Καφέ Εβρόπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Εβρόπα
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια
ΔιεύθυνσηVaclavske namesti 826/25, Prague 110 00
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°4′57″N 14°25′40″E
Διοικητική υπαγωγήΠράγα
ΤοποθεσίαΞενοδοχείο Εβρόπα
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής1889
Commons page Πολυμέσα
Καφέ Εβρόπα: Το εσωτερικό

Το Καφέ Εβρόπα (Evropa Cafe) βρίσκεται στην περίφημη Πλατεία Βέντσεσλας (τσεχ. Vaclavske namesti, αγγλ. Wenceslas Square) της Πράγας και αποτελεί τμήμα του ιστορικού ξενοδοχείου «Grand Hotel Evropa», ενός από τα ωραιότερα κτίσματα της τσεχικής πρωτεύουσας σε στυλ Αρ-νουβό (Art Nouveau).

Στην Πλατεία Βέντσεσλας, απέναντι ακριβώς από το ξενοδοχείο-καφέ Εβρόπα, αυτοπυρπολήθηκε τον Ιανουάριο του 1969 ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ (Jan Palach, 1948-1969), διαμαρτυρόμενος για τη σοβιετική κατοχή της χώρας του. Και η διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία αυτή το 1989, κατέληξε στη «βελούδινη επανάσταση» με πρωτεργάτη το θεατρικό συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ (Vaclav Havel) και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το ξενοδοχείο-καφέ Εβρόπα ιδρύθηκε το 1889 σε σχέδια του Τσέχου αρχιτέκτονα Φράντα Μπέλσκι (Franta Belsky) με την επωνυμία «Αρχιδούκας Στέφανος» (Hotel Erzherzog Stefan), ανασχεδιάστηκε όμως σε στυλ αρ-νουβό στα 1903-1905 από τους διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής Μπέντριχ Μπεντελμάγιερ (Bedrich Bendelmayer) και Αλόις Ντρυάκ (Alois Dryak). Η αριστουργηματική διακόσμηση στην πρόσοψη με επιστέγασμά της τις επιχρυσωμένες γυμνές νύμφες, έργο του γλύπτη Ladislav Saloun, αλλά και το εσωτερικό του ξενοδοχείου-καφέ με τα αυθεντικά μπαρ, τους μεγάλους καθρέπτες, τους πίνακες και τους πολυελαίους, διατηρούν σχεδόν ανέπαφα τα αρ-νουβό χαρακτηριστικά τους.


Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν συνήθεια να λέγεται, πως «οι Τσέχοι κρίνουν τους πολιτικούς τους από την «Kavarna» (όπως λέγεται στα τσέχικα το καφενείο) όπου συχνάζουν και από τις εφημερίδες που διαβάζουν». Πράγματι, το Καφέ Εβρόπα, όπως και άλλα διάσημα καφέ της εποχής, ήταν τόπος συνάντησης της υψηλής κοινωνίας, αλλά και δημοφιλές φιλολογικό στέκι διάσημων συγγραφέων.

Στο Καφέ Εβρόπα σύχναζαν ο Φραντς Κάφκα (Franz Kafka), ο Μαξ Μπροντ (Max Brod), ο Φραντς Βέρφελ (Franz Werfel) και ο Γιάροσλαβ Χάσεκ (Jaroslav Hasek), συγγραφέας της περίφημης αντιπολεμικής φάρσας «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ». Εδώ, το Δεκέμβριο του 1912, ο Κάφκα διάβασε το πρόσφατα τότε γραμμένο μυθιστόρημά του «Η Δίκη» μπροστά σε ένα εντυπωσιασμένο ακροατήριο.

Πιο πρόσφατα, ο μυθιστοριογράφος Μίλαν Κούντερα καθώς και ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, είναι τακτικοί θαμώνες του Καφέ Εβρόπα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe ", New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.
  • Petr Wittlich: "Art-Nouveau in Prague - Forms of the Style", Charles University in Prague, The Karolinum Press, Praha, 2009.
  • «ΠΡΑΓΑ» (Οδηγοί του Κόσμου), Εκδόσεις: Η Καθημερινή/Dorling Kindersley, Αθήνα, 1998.