμως έχουν μείνει στην ιστορία αποτελούν ο Αρτούρ Φριντενράιχ, ο Σίλβιο Πιόλα, ο Γιόζεφ Μπίτσαν ο Ούβε Ζέελερ, ο Γκούναρ Νόρνταλ, ο Ζυστ Φονταίν, ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο Γκερντ Μίλερ, ο Μάρκο Βαν Μπάστεν, ο Ρονάλντο και ο Ρομάριο.