Κατάλογος ελληνικών αλιευμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κατάλογος κυριοτέρων αλιευμάτων των ελληνικών χωρικών υδάτων κατ΄ αλφαβητική σειρά της κοινής ονομασίας τους, κατά τις τέσσερις επίσημες διακρίσεις τους:

Ιχθύες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Αγγλικά Διων. ονοματολογία Εικόνα
Αθερίνα Mediterranean sand smelt Αtherina hepsetus Atherina hepsetus Stefano Guerrieri 1.jpg
Αθερίνα Big-scale sand smelt Atherina boyeri Atherina boyeri.jpg
Ασπροσαύριδο Mediterranean horse mackerel Trachurus mediterraneus Trachurus mediterraneus 2.jpg
Αστρογαλέος Starry smouth-hound Mustelus asterias Mustelus asterias.jpg
Βακαλάος Atlantic cod Gadus morhua Gadus morhua2.jpg
Βάτος Ray, skate Batoidea Ray 600.jpg
Βλάχος Atlantic wreckfish Polyprion americanus Polyprion americanus.2 - Aquarium Finisterrae.JPG
Γαλέος School shark Galeorhinus galeus Galeorhinus galeus.jpg
Γάστρος Leaping mullet Liza saliens Meeräsche.jpg
Γαύρος Anchovy Engraulis encrasicolus Engraulis encrasicolus.jpg
Γκριζογαλέος Smooth-hound Mustelus mustelus Mustelus mustelus.jpg
Γκριζοσαύριδο European horse mackerel Trachurus trachurus Atlantic Horse Mackerel.jpg
Γλώσσα Sole Sogliola Lined sole.jpg
Γόπα Bogue Boops boops Boga Galiza.jpg
Γοφάρι Bluefish Pomatomus saltatrix Pomatomus saltatrix.jpg
Δράκαινα Greater weever Trachinus draco Trachinus draco1.jpg
Ζαργάνα Garfish Belone belone Belone belone3.jpg
Καλκάνι Turbot Psetta maxima Psetta maxima Luc Viatour.jpg
Καλκανόβατος Thornback ray Raja clavata Raja clavata aquarium mareis.JPG
Καπόνι Gurnard Chelidonichthys lastoviza Chelidonichthys lucerna.jpg
Κεντρόνι Spiny dogfish, rock salmon Squalus acanthias Squalus acanthias2.jpg
Κέφαλος Grey mullet Mugil cephalus Mucep u0.gif
Κοκκαλάς Longnose spurdog, rock salmon Squalus blainville Squalus blainville (Longnose spurdog).gif
Κοκοβιός Black gobi' Gobius niger Gobius niger (varietà Albidus) - (Stefano Guerrieri).jpg
Κολιός Chub mackerel Scomber japonicus Scomber japonicus (Matsuwasaba).jpg
Κουτσομούρα Red mullet Mullus barbatus Mullus barbatus - Gervais.jpg
Λαβράκι European sea bass Dicentrarchus labrax Dicentrarchus labrax (Belgium).jpg
Λυθρίνι Red snapper Lutjanus campechanus Lutjanus campechanus.jpg
Λυθρίνι Common pandora Pagellus erythrinus Pagellus erythrinus1.jpg
Λούτσος Barracuda Sphyraena sphyraena Barracuda.JPG
Λύχνος Atlantic stargazer Uranoscopus scaber Uranoscopus scaber.jpg
Μαγιάτικο Amberjack Seriola dumerilli Seriola dumerili by NPS 1.jpg
Μαρίδα Picarel Spicara smaris Spicara smaris 1.jpg
Ματόβατος Brown ray Raja miraletus Ramir u1.jpg
Μαυράκι Thinlip grey mullet Liza ramada Liza ramada.jpg
Μαυρορινόβατος Blackchin guitarfish Rhinobatos cemiculus Rhinobatos cemiculus.raie-guitare02.jpg
Μαυροσαύριδο Blue jack mackerel Trachurus picturatus
Μελανούρι Saddle bream Oblada melanura Capo Gallo Oblada melanura.jpg
Μένουλα Picarel Spicara maena Spicara maena male spawning.jpg
Μουρμούρα White steenbras Lithognathus mormyrus Lithognathus mormyrus.jpg
Μπακαλιάρος European hake Merluccius merluccius Merluccius merluccius.jpg
Μπαλάς Large-eye dentex Dentex macrophthalmus
Μπαρμπούνι Red mullet Mullus surmuletus Mullus surmuletus.jpg
Μυλοκόπι Shi drum Umbrina cirrosa Umbrina cirrosa Acquario di Genova.jpg
Μυξινάρι Golden grey mullet Liza aurata Liza aurata Corsica.jpg
Ξιφίας Swordfish Xiphias gladius Xiphias gladius1.jpg
Παλαμίδα Atlantic bonito Sarda sarda Sarda sarda.jpg
Παπαλίνα European sprat Sprattus sprattus
Πατερίτσα ή Ζύγαινα Smooth hammerhead (shark) Sphyrna zygaena Sphyrna zygaena noaa.jpg
Πεσκανδρίτσα Angler fish Lophius piscatorius Lophius piscatorius.jpg
Πεσκαντρίτσα μαύρη Black-bellied angler Lophius budegassa Hal - Lophius budegassa.jpg
Προσφυγάκι Forkbeard Phycis phycis Phycis phycis.jpg
Ρέγγα Atlantic herring Clupea harengus Herringadultkils.jpg
Ρίκι Skipjack tuna Katsuwonus pelamis XRF-Katsuwonus pelamis.png
Ρινόβατος Common guitarfish Rhinobatos rhinobatos Rhinobatos rhinobatos.jpg
Ροφός Dusky grouper Epinephelus marginatus Epinephelus marginatus 1 by Line1.jpg
Σάλπα Saloma porgy Sarpa salpa Sarpa salpa 02.jpg
Σαργός White seabream Diplodus sargus Diplodus sargus helenae.jpg
Σαρδέλα European plichard Sardina plichardus Clupea sprattus.jpg
Σκαθάρι Black seabream Spondyliosoma cantharus Spondyliosoma cantharus.jpg
Σκαρμός Atlantic lizardfish Synodus saurus Atlantic lizardfish.jpg
Σκιός Brown meagre Sciaena umbra Corvinia nigra.jpg
Σκορπιός Scorpion fish Scorpaena HusaKG.jpg
Σκουμπρί Atlantic mackerel Scomber scombrus Scomber scombrus.jpg
Σμέρνα Moray eel Muraenidae G.javanicus7.JPG
Σολομός Salmon Salmo salar Blanklax, Iduns kokbok.jpg
Σπάρος Annular seabream Diplodus annularis Diplodus annularis.jpg
Στικτογαλέος Black spotted smouth-hound Mustelus punctulatus
Συναγρίδα Common dentex Dentex dentex Dentex dentex.jpg
Σφυρίδα White grouper Epinephelus aeneus Epaen u0.gif
Ταούκι Whiting Merlangius merlangus Merlangius merlangus.jpg
Τόνος Tuna Thunnus thynnus Bluefin-big.jpg
Τραχύβατος Rough ray Raja radula
Τσιπούρα Gilthead (sea)bream Sparus aurata Sparus aurata.jpg
Φαγκρί Red porgy Pagrus pagrus Pagrus pagrus1.jpg
Φίγι Poor cod Trisopterus minutus Trisopterus minutus.jpg
Φρίσσα Shad Alosa Alosa fallax.jpg
Χάνος Comber Serranus cabrilla Cabrilla reina.jpg
Χειλονάρι Thicklip grey mullet Chelon laborsus Mavri kefalb.jpg
Χειλού Ocellated wrasse Symphodus ocellatus Symphodus ocellatus 24-05-07 (Stefano Guerrieri).jpg
Χέλι Freshwater eel Anguilla Anguillarostratakils.jpg
Χριστόψαρο John Dory, (Saint) Peter's fish Zeus faber Zeus.faber.jpg

Κεφαλόποδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θράψαλα
Καλαμάρια
Μοσκιοί
Σουπιές
Χταπόδια

Μαλακόστρακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστακοί
Γαρίδες
Καβούρια
Καραβίδες

Οστρακοειδή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φούσκα

Αχιβάδες

Αχινοί
Κυδώνια
Μύδια
Στρείδια
Χτένια

Διάφορα άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπόγγοι
Κοράλια

Ιχθυοκαλλιέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]