Καφέ ντε Οριέντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ ντε Οριέντε
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°25′4″N 3°42′42″W
Διοικητική υπαγωγήΜαδρίτη
ΧώραΙσπανία
Commons page Πολυμέσα
Καφέ Οριέντε

Το Καφέ ντε Οριέντε (Cafe de Oriente), ένα από τα πιο δημοφιλή καφε-ζαχαροπλαστεία της Παλιάς Μαδρίτης, βρίσκεται στην Πλάθα δε Οριέντε (Plaza de Oriente) της ισπανικής πρωτεύουσας, απέναντι από τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Παλάθιο Ρεάλ (Palacio Real), και τον νεογοτθικό καθεδρικό ναό της Μαδρίτης, τη Νουέστρα Σενιόρα δε λα Αλμουδένα (Almudena Cathedral).

Στη σημερινή θέση του υπήρχε αρχικά το μοναστήρι του Φραγκισκανικού Τάγματος των Ανυπόδητων (Descalzos), που είχε ιδρυθεί από τον βασιλιά Φίλιππο τον Γ' το 1613.

Το κομψό κτίριο που στεγάζει σήμερα το "Καφέ Οριέντε", αν και σχετικά πρόσφατο (1982), συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της κοινωνικής ελίτ της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς και εκπροσώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Συγγραφείς και καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στην υπόγεια αίθουσα του "καφέ", με τις θολωτές από τούβλο οροφές, και συνεχίζουν τις πατροπαράδοτες "τερτούλιας" (tertulias), συζητώντας για πολιτικά θέματα, απαγγέλοντας ποίηση ή σχολιάζοντας πρόσωπα και πράγματα της κοινωνικής ζωής.

Στο "Καφέ Οριέντε", όπως αναφέρεται, ο ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί έφτιαξε το 1924 ένα σκίτσο από μελάνι του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που κι αυτός ήταν τακτικός θαμώνας του. Ανάμεσα σ' άλλες προσωπικότητες, το "Καφέ Οριέντε" επισκεπτόταν συχνά και ο διάσημος Ισπανός ταυρομάχος Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας (Ignacio Sánchez Mejίas, 1891 - 1934), για τον οποίο ο Λόρκα έγραψε το περίφημο ποίημά του "Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας" (Μαδρίτη, 1935).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe", New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.