Κατηγορία:Ανόργανα βοράνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα «βοράνια» είναι μια σχετικά μεγάλη ομάδα χημικών ενώσεων με γενικό τύπο BxHy. Καμμιά από αυτές τις ενώσεις δεν έχει βρεθεί στη φύση. Πολλά από τα βοράνια οξειδώνονται ταχύτατα όταν έρθουν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, μερικά από τα οποία ακόμη και βίαια. Το πρώτο μέλος της σειράς, το βοράνιο έχει απομονωθεί μόνο στην αέρια κατάσταση και διμερίζεται εύκολα σχηματίζοντας διβοράνιο(6). Τα μεγαλύτερα βοράνια αποτελούνται από πολυατομικά επαναλαμβανόμενα τμήματα που είναι πολυεδρικά και για μερικά μάλιστα υπάρχουν και ισομερή.

Τα πιο σημαντικά βοράνια είναι το διβοράνιο(6) (B2H6), το πενταβοράνιο(9) (B5H9) και το δεκαβοράνιο(14) (B10H14).

Η ανάπτυξη της χημείας των βορανίων οδήγησε σε νέες πειραματικές τεχνικές και θεωρίες. Έχουν μελετηθεί ως πιθανά μελλοντικά καύσιμα πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και αυτοκινήτων.

Στα βοράνια περιλαμβάνονται εδώ και μερικές δεκαετίες και ενώσεις που περιέχουν επίσης και άλλα ετεροάτομα, δηλαδή χημικά στοιχεία εκτός του βορίου και του υδρογόνου, που θεωρούνται δεδομένα για τα βοράνια. Σε αυτά τα ετεροάτομα (για τα βοράνια) ο άνθρακας (καρβοβοράνια, που ανήκουν στα οργανικά βοράνια) και διάφορα μέταλλα (μεταλλοβοράνια).