Κατάλογος κομητειών του Μέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης των κομητειών του Μέιν

Αυτός είναι ένας κατάλογος των δεκαέξι κομητειών στην πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ. Πριν ανακυρηχθεί πολιτεία, το Μέιν ήταν επίσημα τμήμα της πολιτείας της Μασαχουσέτης και αποκαλούνταν Περιοχή του Μέιν (District of Maine). Καθεστώς πολιτείας δόθηκε στις 15 Μαρτίου του 1820 στα πλαίσια του Συμβιβασμού του Μιζούρι. Σε εννιά από τις δεκαέξι κομητείες τα σύνορα καθορίστηκαν όσο το Μέιν ήταν ακόμα τμήμα της Μασαχουσέτης, και κατα συνέπεια είναι παλαιότερες και από την ίδια την πολιτεία.[1] Ακόμα και μετά το 1820, η ακριβής θέση των βόρειων συνόρων του Μέιν ήταν σε καθεστώς διαμάχης με την Βρετανία, μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να επισημοποιηθούν τα σύνορα με την συνθήκη Γουέμπστερ-Άσμπερτον, που υπογράφηκε το 1842.[2] Σχεδόν όλη η Κομητεία Άρουστουκ ήταν διαφιλονικούμενο έδαφος μέχρι την υπογραφή της εν λόγω συνθήκης.[1]

Η πρώτη κομητεία που συστάθηκε ήταν αυτή του Γιορκ, που συστάθηκε ως κομητεία της Μασαχουσέτης από την κυβέρνηση της Αποικίας του Κόλπου της Μασαχουσέτης το 1652 ώστε να διοικεί τις περιοχές που διεκδικούσε στο νότιο Μέιν.[3] Από το 1860 οπότε και συστάθηκαν οι κομητείες του Νοξ και του Σάγκανταχοκ, δεν συστάθηκαν άλλες κομητείες. Οι πιο πολυπληθείς κομητείες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας, κατά μήκος των ακτών. Οι μεγαλύτερες κομητείες από άποψη έκτασης βρίσκονται στην ενδοχώρα. Τα ονόματα των κομητειών του Μέιν έχουν Βρετανική, Αμερικανική και Ιθαγενή Αμερικανική προέλευση, αντανακλώντας την προαποικιακή, την αποικιακή και την εθνική κληρονομιά της πολιτείας.[1]

Ο κωδικός του Ομοσπονδιακού Προτύπου Επεξεργασίας Πληροφορίας (Federal Information Processing Standard, FIPS), ο οποίος χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτιεών ώστε να ταυτοποιεί με μοναδικό τρόπο πολιτείες και κομητείες, παρέχεται με κάθε καταχώρηση στον παρακάτων πίνακα. Ο κωδικός του Μέιν είναι 23, ο οποίος όταν συνδυάζεται με οποιονδήποτε κωδικό κομητείας μπορεί να γραφεί ως 23ΧΧΧ. Ο κωδικός FIPS για κάθε κομητεία συνδέεται με δεδομένα απογραφών για αυτή την κομητεία.[4]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομητεία
Κωδικός FIPS
[5]
Έδρα
[6]
Σύσταση
[6]
Προέλευση
Ετυμολογία
Πληθυσμός
[6][7]
Επιφάνεια
[6][7]
Χάρτης
Άντροσκογκιν 001 Όμπορν 1854 Από τμήματα των Κομητειών Κάμπερλαντ, Κένεμπεκ και Λίνκολν Από την Ιθαγενή Αμερικανική φυλή Άντροσκογκιν. 107.702 1.287 km² Map of Maine highlighting Androscoggin County.svg
Αρούστουκ 003 Χόλτον 1839 Από τμήματα των Κομητειών Πένομπσκοτ και Ουάσιγκτον Από ιθαγενή αμερικάνικη λέξη που σημαίνει ωραίο ποτάμι. 71.870 17.687 km² Map of Maine highlighting Aroostook County.svg
Κάμπερλαντ 005 Πόρτλαντ 1761 Ως Κομητεία Κάμπερλαντ από τμήμα της Κομητείας Γιορκ Από τον Πρήγκιπα Ουίλιαμ Αουγκούστους, Δούκα του Κάμπερλαντ, γιου του Γεωργίου Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας 281.674 1.217 km² Map of Maine highlighting Cumberland County.svg
Φράνκλιν 007 Φάρμινγκτον 1838 Από τμήματα των Κομητειών Κένεμπεκ, Όξφορντ και Σάμερσετ Από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Εθνοπατέρα, επιστήμονα, τυπογράφο και διπλωμάτη. 30.768 1.744 km² Map of Maine highlighting Franklin County.svg
Χάνκοκ 009 Έλσγουορθ 1790 Ως Κομητεία Χάνκοκ, από τμήμα της Κομητείας Λίνκολν Από τον Τζον Χάνκοκ (1737–1793), τον Εθνοπατέρα και πρόεδρο της συνόδου που παρήγαγε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. 54.418 2.351 km² Map of Maine highlighting Hancock County.svg
Κένεμπεκ 011 Αουγκούστα 1799 Ως Κομητεία Κένεμπεκ της Μασαχουσέτης από τμήμα της Κομητείας Λίνκολν Από τον Ποταμό Κένεμπεκ του Μέιν. 122.151 951 km² Map of Maine highlighting Kennebec County.svg
Κνοξ 013 Ρόκλαντ 1860 Από τμήματα των Κομητειών Λίνκολν και Γουάλντο Από τον Χένρι Κνοξ (1750–1806) τον πρώτο Υπουργό Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έζησε στο Τόμαστον. 39.736 1.142 km² Map of Maine highlighting Knox County.svg
Λίνκολν 015 Γουισκάσετ 1760 Ως κομητεία Λίνκολν της Μασαχουσέτης από τμήμα της Κομητείας Γιορκ Από την πόλη Λίνκολν της Αγγλίας. 34.457 700 km² Map of Maine highlighting Lincoln County.svg
Όξφορντ 017 Πάρις 1805 Ως κομητεία Όξφορντ της Μασαχουσέτης από τμήματα των Κομητειών Γιορκ και Κάμπερλαντ Πιθανότατα από την πόλη Όξφορντ της Μασαχουσέτης. 57.833 2.175 km² Map of Maine highlighting Sagadahoc County.svg
Πένομπσκοτ 019 Μπάνγκορ 1816 Ως κομητεία Πένομπσκοτ της Μασαχουσέτης από τμήμα της Κομητείας Χάνκοκ Από την Ιθαγενή Αμερικανική φυλή Πένομπσκοτ. 153.923 3.556 km² Map of Maine highlighting Penobscot County.svg
Πισκάτακουις 021 Ντόβερ-Φόξκροφτ 1838 Από τμήματα των Κομητειών Πένομπσκοτ και Σάμερσετ Από την λέξη της αμπενάκι γλώσσας που σημαίνει γρήγορα νερά. 17.535 4.377 km² Map of Maine highlighting Piscataquis County.svg
Σάγκανταχοκ 023 Μπαθ 1854 Από τμήμα της κομητείας Λίνκολν Από ιθαγενή αμερικάνικη λέξη που σημαίνει εκβολές μεγάλου ποταμού 35.293 370 km² Map of Maine highlighting Sagadahoc County.svg
Σάμερσετ 025 Σκάοχιγκαν 1809 Ως Κομητεία Σάμερσετ της Μασαχουσέτης από τμήματα της Κομητείας Κένεμπεκ Από την κομητεία Σάμερσετ της Αγγλίας 52.228 4.095 km² Map of Maine highlighting Somerset County.svg
Γουάλντο 027 Μπέλφαστ 1827 Από τμήματα των Κομητειών Χάνκοκ, Κένεμπεκ και Λίνκολν Από τον Σάμιουελ Γουάλντο, γαιοκτήμονα του Μέιν και αποικιακό στρατιώτη στην πολιορκία του Λούισμπουργκ το 1745 38.786 853 km² Map of Maine highlighting Waldo County.svg
Ουάσιγκτον 029 Ματσάιας 1790 Ως Κομητεία Ουάσιγτον της Μασαχουσέτης από τμήμα της Κομητείας Λίνκολν Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον πρώτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών 32.856 3.255 km² Map of Maine highlighting Washington County.svg
Γιορκ 031 Άλφρεντ 1652 Ως Κομητεία Γιόρκσαϊρ της Μασαχουσέτης από το νότιο τμήμα της Περιοχής του Μέιν. Μετονομάστηκε σε Κομητεία Γιορκ από την Μασαχουσέτη το 1668 Από τον Τζέιμς, Δούκα του Γιορκ, αργότερα Βασιλιάς Τζέιμς Β΄ της Αγγλιας 197.131 1.271 km² Map of Maine highlighting York County.svg

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Clark, Charles E. (1990). Maine: A History. University Press of New England. ISBN 0-87451-520-3. 
  2. Bassett, John (1913). A Short History of the United States. New York: Macmillan. OCLC 869001. http://books.google.com/books?id=8189AAAAYAAJ&pg=PA437#v=onepage&f=false.  σσ. 437–438
  3. Clark, Charles E. (1970). The Eastern Frontier: The Settlement of Northern new England, 1610–1763. New York: Alfred A. Knopf. OCLC 94907.  σ. 50
  4. «FIPS Publish 6-4». National Institute of Standards and Technology. http://www.itl.nist.gov/fipspubs/fip6-4.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-04-11. 
  5. «EPA County FIPS Code Listing». EPA.gov. http://www.epa.gov/enviro/html/codes/me.html. Ανακτήθηκε στις 2008-02-23. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 National Association of Counties. «NACo - Find a county». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-04-11. http://web.archive.org/web/20080411173105/http://www.naco.org/Template.cfm?Section=Find_a_County&Template=/cffiles/counties/state.cfm&state.cfm&statecode=ME. Ανακτήθηκε στις 2008-04-30. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Maine QuickFacts from the US Census Bureau». State & County QuickFacts. http://quickfacts.census.gov/qfd/maps/maine_map.html. Ανακτήθηκε στις 2007-04-18. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of counties in Maine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).