Καφέ Πεντρόκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Πεντρόκι
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια, κτήριο ιστορικής σημασίας και ακίνητη περιουσία
Αρχιτεκτονικήνεοκλασσικισμός και εκλεκτικισμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°24′28″N 11°52′38″E
Διοικητική υπαγωγήΠάντοβα[1]
ΧώραΙταλία[1]
Έναρξη κατασκευής1831
ΑρχιτέκτοναςGiuseppe Jappelli
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Καφέ Πεντρόκι

Το Καφέ Πεντρόκι (Caffe Pedrocchi) είναι το πιο ιστορικό καφέ στην Πάντοβα (Padova) της Ιταλίας και θεωρείται το παλαιότερο συνεχώς σε λειτουργία καφέ της Ευρώπης, που συναγωνιζόταν και τα φημισμένα ακόμη καφέ του Παρισιού. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό VIII Febbraio αριθ. 15, κοντά στο πανάρχαιο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Ο Αντόνιο Πεντρόκι (Antonio Pedrocchi) άνοιξε το πρώτο καφέ στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Καφέ Πεντρόκι το 1760, αν και υπήρχε εκεί από το 1683 ακόμη «καφενείο», όπου έπιναν τον καφέ τους οι πολίτες της Πάδοβας. Το πρώτο αυτό καφέ καταστράφηκε ολοκληρωτικά από μεγάλη πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε και πάλι ανάμεσα στα έτη 1815 και 1831. Ο Αντόνιο Πεντρόκι κατάφερε να δημιουργήσει ξανά το ωραιότερο καφέ της Ευρώπης.

Το ιστορικό Καφέ Πεντρόκι σχεδιάστηκε από τον Βενετσιάνο νεοκλασικό αρχιτέκτονα Τζουζέπε Τζιαπέλι (Giuseppe Japelli, 1783 - 1852), με έντονες ελληνικές επιρροές, όπως φαίνεται από τη νεοκλασική ελληνική πρόσοψη με τους δωρικούς κίονες. Το νεογοτθικό κτίσμα της πτέρυγας δίπλα στο κυρίως καφέ άνοιξε το 1839, ως ζαχαροπλαστείο (pasticceria) με την ονομασία «Il Pedrocchino».

Το Καφέ Πεντρόκι ήταν τόπος συνάντησης της φιλελεύθερης ελίτ κατά τη διάρκεια της ρομαντικής εποχής, που περιελάμβανε και το Γάλλο ρομαντικό ποιητή Αλφρέντ ντε Μυσέ (Alfred de Musset, 1810 - 1857). Το καφέ ήταν ακόμη δημοφιλές στέκι για συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αλλά και για πολλές διασημότητες της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους θαμώνες που επισκέπτονταν κατά καιρούς το Καφέ Πεντρόκι ήταν ο ιταλόφιλος Γάλλος συγγραφέας Σταντάλ (Stendhal), ο Θεόφιλος Γκωτιέ (Theofile Gautier), η Γεωργία Σάνδη (George Sand), οι αδελφοί Γκονκούρ (Goncourt), ο Γκαμπριέλε ντ' Ανούντσιο (Gabriele D' Annunzio), αλλά και ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι (Maxim Gorky).

Σήμερα, στον επάνω όροφο του Καφέ Πεντρόκι στεγάζεται το Μουσείο Risorgimento και Σύγχρονης Εποχής (Museo del Risorgimento e dell' Eta Contemporanea).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch "The Grand Literary Cafes of Europe", New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.