Κατάλογος πρωθυπουργών της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι επισήμως ο «Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου» (ιταλ. Presidente del Consiglio dei Ministri).

Πρωθυπουργοί της Ιταλίας (1861-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί του Βασιλείου της Ιταλίας (1861–1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο Εικόνα Γέννηση-θάνατος Αρχή θητείας Λήξη θητείας Πολιτικό κόμμα
Καμίλλο Μπένσο Francesco Hayez 041.jpg
1810-1861
23 Μαρτίου 1861 7 Ιουνίου 1861 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μπετίνο Ρικασόλι (1st time) Bettino Ricasoli.jpg
1809-1880
12 Ιουνίου 1861 3 Μαρτίου 1862 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Ουρμπάνο Ρατάτσι (1st time) Urbano Rattazzi.png
1808-1873
3 Μαρτίου 1862 8 Δεκεμβρίου 1862 Δημοκράτης
Λουίτζι Κάρλο Φαρίνι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1812-1866
8 Δεκεμβρίου 1862 24 Μαρτίου 1863 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μάρκο Μινγκέτι (1st time) Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg
1818-1886
24 Μαρτίου 1863 28 Σεπτεμβρίου 1864 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αλφόνσο Φερρέρο λα Μορμόρα Alfonso Lamarmora.jpg
1804-1878
28 Σεπτεμβρίου 1864 20 Ιουνίου 1866 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μπετίνο Ρικασόλι (2nd time) Bettino Ricasoli.jpg
1809-1880
20 Ιουνίου 1866 10 Απριλίου 1867 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Ουρμπάνο Ρατάτσι (2nd time) Urbano Rattazzi.png
1808-1873
10 Απριλίου 1867 27 Οκτωβρίου 1867 Δημοκράτης
Φεντερίκο Λουίτζι Perrin C. lith. - Ritratto del generale Menabrea - litografia - 1861.jpg
1809-1896
27 Οκτωβρίου 1867 14 Δεκεμβρίου 1869 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Λάντσα Giovanni Lanza iii.jpg
1810-1882
14 Δεκεμβρίου 1869 10 Ιουλίου 1873 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μάρκο Μινγκέτι (2nd time) Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg
1818-1886
10 Ιουλίου 1873 25 Μαρτίου 1876 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (1st time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1813-1887
25 Μαρτίου 1876 24 Μαρτίου 1878 Δημοκράτης
Μπενεντέτο Καϊρόλι (1st time) Benedetto Cairoli iii.jpg
1825-1889
24 Μαρτίου 1878 19 Δεκεμβρίου 1878 Δημοκράτης
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (2nd time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1813-1887
19 Δεκεμβρίου 1878 14 Ιουλίου 1879 Δημοκράτης
Μπενεντέτο Καϊρόλι (2nd time) Benedetto Cairoli iii.jpg
1825-1889
14 Ιουλίου 1879 29 Μαΐου 1881 Δημοκράτης
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (3rd time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1813-1887
29 Μαΐου 1881 29 Ιουλίου 1887 Δημοκράτης
Φραντσέσκο Κρίσπι (1st time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1819-1901
29 Ιουλίου 1887 6 Φεβρουαρίου 1891 Δημοκράτης
Αντόνιο Σταράμπα (1st time) Rudini.jpg
1839-1908
6 Φεβρουαρίου 1891 15 Μαΐου 1892 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Τζιολίτι (1st time) Young giolitti.jpg
1842-1928
15 Μαΐου 1892 15 Δεκεμβρίου 1893 Φιλελεύθερος
Φραντσέσκο Κρίσπι (2nd time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1819-1901
15 Δεκεμβρίου 1893 10 Μαρτίου 1896 Δημοκράτης
Αντόνιο Σταράμπα (2nd time) Rudini.jpg
1839-1908
10 Μαρτίου 1896 29 Ιουνίου 1898 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Λουίτζι Πελούξ Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1839-1924
29 Ιουνίου 1898 24 Ιουνίου 1900 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιουζέπε Σαράκο Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1821-1907
24 Ιουνίου 1900 15 Φεβρουαρίου 1901 Δημοκράτης/Φιλελεύθερος
Τζιουζέπε Ζαναρντέλι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1826-1903
15 Φεβρουαρίου 1901 3 Νοεμβρίου 1903 Φιλελεύθερος
Τζιοβάνι Τζιολίτι (2nd time) Young giolitti.jpg
1842-1928
3 Νοεμβρίου 1903 12 Μαρτίου 1905 Φιλελεύθερος
Τομάσο Τιτόνι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1855-1931
12 Μαρτίου 1905 28 Μαρτίου 1905 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αλεσάντρο Φόρτις Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1842-1909
28 Μαρτίου 1905 8 Φεβρουαρίου 1906 Φιλελεύθερος
Σίντνεϊ Σονίνο (1st time) Sidney sonnino.jpg
1847-1922
8 Φεβρουαρίου 1906 29 Μαΐου 1906 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Τζιολίτι (3rd time) Young giolitti.jpg
1842-1928
29 Μαΐου 1906 11 Δεκεμβρίου 1909 Φιλελεύθερος
Σίντνεϊ Σονίνο (2nd time) Sidney sonnino.jpg
1847-1922
11 Δεκεμβρίου 1909 31 Μαρτίου 1910 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Λουίτζι Λουτσάτι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1841-1927
31 Μαρτίου 1910 30 Μαρτίου 1911 Φιλελεύθερος
Τζιοβάνι Τζιολίτι (4th time) Young giolitti.jpg
1842-1928
30 Μαρτίου 1911 21 Μαρτίου 1914 Φιλελεύθερος
Αντόνιο Σαλάντρα Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1853-1931
21 Μαρτίου 1914 18 Ιουνίου 1916 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Πάολο Μποσέλι Paolo Boselli.jpg
1838-1932
18 Ιουνίου 1916 29 Οκτωβρίου 1917 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1860-1952
23 Οκτωβρίου 1917 23 Ιουνίου 1919 Φιλελεύθερος
Φραντσέσκο Σαβέριο Νίτι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1868-1953
23 Ιουνίου 1919 15 Ιουνίου 1920 Ριζοσπαστικό Κόμμα
Τζιοβάνι Τζιολίτι (5th time) Young giolitti.jpg
1842-1928
15 Ιουνίου 1920 4 Ιουλίου 1921 Φιλελεύθερος
Ιβανόε Μπονόμι (1st time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1873-1951
4 Ιουλίου 1921 26 Φεβρουαρίου 1922 Ιταλικό Μεταρρυθμιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Λουίτζι Φάκτα Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1861-1930
26 Φεβρουαρίου 1922 31 Οκτωβρίου 1922 Φιλελεύθερος
Μπενίτο Μουσολίνι (ο «Ντούτσε», Πρόεδρος της Κυβέρνησης από το 1925) Mussolini-ggbain.jpg
1883-1945
31 Οκτωβρίου 1922 25 Ιουλίου 1943 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
Στρατηγός Πιέτρο Μπαντόλιο Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1871-1956
25 Ιουλίου 1943 18 Ιουνίου 1944 Προσωρινή στρατιωτική Κυβέρνηση
Ιβανόε Μπονόμι (2nd time) Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1873-1951
18 Ιουνίου 1944 19 Ιουνίου 1945 Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα
Φερούτσιο Πάρι Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svg
1890-1981
21 Ιουνίου 1945 8 Δεκεμβρίου 1945 «Partito d'Azione»
Κόμμα Δράσης
Αλτσίντε ντε Γκάσπερι
1881-1954
10 Δεκεμβρίου 1945 1 Ιουλίου 1946 Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά

Πρωθυπουργοί της Ιταλικής Δημοκρατίας (1946-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο Εικόνα Γέννηση-θάνατος Κοινοβ. περίοδος Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Πολιτικό κόμμα
Αλτσίντε ντε Γκάσπερι
Πρώτη Κυβέρνηση με Κοινοβούλιο που προέκυψε από καθολική ψηφοφορία
1881-1954
I
13 Ιουλίου 1946 2 Αυγούστου 1953 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζιουζέπε Πέλλα Emblem of Italy.svg
1902-1981
II
17 Αυγούστου 1953 12 Ιανουαρίου 1954 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αμιντόρε Φανφάνι (1η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-1999
II
18 Ιανουαρίου 1954 8 Φεβρουαρίου 1954 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Μάριο Σκέλμπα Emblem of Italy.svg
1901-1991
II
10 Φεβρουαρίου 1954 2 Ιουλίου 1955 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αντόνιο Σένι (1η φορά) Emblem of Italy.svg
1891-1972
II
6 Ιουλίου 1955 15 Μαΐου 1957 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Άντονε Ζόλι Emblem of Italy.svg
1887-1960
II
19 Μαΐου 1957 1 Ιουλίου 1958 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αμιντόρε Φανφάνι (2η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-1999
III
1 Ιουλίου 1958 15 Φεβρουαρίου 1959 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αντόνιο Σένι (2η φορά) Emblem of Italy.svg
1891-1972
III
15 Φεβρουαρίου 1959 23 Μαρτίου 1960 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Φερνάντο Ταμπρόνι Emblem of Italy.svg
1882-1963
III
25 Μαρτίου 1960 26 Ιουλίου 1960 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αμιντόρε Φανφάνι (3η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-1999
III
26 Ιουλίου 1960 21 Ιουνίου 1963 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζιοβάνι Λεόνε (1η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-2001
IV
21 Ιουνίου 1963 4 Δεκεμβρίου 1963 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Άλντο Μόρο (1η φορά) Emblem of Italy.svg
1916-1978
IV
4 Δεκεμβρίου 1963 24 Ιουνίου 1968 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζιοβάνι Λεόνε (2η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-2001
V
24 Ιουνίου 1968 12 Δεκεμβρίου 1968 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Μαριάνο Ρούμορ (1η φορά) Emblem of Italy.svg
1915-1990
V
12 Δεκεμβρίου 1968 6 Αυγούστου 1970 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Εμίλιο Κολόμπο Emblem of Italy.svg
1920-
V
6 Αυγούστου 1970 17 Φεβρουαρίου 1972 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζούλιο Αντρεότι (1η φορά) Andreotti.jpg
1919-2013
V - VI
17 Φεβρουαρίου 1972 7 Ιουλίου 1973 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Μαριάνο Ρούμορ (2η φορά) Emblem of Italy.svg
1915-1990
VI
26 Ιουλίου 1973 23 Νοεμβρίου 1974 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Άλντο Μόρο (2η φορά) Emblem of Italy.svg
1916-1978
VI
23 Νοεμβρίου 1974 29 Ιουλίου 1976 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζούλιο Αντρεότι (2η φορά) Andreotti.jpg
1919-2013
VII
29 Ιουλίου 1976 4 Αυγούστου 1979 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Φραντσέσκο Κοσίγκα Emblem of Italy.svg
1928-
VIII
4 Αυγούστου 1979 18 Οκτωβρίου 1980 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Αρνάντο Φορλάνι Emblem of Italy.svg
1925-
VIII
18 Οκτωβρίου 1980 28 Ιουνίου 1981 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζιοβάνι Σπαντολίνι Emblem of Italy.svg
1925-1994
VIII
28 Ιουνίου 1981 1 Δεκεμβρίου 1982 «Partito Repubblicano Italiano»
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Αμιντόρε Φανφάνι (4η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-1999
VIII
1 Δεκεμβρίου 1982 4 Αυγούστου 1983 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Μπετίνο Κράξι Emblem of Italy.svg
1934-2000
IX
4 Αυγούστου 1983 17 Απριλίου 1987 «Partito Socialista Italiano»
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Αμιντόρε Φανφάνι (5η φορά) Emblem of Italy.svg
1908-1999
IX
17 Απριλίου 1987 28 Ιουλίου 1987 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζιοβάνι Γκορία Emblem of Italy.svg
1943-1994
X
28 Ιουλίου 1987 13 Απριλίου 1988 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Κιρίακο ντε Μίτα Emblem of Italy.svg
1928-
X
13 Απριλίου 1988 22 Ιουλίου 1989 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζούλιο Αντρεότι (3η φορά) Andreotti.jpg
1919-2013
X
22 Ιουλίου 1989 24 Απριλίου 1992 «Democrazia Cristiana»
Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά
Τζουλιάνο Αμάτο (1η φορά) Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG
1938-
XI
28 Ιουνίου 1992 28 Απριλίου 1993 «Partito Socialista Italiano»
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι Ciampi ritratto.jpg
1920-
XI
28 Απριλίου 1993 10 Μαΐου 1994 Ανεξάρτητος
Σίλβιο Μπερλουσκόνι (1η φορά) Silvio Berlusconi 2006.JPG
1936-
XII
10 Μαΐου 1994 17 Ιανουαρίου 1995 «Forza Italia»
Κεντροδεξιά
Λαμπέρτο Ντίνι Lamberto dini.jpg
1931-
XII
17 Ιανουαρίου 1995 17 Μαΐου 1996 Ανεξάρτητος
Ρομάνο Πρόντι (1η φορά) Prodi27032007.jpg
1939-
XIII
17 Μαΐου 1996 21 Οκτωβρίου 1998 «L'Ulivo»
Κεντροαριστερά
Μάσιμο ντ' Αλέμα Massimo D'Alema 1.jpg
1949-
XIII
21 Οκτωβρίου 1998 25 Απριλίου 2000 «Democratici di Sinistra»
Δημοκρατική Αριστερά
Τζουλιάνο Αμάτο (2η φορά) Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG
1938-
XIII
25 Απριλίου 2000 11 Ιουνίου 2001 «L'Ulivo»
Κεντροαριστερά
Σίλβιο Μπερλουσκόνι (2η φορά) Silvio Berlusconi 2006.JPG
1936-
XIV
11 Ιουνίου 2001 17 Μαΐου 2006 «Forza Italia»
Κεντροδεξιά
Ρομάνο Πρόντι (2η φορά) Prodi27032007.jpg
1939-
XV
17 Μαΐου 2006 8 Μαΐου 2008 «L'Unione»
Κεντροαριστερά
Σίλβιο Μπερλουσκόνι (3η φορά) Silvio Berlusconi 2006.JPG
1936-
XVI
8 Μαΐου 2008 16 Νοεμβρίου 2011 «Il Popolo della Libertà»
Κεντροδεξιά
Μάριο Μόντι Mario Monti 2012-06-27.JPG
1943-
XVIΙ
16 Νοεμβρίου 2011 28 Απριλίου 2013 Ανεξάρτητος
Ενρίκο Λέτα Enrico Letta 2013.jpg
1966-
XVIIΙ
28 Απριλίου 2013 14 Φεβρουαρίου 2014 «Partito Democratico»
Δημοκρατικό Κόμμα, Κεντροαριστερά
Ματτέο Ρέντσι Matteo Renzi crop.png
1975-
XIΧ
22 Φεβρουαρίου 2014 «Partito Democratico»
Δημοκρατικό Κόμμα, Κεντροαριστερά