Κατάλογος χωρών ανά ποσοστό αυτοκτονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το ακόλουθο είναι ένας κατάλογος χωρών ανά ποσοστό αυτοκτονίας που βασίζεται (κυρίως) σε στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στον κατάλογο αυτό, η θέση κάθε χώρας καθορίζεται από το ποσοστό θανάτων που καταγράφονται ως αυτοκτονίες για κάθε 100.000 άτομα για τον πιο πρόσφατο χρόνο για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία (η λίστα του ΠΟΥ τελευταία ενημερώθηκε το 2011). Τα στατιστικά του ΠΟΥ βασίζονται σε επίσημα στοιχεία από τις αντίστοιχες χώρες, επομένως η ακρίβεια τους δεν είναι πιο ακριβής απ' αυτή με την οποία συλλέγουν τα στοιχεία οι χώρες αυτές.

Τα περιστατικά αυτοκτονίας τείνουν να υπο-αναφέρονται λόγω τόσο θρησκευτικών όσο και κοινωνικών πιέσεων και σε ορισμένες περιοχές μπορεί να μην αναφέρονται και καθόλου. Δεδομένου ότι τα στοιχεία μπορεί να επηρεάζονται από διαφορετικές μεταβλητές στην κάθε χώρα, η σύγκριση μεταξύ χωρών δεν είναι στατιστικώς ορθή.

Τα ανδρικά και τα γυναικεία ποσοστά αφορούν τον ανδρικό και τον γυναικείο πληθυσμό αντίστοιχα (ήτοι ο συνολικός αριθμός ανδρικών αυτοκτονιών διαιρείται με τον συνολικό ανδρικό πληθυσμό). Το συνολικό ποσοστό αυτοκτονιών κανονικά ορίζεται ως ο συνολικός αριθμός αυτοκτονιών ως προς τον συνολικό πληθυσμό (δεν είναι δηλαδή ο μέσος όρος του ανδρικού και του γυναικείου ποσοστού, γιατί η αναλογία ανδρών-γυναικών δεν είναι 1:1 στις περισσότερες χώρες). Στον κατάλογο αυτό πάντως για τις πιο πολλές χώρες δίνεται ο μέσος όρος λόγω έλλειψης στοιχείων. Η στήλη Έτος αναφέρεται στο πιο πρόσφατο έτος για το οποίο συλλέχθηκαν πληροφορίες στην εκάστοτε χώρα.

Παγκόσμιος χάρτης αυτοκτονιών ανά 100.000 άτομα.
Αυτοκτονίες ανά 100,000 άτομα ανά έτος[1]
Θέση Χώρα Άνδρες Γυναίκες Μέσος όρος Έτος
1 Flag of Greenland.svg Γροιλανδία[2] (άρθρο) 116.9 45.0 83.0 2011
2 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία[3] (άρθρο) 54.7 10.8 31.0 2012
3 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα[4] (άρθρο) 38.2 18.0 28.1 2012
4 Flag of Guyana.svg Γουιάνα (άρθρο) 39.0 13.4 26.4 2006
5 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν (άρθρο) 43.0 9.4 25.6 2008
6 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα[5] (άρθρο) 22.23 2011
7 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία[6][7] 20.5 2012
8 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία[8] 36.2 7.3 20.3 2010
9 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία[8] 37.4 8.5 21.7 2009
10 Flag of Japan.svg Ιαπωνία[9] (άρθρο) 21.7 2012
11 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα[10] (άρθρο) 34.8 9.24 21.3 2011
12 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία (άρθρο) 37.8 7.0 21.2 2009
13 Flag of Russia.svg Ρωσία[11] (άρθρο) 19.7 2013
14 Flag of Croatia.svg Κροατία[12] 30.2 10.0 19.7 2002
15 Flag of Latvia.svg Λεττονία[13] 18.2 2010
16 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 17.4 2008
17 Flag of Serbia.svg Σερβία[14] 24.9 9.0 17.3 2011
18 Flag of Belgium.svg Βέλγιο[15][note 1][note 2] 17 2009
19 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη[16] 16.5 2012
20 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν[17] (άρθρο) 16.2 2011
21 Flag of Finland.svg Φινλανδία[18] 24.6 7.9 16.0 2012
22 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική[19] 15.4 2005
23 Flag of Poland.svg Πολωνία 27.8 3.8 15.3 2010
24 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν[20] 20.5 9.7 15.1 2011
25 Flag of Estonia.svg Εσθονία[13] 27.3 4.5 14.8 2010
26 Flag of France.svg Γαλλία[13] (άρθρο) 22.8 7.4 14.7 2010
27 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 23.9 4.8 14.4 2005
28 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη[21] 13.3 2011
29 Flag of Austria.svg Αυστρία 23.8 7.1 12.8 2009
30 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 12.8 2010
31 Flag of Cuba.svg Κούβα 19.0 5.5 12.3 2008
32 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 18.8 6.2 12.3 2008
33 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[22] (άρθρο) 19.2 5.5 12.0 2009
34 Flag of Romania.svg Ρουμανία 20.8 3.7 11.9 2009
35 Flag of Norway.svg Νορβηγία 11.9 2011
36 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία[23] 11.9 2011
37 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο[24] (άρθρο) 18.2 5.1 11.8 2011
38 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία[25] 17.0 6.4 11.5 2010
39 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία[8] 18.2 4.6 10.5 2010
40 Flag of Canada.svg Καναδάς[26] (άρθρο) 17.9 5.3 11.5 2009
41 Flag of Denmark.svg Δανία[27] 16.6 6.2 11.3 2010
42 Flag of Iceland.svg Ισλανδία[8] 19.7 4.7 12.3 2009
43 Flag of Chile.svg Χιλή 18.2 4.2 11.2 2007
44 Flag of Sweden.svg Σουηδία 16.4 5.9 11.1 2010
45 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 16.5 6.2 11.1 2009
46 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 17.9 3.8 10.7 2006
47 Flag of India.svg Ινδία (άρθρο) 13.0 7.8 10.5 2009
48 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη[28] 13.3 7.3 10.3 2012
48 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία[8] 17.4 2.8 9.9 2011
49 Flag of Germany.svg Γερμανία[8] 15.6 4.7 9.9 2010
50 Flag of Australia.svg Αυστραλία[29] 15.3 4.8 10.0 2011
51 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 14.1 3.6 8.8 2009
52 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 13.8 3.5 8.6 1998
53 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία[8] 12.0 5.0 8.8 2010
54 Flag of Macedonia.svg πΓΔΜ[8] 12.6 3.9 8.0 2009
55 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 12.9 3.6 8.0 2008
56 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 10.6 5.2 7.9 1990
57 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ[30] 10.6 13.8 12.2 2011
58 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο[8] 13.2 2.9 7.8 2008
59 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 12.0 3.8 7.8 2002
60 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 12.6 3.0 7.7 2008
61 Flag of Spain.svg Ισπανία 11.9 3.4 7.6 2008
62 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 13.2 2.0 7.4 2005
63 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 10.5 3.6 7.1 2009
64 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 11.8 1.9 6.8 2008
65 Flag of Italy.svg Ιταλία 10.0 2.8 6.3 2007
66 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 10.2 1.9 6.1 2009
67 Flag of Israel.svg Ισραήλ[31] 9.9 2.1 5.8 2007
68 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 9.0 2.6 5.8 2006
69 Flag of Panama.svg Παναμάς 9.0 1.9 5.5 2008
70 Flag of Iran.svg Ιράν[32][33][34][note 3] 3.3 1.5 5 2012
71 Flag of Colombia.svg Κολομβία 7.9 2.0 4.9 2007
72 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 7.7 2.0 4.8 2008
73 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 7.0 2.3 4.7 2005
74 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 4.6 2008
75 Flag of Georgia.svg Γεωργία 7.1 1.7 4.3 2009
76 Flag of Albania.svg Αλβανία[35] 4.7 3.3 4.0 2003
77 Flag of Mexico.svg Μεξικό 6.8 1.3 4.0 2008
78 Flag of Honduras.svg Ονδούρα[36] 3.84 2011
79 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 4.0 3.5 3.8 2006
80 Flag of Belize.svg Μπελίζ 6.6 0.7 3.7 2008
81 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 5.4 1.9 3.7 2008
82 Flag of Turkey.svg Τουρκία[37] 3.62 2011
83 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 5.1 2.0 3.6 2008
84 Flag of Cyprus.svg Κύπρος[8] 5.9 1.3 3.6 2009
85 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 5.6 1.7 3.6 2008
86 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 7.3 0.0 3.5 2006
87 Flag of Greece.svg Ελλάδα 6.1 1.0 3.5 2009
88 Flag of Malta.svg Μάλτα 5.9 1.0 3.4 2008
89 Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα 5.3 1.2 3.2 2007
90 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες[38] 4.5 1 2.75 2005
91 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 2.9 2.3 2.6 2001
92 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 4.9 0.0 2.4 2005
93 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 3.9 0.7 2.3 2005
94 Flag of Armenia.svg Αρμενία 2.8 1.1 1.9 2008
95 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 1.9 1.7 1.8 2009
96 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 1.9 0.6 1.2 2005
97 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.0 0.0 1.1 2009
98 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν[39] 1.45 0.71 1.10 2012
99 Flag of Peru (state).svg Περού 1.1 0.6 0.9 2000
100 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.0 1.8 0.9 1987
101 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 1.0 0.3 0.6 2007
102 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 0.7 0.0 0.3 2005
103 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 0.3 0.0 0.1 1990
104 Flag of Syria.svg Συρία 0.2 0.0 0.1 1985
105 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.1 0.0 0.1 2009
106 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0.0 0.0 0.0 2008
107 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.0 0.0 0.0 1995
108 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.0 0.0 0.0 1995
109 Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.0 0.0 0 2003
110 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.0 0.0 0 2003

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τις επίσημες Βελγικές αρχές υποδεικνύουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό 17 ατόμων (συνολικά) ανά 100.000 ανθρώπους ανά έτος το 2009 (5.712 περιπτώσεις σε ένα πληθυσμό 10.749.000 (=10.666.866 απ'τις 1 Ιανουαρίου αυξανόμενος κατά 0.77% ανά έτος).«Toenemend aantal zelfdodingen in Belgie». 2011. http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Binnenland/article/detail/1216317/2011/02/01/Toenemend-aantal-zelfdodingen-in-Belgie.dhtml. 
  2. Ο αριθμός θανάτων στο Βέλγιο το 2008 λόγω αυτοκτονίας "zichzelf schade toebrengen" αναφέρθηκε ως 2000 (1453 άνδρες και 547 γυναίκες) σε σύνολο 103.760 θανάτων. Αυτό ανεβάζει το ποσοστό αυτοκτονιών σε 19 ανά 100.000. Βλέπε statbel: http://statbel.fgov.be/nl/binaries/NL%20-%20Tableau%201%2E3_T_2008_tcm325-168456.pdf
  3. Δεν υπάρχει κάνενας τρόπος να επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία (σελίδες στα αραβικά)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εκτός κι αν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα στατιστικά προέρχονται απ'τον ΠΟΥ: «Suicide rates per 100,000 by country, year and sex (Table)». Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 2011. http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/. Ανακτήθηκε στις 2013-02-19. 
  2. «Statistics Greenland». http://bank.stat.gl/dialog/statfile.asp?Lang=1. 
  3. «Savižudybių statistika;». Valstybinis psichikos sveikatos centras. http://www.vpsc.lt/index.php?option=com_content&view=article&catid=14%3Asaviudybi-statistika&id=49%3Asaviudybi-danis-lietuvoje-1930-40-ir-1986-2008-metais&Itemid=24. Ανακτήθηκε στις 2013-09-09. 
  4. «Causes of Death Statistics in 2012» (PDF). Statistics Korea. 2012. http://kostat.go.kr/portal/english/news/1/25/4/index.board?bmode=download&bSeq=&aSeq=308938&ord=1. Ανακτήθηκε στις 2013-09-25. 
  5. «China's suicide rate 'among highest in world'». AFP. 2011-09-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-29. http://web.archive.org/web/20140129195019/http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5i1FL2q8ZO_Z93-mOqOx5eSYQW36Q?docId=CNG.fe11c1b55d60e484a37a458dccdd1b34.8f1. Ανακτήθηκε στις 2012-01-11. 
  6. «National Statistical Committee of the Republic of Belarus (for 2012);». Belstat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-02. http://web.archive.org/web/20131202233328/http://belstat.gov.by/homep/ru/indicators/doclad/2013_1/16.pdf. Ανακτήθηκε στις 2012-12-03. 
  7. «The Demographic situation;». National Statistical Committee of the Republic of Belarus. 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-02. http://web.archive.org/web/20131202233328/http://belstat.gov.by/homep/ru/indicators/doclad/2013_1/16.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-12-03. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 8,9 «Death Due To Suicide». Eurostat. European Commission. 2009. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=0&pcode=tps00122&language=en. Ανακτήθηκε στις 2010-01-10. 
  9. «Nikkei; LEAD: No. Of Suicides Falls Below 30,000 For 1st Time In 15 Years». Nikkei. 2013-01-17. http://e.nikkei.com/e/fr/tnks/Nni20130117D17JF259.htm. Ανακτήθηκε στις 2013-01-17. 
  10. «Sri Lanka Journal of Psychiatry Vol 3(2) December 2012». http://www.sljol.info/index.php/SLJPSYC/article/download/5131/4100. 
  11. «Rosstat». Rosstat. 2014-01-30. http://www.gks.ru/free_doc/2013/demo/edn12-13.htm. Ανακτήθηκε στις 2014-02-01. 
  12. Hrvatski zavod za zdravstvo. «MENTALNE BOLESTI I POREME ĆAJI U REPUBLICI HRVATSKOJ». Statistika HZZJ. Zagreb. http://www.suicidi.info/statistika-hzjz.asp. Ανακτήθηκε στις 4 December 2012. 
  13. 13,0 13,1 13,2 http://www.stat.ee/57205
  14. «Report of Statistical Office of the Republic of Serbia». http://webrzs.stat.gov.rs. Ανακτήθηκε στις 2013-05-27. 
  15. Eurostat
  16. «άρθρο με στοιχεία απ'το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας». http://www.lr21.com.uy/comunidad/1117598-grave-preocupacion-por-tasa-en-alza-de-165-suicidios-cada-100-000-habitantes. 
  17. «World Suicide Death Rate Rankings (WHO)» (PDF). 2011-12-16. http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/suicide/by-country/. 
  18. «Causes of death 2012, Statistics Finland». 2013-12-30. http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2012/ksyyt_2012_2013-12-30_tie_001_en.html. 
  19. Αυτά τα δεδομένα αφορούν αποκλειστικά αστικές περιοχές. Burrows, Stephanie (February 2006). «Suicide Mortality in South Africa». Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.  http://www.springerlink.com/content/px7v1186u51k738w Τα διαθέσιμα δεδομένα για όλη τη Νότια Αφρική το 2007 είναι: άνδρες 1.4, γυναίκες 0.4, σύνολο 0.9 (πηγή: ΠΟΥ)
  20. «Causes of death, Department of Health, Taiwan» (XLS). http://www.doh.gov.tw/CHT2006/DisplayStatisticFile.aspx?d=85451&s=1. Ανακτήθηκε στις 2013-05-20. 
  21. SRNA (2012-04-16). «BiH: Prošle godine ubilo se 507 lica, od čega 16 maloletnika». SRNA. http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/13986/BiH%3A+Pro%C5%A1le+godine+ubilo+se+507+lica,+od+%C4%8Dega+16+maloletnika.html. Ανακτήθηκε στις 4 December 2012. 
  22. «data is from Centers for Disease Control and Prevention». http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6128a8.htm. 
  23. http://www.rte.ie/news/2012/0711/328736-recorded-suicides-rose-7-last-year-cso/
  24. «UK suicide rate rises 'significantly' in 2011». http://www.bbc.co.uk/news/uk-21141815. 
  25. «Suicide Facts: Deaths and intentional self-harm hospitalisations 2010» (PDF). http://www.health.govt.nz/system/files/documents/publications/suicide-facts-deaths-intentional-self-harm-hospitalisations-2010_0.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-06-06. 
  26. «Suicides and suicide rate, by sex and by age group, Canada». http://www.statcan.gc.ca/tables-tableaux/sum-som/l01/cst01/hlth66d-eng.htm. 
  27. «Center for Selvmordsforskning, statistikbank». http://www.selvmordsforskning.dk/Web/Site/Menu2/Statistikbank. 
  28. Samaritans of Singapore. «Suicide Statistics in Singapore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-09-27. http://web.archive.org/web/20130927181531/http://www.samaritans.org.sg/National-Statistics.pdf. 
  29. Overview of suicide in Australia. Mindframe. 2013.
  30. Statistics. Centre for Suicide Research and Prevention. 2013.
  31. «Adobe Acrobat - loss_2011.pdf» (PDF). http://www.health.gov.il/PublicationsFiles/loss_2011.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-09-09. 
  32. «Suicide has doubled in Tehran.». 2013. http://www.roozonline.com/persian/news/newsitem/archive/2013/september/26/article/-1794f85883.html.  Roozonline.com
  33. «Iranian Legal Medicine Organization». 2013. http://www.lmo.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2563.  www.lmo.ir
  34. «Tehran has the highest rate of suicide in Iran.». 2013. http://baharnewspaper.com/News/92/06/24/19171.html.  Bahar Newspaper
  35. «WHO | Suicide rates per 100,000 by country, year and sex (Table)». Who.int. 2009-12-07. http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/index.html. Ανακτήθηκε στις 2010-09-30. 
  36. «Mortalidad y otros (Mortality and others)». IUDPAS. 2011-03-01. http://iudpas.org/pdf/Boletines/Nacional/NEd24EneDic2011.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-01-22. 
  37. «TÜİK İntihar İstatistikleri». http://www.tuik.gov.tr. http://www.tuik.gov.tr/Kitap.do?metod=KitapDetay&KT_ID=11&KITAP_ID=23. 
  38. http://gulfnews.com/news/world/philippines/suicide-rate-has-steadily-risen-in-philippines-for-21-years-report-1.1049675
  39. Βάσει ενός πληθυσμού 180.4 εκατομ. το 2012 (Population Reference Bureau), μιας αναλογίας 1.06 ανδρών/γυναικών (CIA World Factbook, 2013) και εικόνων απ'το 'State of Human Rights in 2012' από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν: 1.976 άτομα αυτοκτόνησαν το 2012 σε όλη την χώρα εκ των οποίων 626 ήταν γυναίκες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]