Κατάλογος νησιών περιφέρειας Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην Περιφέρεια Κρήτης (πληθυσμός 623.065 το 2011) υπάρχουν τα εξής νησιά (ταξινομημένα ανά νομό)1 2 :

Νήσος Κρήτη (622.911)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

35°11′43″N 24°57′20″E / 35.19528°N 24.95556°E / 35.19528; 24.95556 (Κρήτη)

Νομός Ηρακλείου (305.490)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων (έδρα Πεζά)

Δήμος Φαιστού (έδρα Τυμπάκι)

Δήμος Χερσονήσου (έδρα Γούρνες)

Νομός Λασιθίου (75.381)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Αγίου Νικολάου (έδρα Άγιος Νικόλαος)

Δήμος Ιεραπέτρας (έδρα Ιεράπετρα)

Δήμος Σητείας (έδρα Σητεία)

Νομός Ρεθύμνης (85.609)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Αγίου Βασιλείου (έδρα Σπήλι)

Δήμος Μυλοποτάμου (έδρα Πέραμα)

Νομός Χανίων (156.585)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Χανίων (έδρα Χανιά)

Δήμος Αποκορώνου (έδρα Βρύσες)

Δήμος Καντάνου - Σελίνου (έδρα Παλαιοχώρα)

Δήμος Κισσάμου (έδρα Κίσσαμος)

Δήμος Σφακίων (έδρα Χώρα Σφακίων)

Νήσος Γαύδος (152)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

34°50′38″N 24°05′25″E / 34.84389°N 24.09028°E / 34.84389; 24.09028 (Γαύδος)
Δήμος Γαύδου (έδρα Καστρί)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1: Σε παρένθεση αναφέρεται, εφ' όσον κατοικούνται, ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)
2: Οι γεωγραφικές συντεταγμένες βασίζονται στην απεικόνιση του δορυφορικού χάρτη του Google Maps. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει απεικόνιση από τον δορυφορικό χάρτη, αλλά από τον εδαφικό χάρτη του προγράμματος Google Maps, τίθεται αστερίσκος (*) πριν από τις αναφερόμενες συντεταγμένες. Εάν, παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία απεικόνιση ή η ακριβής τους θέση δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί, τίθεται λατινικό ερωτηματικό (?) πριν από τις αναφερόμενες συντεταγμένες και απλώς σημειώνεται η θέση τους, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες GeoNames και SatelliteViews οι οποίες αναπαράγουν τα δεδομένα από το National Geospatial-Intelligence Agency.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, Άτλας 1950 (Τεχνικά Εργαστήρια Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού)
  • Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, Άτλας της Ελλάδος (Αθήνα: 1965)
  • Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, Άτλας της Ελλάδος (Αθήνα: 1975)
  • Χάρτες Εκδόσεων Road
  • Περιοδικό Διακοπές 2007
  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή (έκδοση 2002-5 σε 32 τόμους)
  • Πρόγραμμα Google Earth
  • Χάρτες Κυκλάδων, Κρήτης, Επτανήσων

Διοικητική Διαίρεση και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]