Κατάλογος top-level domains

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρακάτω βρίσκεται ένας κατάλογος top-level domains κωδικών χωρών (ccTLD).

Κυρίαρχα Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλήρως Διεθνώς Αναγνωρισμένα κράτη Μέλη του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχο Κράτος Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Επισημάνσεις
Αγία Λουκία .lc
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες .vc
Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας .st
Άγιος Μαρίνος .sm
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις .kn
Αζερμπαϊτζάν
(και Ναχιτσεβάν)
.az
Αίγυπτος .eg
Αιθιοπία .et
Αϊτή .ht
Ακτή Ελεφαντοστού .ci
Αλβανία .al
Αλγερία .dz
Ανατολικό Τιμόρ .tl Ο ICANN ενέκρινε την αλλαγή από .tp τον Ιανουάριο 2005
Ανγκόλα .ao
Ανδόρρα .ad
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα .ag
Αργεντινή .ar
Αυστραλία .au
Αυστρία .at
Αφγανιστάν .af Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της Ολοκληρωτικής Επικράτησης στο καθεστώς της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Βανουάτου .vu
Βατικανό .va Το διαδίκτυο είναι σε χρήση μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς.
Βέλγιο .be
Βενεζουέλα .ve
Βιετνάμ .vn
Βολιβία .bo
Βόρεια Μακεδονία .mk O Κωδικός διαδικτύου .mk, προέρχεται από την Σερβοκροατική λέξη Makedonija, που σημαίνει στα Ελληνικά, Μακεδονία (η οποία κατά τους Έλληνες ερμηνεύεται και εννοείται για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους ως, Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία πλέον είναι η παλαιότερη ονομασία της χώρας). Με την Συμφωνία των Πρεσπών, Η ISO συντομογραφία της Βόρειας Μακεδονίας παρέμεινε MK και MKD, ενώ δεν άλλαξε ούτε ο Κωδικός διαδικτύου .mk.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη .ba
Βουλγαρία .bg
Βραζιλία .br
Γαλλία .fr O Κωδικός διαδικτύου .fr, προέρχεται από την Γαλλική λέξη France, που σημαίνει στα Ελληνικά, Γαλλία. O Κωδικός διαδικτύου .fr, είναι σε χρήση μόνο από την Μητροπολιτική Γαλλία. Τα Υπερπόντια Εδάφη και περιοχές της χώρας, ανά τον κόσμο, έχουν ξεχωριστά τους δικούς τους Κωδικούς διαδικτύου.
Γερμανία
(και Μπύσινγκεν)
.de O Κωδικός διαδικτύου .de, προέρχεται από την Γερμανική λέξη Deutschland, που σημαίνει στα Ελληνικά, Γερμανία.
Γεωργία .ge O Κωδικός διαδικτύου .ge, είναι επίσης σε χρήση και από τις αποσχεισθείσες περιοχές της Γεωργίας Αμπχαζία και Νότια Οσσετία, καθώς και σε χρήση και από την Αυτόνομη Ατζαρία.
Γκάμπια .gm
Γκαμπόν .ga
Γκάνα .gh
Γουατεμάλα .gt
Γουιάνα .gy Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, και ειδικότερα στην περιοχή του Εσεκίμπο, το οποίο διεκδικεί παράνομα και η Βενεζουέλα.
Γουινέα .gn
Γουινέα-Μπισσάου .gw
Γρενάδα .gd
Δανία .dk O Κωδικός διαδικτύου .dk, είναι σε χρήση μόνο από το Βασίλειο της Δανίας. Οι Νήσοι Φερόες και η Γροιλανδία, έχουν ξεχωριστά τους δικούς τους Κωδικούς διαδικτύου.
Δημοκρατία του Κονγκό .cg
Δομινίκα .dm
Δομινικανή Δημοκρατία .do
Ελ Σαλβαδόρ .sv
Ελβετία .ch O Κωδικός διαδικτύου .ch, προέρχεται από την Λατινική λέξη Confoederatio Helvetica, που σημαίνει στα Ελληνικά, Ελβετική Συνομοσπονδία.
Ελλάδα
(και Άγιο Όρος)
.gr O Κωδικός διαδικτύου .gr, προέρχεται από την Διεθνής Αγγλική ονομασία της χώρας μας Greece, που σημαίνει στα Ελληνικά, Ελλάδα.
Εκουαδόρ .ec
Ερυθραία .er
Εσθονία .ee O Κωδικός διαδικτύου .ee, προέρχεται από την Εσθονική λέξη της χώρας Eesti, που σημαίνει στα Ελληνικά, Εσθονία.
Εσουατίνι .sz O Κωδικός διαδικτύου .sz, προέρχεται από την παλαιότερη Αγγλική ονομασία της χώρας Swaziland, που σημαίνει στα Ελληνικά, Σουαζιλάνδη. Το όνομα της χώρας άλλαξε από Σουαζιλάνδη σε Εσουατίνι, στις 19 Απριλίου 2018.
Ζάμπια .zm
Ζιμπάμπουε .zw
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .ae
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .us
Ηνωμένο Βασίλειο .uk
Ιαπωνία .jp
Ινδία .in
Ινδονησία .id
Ιορδανία .jo
Ιράκ .iq Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Ιράν .ir Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Ισλαμικού Θεοκρατικού καθεστώτος στην χώρα, υπό τον Αλί Χαμενεΐ.
Ιρλανδία .ie
Ισημερινή Γουινέα .gq
Ισλανδία .is
Ισπανία
(και Κανάριες Νήσοι)
.es O Κωδικός διαδικτύου .es, προέρχεται από την Ισπανική λέξη της χώρας España, που σημαίνει στα Ελληνικά, Ισπανία.
Ιταλία
(και Καμπιόνε ντ' Ιτάλια)
.it
Καζακστάν .kz
Καμερούν .cm
Καμπότζη .kh O Κωδικός διαδικτύου .kh, προέρχεται από την Καμποτζιανή λέξη της χώρας Khmer, που σημαίνει στα Ελληνικά, Χμερ, η οποία είναι εθνότητα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιθαγενής της Καμπότζης, αποτελώντας το 90% του πληθυσμού της.
Καναδάς .ca
Κατάρ .qa
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία .cf Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα και της χρόνιας διαμάχης των διαφορετικών Εθνικοτήτων της.
Κένυα .ke
Κιργιστάν .kg
Κιριμπάτι .ki
Κολομβία .co
Κομόρες .km
Κόστα Ρίκα .cr
Κούβα .cu Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Σοσιαλιστικού καθεστώτος στην χώρα.
Κουβέιτ .kw
Κροατία .hr O Κωδικός διαδικτύου .hr, προέρχεται από την Σερβοκροατική λέξη της χώρας Hrvatska, που σημαίνει στα Ελληνικά, Κροατία.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό .cd
Λάος .la Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Σοσιαλιστικού καθεστώτος στην χώρα.
Λεσότο .ls
Λετονία .lv
Λευκορωσία .by Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Απολυταρχικού καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ μάλιστα στην χώρα υπάρχει από το καθεστώς και έντονη Δολιοφθορά, Προβοκάτσια, Παραπληροφόρηση, Παραεξουσία, Τρομοκρατία και Προπαγάνδα.
Λίβανος .lb Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα και της χρόνιας διαμάχης των διαφορετικών Εθνικοτήτων της.
Λιβερία .lr
Λιβύη .ly Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, ενώ μάλιστα στην χώρα υπάρχει ακυβερνησία, δύο κυβερνήσεις εκ των οποίων η μία είναι παραστρατιωτική, και έχουν γίνει στο παρελθόν ακόμα και δύο Εμφύλιοι Πόλεμοι.
Λιθουανία .lt
Λιχτενστάιν .li
Λουξεμβούργο .lu
Μαδαγασκάρη .mg
Μαλαισία .my
Μαλάουι .mw
Μαλδίβες .mv
Μαλί .ml Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, και ειδικότερα στην περιοχή του Αζάγουαντ, το οποίο ελέγχεται από παραστρατιωτικές οργανώσεις Βερβέρων, και διεκδικεί παράνομα απόσχιση.
Μάλτα .mt
Μαρόκο .ma
Μαυρίκιος .mu
Μαυριτανία .mr
Μαυροβούνιο .me
Μεξικό .mx
Μιανμάρ .mm Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο έως και καθόλου σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της σκληρής Δικτατορίας στην χώρα, από το 2021.
Μογγολία .mn
Μοζαμβίκη .mz
Μολδαβία
(εκτός της Υπερδνειστερίας)
.md Στην αποσχισθείσα περιοχή από το 1990, Υπερδνειστερία, η οποία αποτελεί διεθνώς νόμιμη περιοχή της Μολδαβίας, χρησιμοποιούν παράτυπα κυρίως τον Κωδικό διαδικτύου .su που ήταν ανατεθειμένο στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση, καθώς και το .ru της Ρωσίας, επίσης παράτυπα.
Μονακό .mc
Μπανγκλαντές .bd
Μπαρμπάντος .bb
Μπαχάμες .bs
Μπαχρέιν .bh
Μπελίζ .bz
Μπενίν .bj
Μποτσουάνα .bw
Μπουρκίνα Φάσο .bf Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Μπουρούντι .bi
Μπουτάν .bt
Μπρουνέι .bn Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Ισλαμικού Θεοκρατικού καθεστώτος στην χώρα, υπό τον Σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ.
Ναμίμπια .na
Ναούρου .nr
Νέα Ζηλανδία .nz
Νεπάλ .np
Νήσοι Μάρσαλ .mh
Νησιά Σολομώντα .sb
Νίγηρας .ne Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Νιγηρία .ng Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, και ειδικότερα στις περιοχές της Βόρειας Νιγηρίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή ελέγχεται από παραστρατιωτικές οργανώσεις Αυτονομιστών, άλλων παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, διεκδικώντας μάλιστα και παράνομες αποσχίσεις.
Νικαράγουα .ni
Νορβηγία .no
Νότια Αφρική .za
Νότιο Σουδάν .ss O Κωδικός διαδικτύου .ss, προέρχεται από την Αγγλική λέξη της χώρας South Sudan. Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Ολλανδία .nl
Ομάν .om
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας .fm
Ονδούρα .hn
Ουγγαρία .hu
Ουγκάντα .ug Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Ουζμπεκιστάν .uz
Ουκρανία .ua Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο, αλλά και εξαιρετικά ακριβό σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της παράνομης στρατιωτικής Εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ειδικότερα στις περιοχές του Ντονμπάς, της Κριμαίας, της Χερσώνας και της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται από το 2022, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή ελέγχονται παράνομα από παραστρατιωτικές οργανώσεις Ρώσων Αυτονομιστών, άλλων Ρώσων παραστρατιωτικών, διεκδικώντας μάλιστα και παράνομες αποσχίσεις, από το Ουκρανικό κράτος.
Ουρουγουάη .uy
Πακιστάν .pk
Παλάου .pw
Παναμάς .pa
Παπούα Νέα Γουινέα .pg
Παραγουάη .py
Περού .pe
Πολωνία .pl
Πορτογαλία
(και Αζόρες, Μαδέρα)
.pt
Πράσινο Ακρωτήριο .cv O Κωδικός διαδικτύου .cv, προέρχεται από την Πορτογαλική λέξη της χώρας Cabo Verde. Το Πράσινο Ακρωτήριο παλαιότερα στον ΟΗΕ, αναφέρονταν με την Αγγλική ονομασία ως Cape Verde (Μετάφραση του Cabo στα αγγλικά). Στις 24 Οκτωβρίου 2013, η χώρα ζήτησε να μην μεταφράζεται καθόλου το όνομά της στις διάφορες γλώσσες, παρά μόνο στα Πορτογαλικά.
Ρουάντα .rw
Ρουμανία .ro
Ρωσία .ru Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Απολυταρχικού καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σαμόα .ws O Κωδικός διαδικτύου .ws, προέρχεται από την Αγγλική λέξη της χώρας Western Samoa, δηλαδή Δυτική Σαμόα, για να διαχωρίζεται πλήρως από την Αμερικανική Σαμόα.
Σαουδική Αραβία .sa Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Ισλαμικού Θεοκρατικού καθεστώτος στην χώρα, και χρησιμοποιείται μόνο από την Ελίτ της χώρας.
Σενεγάλη .sn
Σερβία .rs O Κωδικός διαδικτύου .rs, προέρχεται από την Σερβοκροατική λέξη Republika Srbija, που σημαίνει στα Ελληνικά, Δημοκρατία της Σερβίας.
Σεϋχέλλες .sc
Σιγκαπούρη .sg
Σιέρα Λεόνε .sl
Σλοβακία .sk O Κωδικός διαδικτύου .sk, προέρχεται από την Σλοβακική λέξη Slovensko, που σημαίνει στα Ελληνικά, Σλοβακία.
Σλοβενία .si
Σομαλία .so Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Σουδάν .sd Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, και ειδικότερα στην περιοχή του Νταρφούρ, η οποία βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή ελέγχεται παράνομα από παραστρατιωτικές οργανώσεις Αυτονομιστών και τρομοκρατικές οργανώσεις, διεκδικώντας μάλιστα και παράνομες αποσχίσεις, από το Σουδανικό κράτος.
Σουηδία .se
Σουρινάμ .sr
Σρι Λάνκα .lk
Συρία .sy Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου.
Ταϊλάνδη .th
Τανζανία .tz
Τατζικιστάν .tj
Τζαμάικα .jm
Τζιμπουτί .dj
Τόγκα .to
Τόγκο .tg
Τουβαλού .tv
Τουρκία .tr
Τουρκμενιστάν .tm
Τρινιντάντ και Τομπάγκο .tt
Τσαντ .td Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα.
Τσεχία .cz
Τυνησία .tn
Υεμένη .ye Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του Εμφύλιου πολέμου της Υεμένης.
Φιλιππίνες .ph
Φινλανδία
(και Νήσοι Άλαντ)
.fi
Φίτζι .fj
Χιλή .cl

Μέλη του ΟΗΕ που δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα μέλος του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχο Κράτος Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Επισημάνσεις Πολιτική Κατάσταση της Χώρας
Αρμενία .am
Βόρεια Κορέα .kp Το διαδίκτυο είναι περιορισμένο έως και καθόλου σε χρήση στην συγκεκριμένη χώρα, λόγω του εξαιρετικά ιδιότυπου Σοσιαλιστικού καθεστώτος στην χώρα, και συγκεκριμένα είναι σε χρήση κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πιονγιάνγκ. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, διεθνώς ανεξάρτητη από το 1948, δεν αναγνωρίζεται ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από 2 κράτη μέλη του ΟΗΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης η Βόρεια Κορέα, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος της, το Τζούτσε, αποτελεί απομονωμένο κράτος, και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με κανένα κράτος του πλανήτη, παρά μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα), ενώ καμία χώρα δεν διατηρεί πρεσβείες και προξενεία σε αυτήν, ενώ ούτε και η ίδια έχει διπλωματικές σχέσεις στο εξωτερικό. Επίσης πολλά στοιχεία της χώρας δεν εξακριβώνονται με σαφήνεια επειδή είναι Σοσιαλιστικό κράτος, και έχει ξεκάθαρα απόρρητες ορισμένες εσωτερικές υποθέσεις της.
Ισραήλ .il Το Ισραήλ, δεν αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο κράτος από τις περισσότερες χώρες της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, την Κούβα και την Βόρεια Κορέα, θεωρώντας αυτές οι χώρες ότι τα εδάφη του Ισραήλ, ανήκουν στο Κράτος της Παλαιστίνης, ενώ μάλιστα το Ισραήλ είναι και απομονωμένο από τα κράτη της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Κύπρος .cy O Κωδικός διαδικτύου .cy, είναι σε χρήση μόνο από τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στις Κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, χρησιμοποιούν παράτυπα μονάχα τον Κωδικό διαδικτύου .tr της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητη διεθνώς από το 1960, δεν αναγνωρίζεται, ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από ένα μέλος του ΟΗΕ, τη Τουρκία, και από ένα μη μέλος του ΟΗΕ, τη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης στο νησί.
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας .cn Η Κίνα, ή όπως είναι το επίσημο όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εγκαθιδρυμένη το 1949, είναι ο πιο ευρέως αναγνωρισμένος διεκδικητής της "Κίνας", με τον άλλον να είναι η Δημοκρατία της Κίνας, δηλαδή η Ταϊβάν. Η Κίνα δεν δέχεται διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Κίνα ως κράτος, αν και κάποια κράτη έχουν σχέσεις με την Ταϊβάν ενώ δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να αναγνωρίζουν την Κίνα (το Κιριμπάτι και το Ναουρού). Κάποια κράτη τα οποία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν μόνο την Κίνα έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν ταυτόχρονη αναγνώριση και σχέσεις και με την Κίνα και με τη Ταϊβάν (Λιβερία και Βανουατού). Σύμφωνα με την Απόφαση 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) είναι η μόνη νόμιμη αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ.
Νότια Κορέα .kr Η Δημοκρατία της Κορέας, διεθνώς ανεξάρτητη από το 1948, δεν αναγνωρίζεται, ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, τη Βόρεια Κορέα.

Οικονομικές Ενώσεις Κυρίαρχων Χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σώμα Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Επισημάνσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση .eu Η κάθε χώρα μέλος της, έχει τον δικό της ξεχωριστό κωδικό top-level domain

Εξαρτημένα εδάφη και Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαρτημένο έδαφος Κυρίαρχο Κράτος Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια Ηνωμένο Βασίλειο .sh
Ανταρκτική .aq
Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .vi
Αμερικανική Σαμόα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .as
Ανγκουίλα Ηνωμένο Βασίλειο .ai
Αρούμπα Ολλανδία .aw
Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ Νορβηγία .sj
Βαϊλάτο του Γκέρνζι Ηνωμένο Βασίλειο .gg
Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ Ηνωμένο Βασίλειο .je
Βερμούδες Ηνωμένο Βασίλειο .bm
Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .mp
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Ηνωμένο Βασίλειο .vg
Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Ηνωμένο Βασίλειο .io
Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη Γαλλία .tf
Γαλλική Γουιάνα Γαλλία .gf
Γαλλική Πολυνησία Γαλλία .pf
Γιβραλτάρ Ηνωμένο Βασίλειο .gi
Γκουάμ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .gu
Γουαδελούπη Γαλλία .gp
Γροιλανδία Δανία .gl
Κέιμαν Νήσοι Ηνωμένο Βασίλειο .ky
Μαρτινίκα Γαλλία .mq
Μαγιότ Γαλλία .yt
Μακάο Ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας .mo
Μοντσερράτ Ηνωμένο Βασίλειο .ms
Μπουβέ Νορβηγία .bv (δεν χρησιμοποιείται)
Νέα Καληδονία Γαλλία .nc
Νήσοι Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ Γαλλία .pm
Νήσος Νόρφολκ Αυστραλία .nf
Νήσος των Χριστουγέννων Αυστραλία .cx
Νησιά Κόκος Αυστραλία .cc
Νήσοι Πίτκαιρν Ηνωμένο Βασίλειο .pn
Νήσοι Κουκ Νέα Ζηλανδία .ck
Νήσοι Φερόες Δανία .fo
Νήσοι Φώκλαντ Ηνωμένο Βασίλειο .fk
Νήσος του Μαν Ηνωμένο Βασίλειο .im
Αρχείο:Flag of Heard Island and McDonald Islands.svg Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ Αυστραλία .hm (δεν χρησιμοποιείται)
Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Ηνωμένο Βασίλειο .gs (δεν χρησιμοποιείται)
Νιούε Νέα Ζηλανδία .nu
Ουάλις και Φουτούνα Γαλλία .wf
Πουέρτο Ρίκο Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .pr
Ρεϋνιόν Γαλλία .re
Τερκς και Κέικος Ηνωμένο Βασίλειο .tc
Τοκελάου Νέα Ζηλανδία .tk
Χονγκ Κονγκ Ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας .hk

Κράτη με περιορισμένη (ή και καθόλου) αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη αναγνωρισμένο Κράτος Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Επισημάνσεις Πολιτική Κατάσταση
Δημοκρατία της Κίνας
(Διεθνώς γνωστή με την ονομασία Ταϊβάν)
.tw
Κοσσυφοπέδιο .ks
Δημοκρατία της Σαχάρας
(πρώην Δυτική Σαχάρα)
.eh
Κράτος της Παλαιστίνης
(Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας)
.ps Το διαδίκτυο είναι αρκετά περιορισμένο έως και καθόλου σε χρήση στα Παλαιστινιακά εδάφη, λόγω του Πολέμου Χαμάς-Ισραήλ. Πολλά κράτη χαρακτηρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης ως Τρομοκρατική οργάνωση, και κίνημα αντίστασης στον Μουσουλμανικό κόσμο και οι περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου, δεν αναγνωρίζουν καθόλου την ανεξαρτησία της θεωρώντας την παράνομη, καθαρά για λόγους ασφαλείας, ενώ στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, υποστηρίζουν την θέση του Ισραήλ.
ΤΔΒΚ .nc.tr Η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, έτσι χρησιμοποιεί το Top-level domain της Τουρκίας.

Πρώην κράτη και περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην Χώρα
ή Εξαρτημένο έδαφος
Κωδικός διαδικτύου
top-level domain
Επισημάνσεις
Ανατολική Γερμανία .dd (δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ) Το .dd καταργήθηκε το 1990, με την Γερμανική επανένωση, και αντικαταστάθηκε από το .de της Γερμανίας.
Γιουγκοσλαβία .yu (δεν χρησιμοποιείται)
ΕΣΣΔ .su Η Ρωσία είναι σήμερα υπεύθυνη για το παλιό domain που ήταν ανατεθειμένο στην Σοβιετική Ένωση, και του οποίου το νομικό καθεστώς και ιδιοκτησία διεκδικείται από την Ρωσική Κυβέρνηση, τον ICANN, και διάφορους Ρωσικούς εμπορικούς οργανισμούς.
Ολλανδικές Αντίλλες (διαλύθηκαν το 2010) .an (δεν χρησιμοποιείται)
Σερβία και Μαυροβούνιο (διαλύθηκαν το 2006) .cs (δεν χρησιμοποιείται)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος βασίστηκε στον κατάλογο του World Factbook [1] Αρχειοθετήθηκε 2005-12-01 στο Wayback Machine..