Καταστήματα επιστήμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα καταστήματα επιστήμης (science shops) είναι εγκαταστάσεις που στρέφονται στην παροχή της ανεξάρτητης συμμετέχουσας ερευνητικής υποστήριξης σε απάντηση στις ανησυχίες μέσα στην κοινωνία πολιτών. Αναπτύχθηκαν αρχικά στις Κάτω Χώρες στη δεκαετία του '70 και η κύρια λειτουργία τους είναι να αυξήσουν και τη δημόσια ευαισθητοποίηση και την πρόσβαση στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Αυτά τα καταστήματα ρυθμίζονται και χρησιμοποιούνται και από τα μόνιμα μέλη και από τους σπουδαστές προσωπικού, που εξετάζουν τις ερωτήσεις που παρέχονται από τα μέλη της κοινωνίας πολιτών. Από αυτές τις ερωτήσεις, οι σπουδαστές παρέχουν έπειτα τα προκλητικά προβλήματα και στους ερευνητικούς σπουδαστές και στα πανεπιστημιακά μέλη σχολής με την ελπίδα της εύρεσης των λύσεων. Οι σπουδαστές που συμμετέχουν και εργάζονται στα καταστήματα επιστήμης αποκτούν τις πιστώσεις προς το βαθμό τους. Επίσης, πολλοί σπουδαστές κάνουν τη μεταπτυχιακή εργασία τους για τα προβλήματα που αναφέρονται από τα καταστήματα επιστήμης.

Μια μυριάδα των καταστημάτων επιστήμης έχει αναπτύξει την πείρα στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι πελάτες κατευθύνονται συχνά στο κατάστημα επιστήμης που είναι καταλληλότερο για να εξετάσει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Το ολλανδικό σύστημα έχει παράσχει πολλά οφέλη στους οικολόγους, τους εργαζομένους, και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τα καταστήματα επιστήμης, γενικά, έχουν βοηθήσει τους οικολόγους καλύτερα να αναλύσουν τους βιομηχανικούς ρύπους, και τους ενισχυμένους εργαζομένους για να αξιολογήσουν καλύτερα τις συνέπειες ασφάλειας και απασχόλησης των νέων διαδικασιών παραγωγής. Επιπλέον, έχουν ενισχύσει την κατανόηση των κοινωνικών λειτουργών στο πώς να εξετάσουν τους δυσαρεστημένους εφήβους.

Το ολλανδικό σύστημα έχει εμπνεύσει τα καταστήματα επιστήμης στα έθνη σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως η Δανία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Νορβηγία, και η Τσεχία.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Sardar, Ziauddin and Loon, Borin Van. 2001. Introducing Science. USA: Totem Books (UK: Icon Books).