Κατάλογος ηγετών των ανεξάρτητων κρατών του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  • Οι κυβερνώντες τις 194 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου σήμερα (2014). Πρόκειται για 193 κράτη- μέλη του ΟΗΕ και ένα μέλος-παρατηρητή (το Βατικανό). Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα κράτη δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Χώρα Αρχηγός κράτους Αρχηγός κυβέρνησης
Αγία Λουκία Αγία Λουκία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτη Λαίδη Περλέτ Λουίζι Πρωθυπουργός Κένι Άντονι
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τo Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρέντρικ Μπαλαντάιν Πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Κυβερνώντες διοικητές Λούκα Μπεκάρι και Βαλέρια Τσαβάτα
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τo Γενικό Κυβερνήτη Σερ Έντμουντ Λόρενς Πρωθυπουργός Ντένζιλ Ντάγκλας
Ανγκόλα Ανγκόλα
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ Πρωθυπουργός Αρτούρ Ρασιζάντε
Αίγυπτος Αίγυπτος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Μαχλάμπ
Αιθιοπία Αιθιοπία Πρόεδρος Μουλάτου Τεσόμε Πρωθυπουργός Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ
Αϊτή Αϊτή Πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί Πρωθυπουργός Λοράν Λαμότ
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά Πρωθυπουργός Ντανιέλ Καμπλάν Ντινκάν
Αλβανία Αλβανία Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι Πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Αλγερία Αλγερία Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα Πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ
Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ Πρόεδρος Ταούρ Ματάν Ρουάκ Πρωθυπουργός Ζανάνα Γκουσμάο
Ανδόρρα Ανδόρρα Συνηγεμόνες, Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ εκπροσωπούμενος από τη Σιλβί Ιμπάκ και Επίσκοπος της Ουρχέλ Χοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια εκπροσωπούμενος από το Ζοζέπ Μαρία Μαουρί Πρωθυπουργός Άντονι Μαρτί
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λουίζ Λέικ-Τακ Πρωθυπουργός Γκαστόν Μπράουν
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ Η Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβερνήσεως
Αρμενία Αρμενία Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν Πρωθυπουργός Χοβίκ Αμπραχαμιάν
Flag of Australia.svg Αυστραλία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Πίτερ Κοσγκρόουβ Πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ
Flag of Austria.svg Αυστρία Πρόεδρος Χάιντς Φίσερ Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν
Αφγανιστάν Αφγανιστάν
Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι
Βανουάτου Βανουάτου Πρόεδρος Ιόλου Άμπιλ Πρωθυπουργός Τζο Νάτουμαν
Βατικανό Βατικανό Πάπας Φραγκίσκος Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού Τζουζέπε Μπερτέλο
Βέλγιο Βέλγιο Βασιλιάς Φίλιππος Πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό
Βενεζουέλα Βενεζουέλα
Βιετνάμ Βιετνάμ Πρόεδρος Νγκουγιέν Μιν Τριέτ Πρωθυπουργός Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ
Βολιβία Βολιβία
Πρόεδρος Έβο Μοράλες
Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Ύπατος Αντιπρόσωπος Βαλεντίν Ίντσκο
Προεδρείο:[1]
Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς(Πρόεδρος)
Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς(Μέλος)
Ζέλικο Κόμσιτς (Μέλος)
Πρωθυπουργός Βιεκοσλάβ Μπεβάντα
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσχάρσκι
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ
Flag of France.svg Γαλλία Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλλς
Γερμανία Γερμανία Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ Πρωθυπουργός (Καγκελάριος) Άνγκελα Μέρκελ
Γεωργία Γεωργία Πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι Πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι
Γκάμπια Γκάμπια
Πρόεδρος Γιαγιά Τζαμέ
Γκαμπόν Γκαμπόν Πρόεδρος Αλί Μπονγκό Οντίμπα Πρωθυπουργός Ντανιέλ Ονά Όντο
Γκάνα Γκάνα
Γουατεμάλα Γουατεμάλα
Γουιάνα Γουιάνα Πρόεδρος Ντόναλντ Ράμοταρ Πρωθυπουργός Σαμ Χιντς
Γουινέα Γουινέα Πρόεδρος Αλφά Κοντέ Πρωθυπουργός Μοχάμετ Σαΐντ Φοφανά
Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου Πρόεδρος Ζοζέ Μάριο Βαζ Πρωθυπουργός Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα
Γρενάδα Γρενάδα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σεσίλ Λα Γκρενάντ Πρωθυπουργός Κιθ Μίτσελ
Flag of Denmark.svg Δανία Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ Πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ
Ελβετία Ελβετία
Flag of Greece.svg Ελλάδα Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Ερυθραία Ερυθραία
Εσθονία Εσθονία Πρόεδρος Τόμας Χέντρικ Ίλβες Πρωθυπουργός Τάαβι Ρούιβας
Ζάμπια Ζάμπια
Πρόεδρος Μάικλ Σάτα
Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρόεδρος Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν Πρωθυπουργός Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
Ιαπωνία Ιαπωνία Αυτοκράτορας Ακιχίτο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε
Ινδία Ινδία Πρόεδρος Πρανάμπ Μουχέρτζι Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
Ινδονησία Ινδονησία
Ιορδανία Ιορδανία Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ Πρωθυπουργός Αμπντάλα Ενσούρ
Ιράκ Ιράκ Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί Πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι
Ιράν Ιράν Ραχμπάρ (αρχηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας και Επανάστασης) Αλί Χαμενεΐ colspan=2|
Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς Πρωθυπουργός Έντα Κένι
Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα Πρόεδρος Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Πρωθυπουργός Βιθέντε Εχάτε Τόμι
Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός
Πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα
Ισραήλ Ισλανδία Πρόεδρος Όλαφουρ Ρ. Γκρίμσον Πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον
Flag of Spain.svg Ισπανία Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Ισραήλ Ισραήλ Πρόεδρος Σιμόν Πέρες Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Flag of Italy.svg Ιταλία Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι
Καζακστάν Καζακστάν Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ Πρωθυπουργός Καρίμ Μασίμοφ
Καμερούν Καμερούν Πρόεδρος Πολ Μπιγιά Πρωθυπουργός Φιλεμόν Γιανγκ
Καμπότζη Καμπότζη Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχαμονί Πρωθυπουργός Χον Σεν
Καναδάς Καναδάς Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Τζόνστον Πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ
Κατάρ Κατάρ Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Μεταβατική Πρόεδρος Κατρίν Σαμπά-Πανζά Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Αντρέ Νζαπαγιεκέ
Κένυα Κένυα Πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα Πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Πρόεδρος Σι Τσινπίν Πρωθυπουργός Λι Κετσιάν
Κιργιζιστάν Κιργιζία Πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ Πρωθυπουργός Τζουμάρτ Οτορμπάεφ
Κιριμπάτι Κιριμπάτι
Πρόεδρος Ανότε Τονγκ
Κολομβία Κολομβία
Κομόρες Κομόρες
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά Πρωθυπουργός Ογκιστέν Ματάτα Πονιό
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα
Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-αν[3]
Αρχηγός του Προεδρείου της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού Κιμ Γιονγκ-ναμ Πρωθυπουργός Πακ Πονγκ-τζου
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε Πρωθυπουργός Γιουν-Χον-γουόν
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα
Κούβα Κούβα Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Ραούλ Κάστρο Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβέρνησης
Κουβέιτ Κουβέιτ Εμίρης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ Πρωθυπουργός Τζαμπέρ Αλ-Μουμπάρακ Αλ-Χαμάντ Αλ-Σαμπάχ
Κροατία Κροατία Πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς Πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς
Κύπρος Κύπρος
Λάος Λάος Πρόεδρος Τσουμάλι Σαγιασόνε Πρωθυπουργός Τονγκσίνγκ Ταμαβόνγκ
Λεσότο Λεσότο Βασιλιάς Λετσίε Γ΄ Πρωθυπουργός Τομ Ταμπάνε
Flag of Latvia.svg Λετονία Πρόεδρος Άντρις Μπέρζινς Πρωθυπουργός Λαϊμντότα Στραουτζούμα
Λευκορωσία Λευκορωσία Πρόεδρος Αλιαξάντρ Λουκασένκα Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μιασνίκοβιτς
Λίβανος Λίβανος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν Πρωθυπουργός Ταμάμ Σαλάμ
Λιβερία Λιβερία
Λιβύη Λιβύη Πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου Νούρι Αμπουσαχμάιν Πρωθυπουργός Αχμέντ Μάιτικ
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε Πρωθυπουργός Άλγκιρντας Μπουτκεβίτσιους
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β΄

Διάδοχος θρόνου Πρίγκιπας Αλόις

Πρωθυπουργός Άντριαν Χάσλερ
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Μέγας Δούκας Ερρίκος Πρωθυπουργός Σαβιέ Μπετέλ
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Πρόεδρος Ερί Ραζαοναριμαμπιανινά Πρωθυπουργός Ροζέ Κολό
Μαλαισία Μαλαισία Βασιλιάς Αμπντούλ Χαλίμ Πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ
Μαλάουι Μαλάουι
Μαλδίβες Μαλδίβες
Flag of Mali.svg Μάλι Πρόεδρος Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά Πρωθυπουργός Μουσά Μαρά
Μάλτα Μάλτα Πρόεδρος Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα Πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ
Μαρόκο Μαρόκο Βασιλιάς Μοχάμετ ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Αμπντελιλά Μπενκιράνε
Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ
Πρόεδρος Κρίστοφερ Λικ
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Πρόεδρος Κέιλας Πραγκ Πρωθυπουργός Ναβίν Ραμγκούλαμ
Μαυριτανία Μαυριτανία Πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ Πρωθυπουργός Μουλάγιε Ουλντ Μοχάμεντ Λαγκντάφ
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Πρόεδρος Φίλιπ Βουγιάνοβιτς Πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς
Μεξικό Μεξικό
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία
Πρόεδρος Μάνι Μόρι
Μογγολία Μογγολία Πρόεδρος Τσαχιάγκιϊν Ελμπεγκντόρζ Πρωθυπουργός Νοροβίν Αλτανχουγιάνγκ
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Πρόεδρος Αρμάντο Γκεμπούζα Πρωθυπουργός Αλμπέρτο Βακίνα
Μολδαβία Μολδαβία Πρόεδρος Νικολάε Τιμόφτι Πρωθυπουργός Ιούριε Λεάνκα
Μονακό Μονακό Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ Υπουργός του Κράτους (Πρωθυπουργός)

Μισέλ Ροζέ

Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Πρόεδρος Αμπντούλ Χαμίντ Πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ
Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Έλιοτ Μπελγκρέιβ Πρωθυπουργός Φρέντελ Στούαρτ
Μπαχάμες Μπαχάμες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Μαργκαρίτ Πίντλινγκ Πρωθυπουργός Χιούμπερτ Ίνγκραχαμ
Μπαχρέιν Μπαχρέιν Βασιλιάς Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα ιμπν Σουλμάν αλ Χαλίφα
Μπελίζ Μπελίζ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Κόλβιλ Γιανγκ Πρωθυπουργός Ντιν Μπάροου
Μπενίν Μπενίν Πρόεδρος Γιαγί Μπονί Πρωθυπουργός Πασκάλ Κουπακί
Μποτσουάνα Μποτσουάνα
Πρόεδρος Ίαν Χάμα
Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο Πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ Πρωθυπουργός Λικ-Αντόλφ Τιαό
Μπουρούντι Μπουρούντι
Μπουτάν Μπουτάν Βασιλιάς Ντρουκ Γκιάλπο (Δράκων Βασιλεύς) Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ Πρωθυπουργός Τσέρινγκ Τομπγκάι
Μπρουνέι Μπρουνέι
Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία)
Πρόεδρος Θέιν Σέιν
Ναμίμπια Ναμίμπια Πρόεδρος Χιφικεπούνιε Ποχάμπα Πρωθυπουργός Χάγκε Γκέινγκαμπ
Flag of Nauru.svg Ναουρού
Πρόεδρος Μπάρον Γουάκα
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Τζέρι Ματεπαράε Πρωθυπουργός Τζον Κέι
Νεπάλ Νεπάλ Πρόεδρος Ραμ Μπαράν Γιαντάβ Πρωθυπουργός Σουσίλ Κοϊράλα
Νίγηρας Νίγηρας Πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού Πρωθυπουργός Μπριγκί Ραφινί
Νιγηρία Νιγηρία
Νικαράγουα Νικαράγουα
Νορβηγία Νορβηγία Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ Πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ
Νότια Αφρική Νότια Αφρική
Ντομίνικα Δομινίκα Πρόεδρος Τσαρλς Σάβαριν Πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ομάν Ομάν
Ονδούρα Ονδούρα
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Πρόεδρος Γιάνος Άντερ Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν
Ουγκάντα Ουγκάντα Πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι Πρωθυπουργός Αμάμα Εμπαμπάζι
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ Πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ
Ουκρανία Ουκρανία Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο Πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη
Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα
Πακιστάν Πακιστάν Πρόεδρος Μαμνούν Χουσαΐν Πρωθυπουργός Ναγουάζ Σαρίφ
Παλάου Παλάου
Παναμάς Παναμάς
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Μάικλ Ότζιο Πρωθυπουργός Πίτερ Ο' Νιλ
Παραγουάη Παραγουάη
Πρόεδρος Οράσιο Κάρτες
Flag of Peru.svg Περού Πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα Πρωθυπουργός Ρενέ Κορνέχο
Flag of Poland.svg Πολωνία Πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα Πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου
Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο Πρόεδρος Ζόρζε Κάρλος Φονσέκα Πρωθυπουργός Ζοζέ Μαρία Νέβες
ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι
Ρουάντα Ρουάντα Πρόεδρος Πολ Καγκάμε Πρωθυπουργός Πιέρ Χαμπουμουρεμγί
Ρουμανία Ρουμανία Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα
Ρωσία Ρωσία Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Σαμόα Σαμόα Πρόεδρος Τουπούα Ταμαζέσε Τουπουόλα Έφι Πρωθυπουργός Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Πρόεδρος Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Κόστα
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία
Βασιλιάς Αμπντάλα
Σενεγάλη Σενεγάλη Πρόεδρος Μάκι Σαλ Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ντιόν
Σερβία Σερβία Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες
Πρόεδρος Τζέιμς Μισέλ (ή Τζέιμς Μίτσελ)
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Πρόεδρος Τόνι Τανγκ Κενγκ Γιαμ Πρωθυπουργός Λι Χσιεν Λουνγκ
Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε
Σλοβακία Σλοβακία Πρόεδρος Αντρέι Κίσκα Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο
Σλοβενία Σλοβενία Πρόεδρος Ντανίλο Τιρκ Πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρανκ Καμπούι Πρωθυπουργός Γκόρντον Ντάρσι Λίλο
Σομαλία Σομαλία Πρόεδρος Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ Πρωθυπουργός Αμπντιγουέλι Σεΐχ Αχμέντ
Σουαζιλάνδη Σουαζιλάνδη Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ Προσωρινός Πρωθυπουργός Βίνσεντ Μλάγκα
Σουδάν Σουδάν
Πρόεδρος Ομάρ Μπασίρ
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν
Σουηδία Σουηδία Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος Πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ
Σουρινάμ Σουρινάμ
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα Πρόεδρος Μαχίντα Ραγιαπάκσε Πρωθυπουργός Ντισαναγιάκα Μουντιγιανσελάγκε Τζαγιαράτνε
Συρία Συρία Πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ (υπό αμφισβήτηση)
Προσωρινός πρόεδρος Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Τζορτζ Σάμπρα
Πρωθυπουργός Γουάελ Ναντέρ αλ Χαλκί (υπό αμφισβήτηση)
Πρωθυπουργός Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Αχμάντ Σαλέχ Τούμα
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι ή Ράμα Θ΄ Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη, Πραγιούθ Τσαν-ότσα
Τανζανία Τανζανία Πρόεδρος Τζακάγια Κικουέτε Πρωθυπουργός Μιζένγκο Πίντα
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Πρόεδρος Ιμομάλι Ραχμόν Πρωθυπουργός Κοχίρ Ρασουλζόντα
Τζαμάικα Τζαμάικα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Πάτρικ Άλεν Πρωθυπουργός Πόρσια Σίμσον-Μίλερ
Τζιμπουτί Τζιμπουτί Πρόεδρος Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ Πρωθυπουργός Αμπντουλκαντέρ Καμίλ Μοχάμεντ
Τόγκο Τόγκο Πρόεδρος Φωρ Γκνασινγκμπέ Πρωθυπουργός Κουέζι Αχουμέι-Ζουνού
Τόνγκα Τόνγκα Βασιλιάς Τούπου ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Σιαλεαταόνγκο Τουιβακάνο
Τουβαλού Τουβαλού Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Ιάκομπα Ιταλέλι Πρωθυπουργός Ενέλε Σοποάγκα
Flag of Turkey.svg Τουρκία Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Πρόεδρος Άντονι Καρμόνα Πρωθυπουργός Κάμλα Περσάντ-Μπισεσάρ
Τσαντ Τσαντ Πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Πρωθυπουργός Καλζεμπέ Παϊμί Ντεμπέ
Τσεχία Τσεχία Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν Πρωθυπουργός Μποχουσλάβ Σομπότκα
Τυνησία Τυνησία Πρόεδρος Μονσέφ Μαρζουκί Πρωθυπουργός Μεχντί Τζομάα
Υεμένη Υεμένη Πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Αλ-Χαντί Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μπασιντάουα
Φινλανδία Φινλανδία Πρόεδρος Σάουλι Νιίνιστο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ
Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Φίτζι Φίτζι Πρόεδρος Ρατού Επέλι Ναϊλατικάου Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα
Χιλή Χιλή

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγέτες εν ενεργεία στον κόσμο σήμερα (Ιστοσελίδα που ανανεώνεται συνεχώς και περιέχει τις κυβερνητικές μεταβολές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και αποτελέσματα εκλογών).
  • Οι ηγέτες του κόσμου (παραπλήσια με την προηγούμενη ιστοσελίδα, που περιέχει επιπλέον πληροφορίες για χώρες, σημαίες, πληθυσμό κλπ.)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το τριμελές προεδρείο ασκεί συλλογικά τα καθήκοντα του Αρχηγού Κράτους.
  2. Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι συλλογικά Αρχηγός Κράτους και Κυβέρνησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Εντός του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπηρετεί μόνο primus inter pares με θητεία ενός έτους.
  3. Στο προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι όλος ο κορεάτικος λαός και το κόμμα DPRK θα θεωρούν συνεχώς τον ανώτατο ηγέτη Σύντροφο Κιμ Ιλ Σουνγκ ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ απεβίωσε το 1994.