Κατάλογος αστεροειδών με ονόματα ανθρώπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αστεροειδείς και πλανήτες νάνοι που πήραν το όνομά τους από ανθρώπους. (Τα ονόματα των ανθρώπων αυτών εμφανίζονται στα αγγλικά, δηλαδή τη διεθνή τους ονομασία και όχι την ελληνική). :

Επιστήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαθηματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξερευνητές του διαστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστροβιολόγοι

  • 2410 Morrison (David Morrison)
  • 9826 Ehrenfreund (Pascale Ehrenfreund)
  • 12859 Marlamoore (Marla Moore)

Επιστήμονες των πλανητών

  • 2710 Veverka (Joseph Veverka)
  • 4815 Anders (Edward Anders)
  • 7231 Porco (Κάρολιν Πόρκο)
  • 8356 Wadhwa (Meenakshi Wadhwa, αναλυτή μετεωρητών)

Επιστήμονες πυραύλων

  • 1590 Tsiolkovskaja (Konstantin Tsiolkovsky)
  • 1855 Korolev (Sergei Korolev)
  • 8062 Okhotsymskij (Dmitry Okhotsimsky)
  • 25143 Itokawa (Hideo Itokawa)

Mέλη του Soyuz 11

  • 1789 Dobrovolsky (Georgi Dobrovolski)
  • 1790 Volkov (Vladislav Volkov)
  • 1791 Patsayev (Viktor Patsayev)

Άλλοι Ρώσοι κοσμοναύτες

  • 1772 Gagarin (Yuri Gagarin, πρώτος άνθρωπος στο διάστημα)
  • 1836 Komarov (Vladimir Komarov)

Μέλη του Απόλλων 11

  • 6469 Armstrong (Neil Armstrong)
  • 6470 Aldrin ("Buzz" Aldrin)
  • 6471 Collins (Michael Collins)

Μέλη του STS-51-L

  • 3350 Scobee (Francis "Dick" Scobee)
  • 3351 Smith (Michael J. Smith)
  • 3352 McAuliffe (Christa McAuliffe)
  • 3353 Jarvis (Gregory Jarvis)
  • 3354 McNair (Ronald McNair)
  • 3355 Onizuka (Ellison Onizuka)
  • 3356 Resnik (Judith Resnik)

Μέλη του STS-107

  • 51823 Rickhusband (Rick D. Husband)
  • 51824 Mikeanderson (Michael P. Anderson)
  • 51825 Davidbrown (David M. Brown)
  • 51826 Kalpanachawla (Kalpana Chawla)
  • 51827 Laurelclark (Laurel B. Clark)
  • 51828 Ilanramon (δείτε παρακάτω – Άλλοι αστροναύτες)
  • 51829 Williemccool (William C. McCool)

Άλλοι Αμερικάνοι αστροναύτες

  • 4763 Ride (Sally Ride)

Κινέζοι αστροναύτες

  • 9512 Feijunlong (Fei Junlong)
  • 9517 Niehaisheng (Nie Haisheng)
  • 21064 Yangliwei (Yang Liwei)

Άλλοι αστροναύτες

  • 2552 Remek (Vladimír Remek, Τσεχοσλοβακός κοσμοναύτης)
  • 22901 Ivanbella (Ivan Bella, Σλοβακός κοσμοναύτης)
  • 51828 Ilanramon (Ilan Ramon, Ισραηληνός κοσμοναύτης και ένα μέλος του STS-107)

Άλλοι επιστήμονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1007 Pawlowia (Ivan Pavlov, φυσιολόγος)
  • 2177 Oliver (Bernard M. Oliver, ερευνητής)
  • 2496 Fernandus (Fernandus Payne, ζωωλόγος)
  • 2766 Leeuwenhoek (Anton van Leeuwenhoek, βιολόγος πρωκαρυωτικών κυττάρων)
  • 3069 Heyrovský (Jaroslav Heyrovský, φυσικος-χημικός)
  • 3256 Daguerre (Louis Daguerre)
  • 3313 Mendel (Gregor Mendel, πατέρας της γενετικής)
  • 3701 Purkyně (Jan Evangelista Purkyně, φυσιολόγος)
  • 3899 Wichterle (Otto Wichterle, χημικός)
  • 4342 Freud (Sigmund Freud, πατέρας της ψυχοαναλυτικής)
  • 4564 Clayton (Robert Clayton, χημικός)
  • 4565 Grossman (Lawrence Grossman, γεωχημικός)
  • 4716 Urey (Harold Urey, χημικός)
  • 4798 Mercator (Gerardus Mercator, χαρτογράφος)
  • 5102 Benfranklin (Benjamin Franklin, επιστήμονας-φιλόσοφος-πολιτικός)
  • 5697 Arrhenius (Svante Arrhenius, χημικός)
  • 5864 Montgolfier (Αδέρφια Montgolfier, πρώτοι που έφτιαξαν αερόστατα)
  • 5958 Barrande (Joachim Barrande, γεωλόγος-παλαιοντολόγος)
  • 6032 Nobel (Alfred Nobel, χημικός)
  • 6175 Cori (Carl Ferdinand Cori και Gerty Theresa Cori, βιοχημικοί)
  • 6826 Lavoisier (Antoine Lavoisier, χημικός)
  • 7552 Sephton (Mark Sephton, γεωχημικός)
  • 8373 Stephengould (Stephen Jay Gould)
  • 9793 Torvalds (Linus Torvalds, ασχολούμενος με την επιστήμη των υπολογιστών)
  • 9882 Stallman (Richard M. Stallman, ασχολούμενος με την επιστήμη των υπολογιστών)
  • 15465 Buchroeder (Richard A. Buchroeder, οπτικός μηχανικός)
  • 15565 Benjaminsteele (Benjamin Steele, βιολόγος)
  • 19139 Apian (Peter Apian)
  • 73079 Davidbaltimore (David Baltimore, του έχει απονεμηθεί Νόμπελ στη φυσιολογία-φαρμακευτική)

Πολιτικά πρόσωπα και μονάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήρωες του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1793 Zoya (Zoya Kosmodemyanskaya)
  • 1907 Rudneva (Evgeniya Rudneva)
  • 2132 Zhukov (Georgy Zhukov)
  • 3348 Pokryshkin (Aleksandr Ivanovich Pokryshkin)
  • 11572 Schindler (Oskar Schindler, διασώστης 1200 ιουδαϊστών)
  • 19384 Winton (Nicholas Winton,διασώστης 699 παιδιών ιουδαϊστών)

Άλλοι ήρωες του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1834 Palach (Jan Palach, Czech student who self-immolated in protest against Soviet occupation of his country)
  • 20164 Janzajíc (Jan Zajíc, Czech student who self-immolated in protest against Soviet occupation of his country)

Παιδιά που πέθαναν στον πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2127 Tanya (Tanya Savicheva)
  • 5535 Annefrank (Anne Frank)
  • 50413 Petrginz (Petr Ginz, Jewish boy who died in Auschwitz concentration camp)

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 89 Julia (Julia of Corsica, μαρτυρας και προστάτης άγιος του 5ου αιώνα)
  • 1840 Hus (John Huss)
  • 5275 Zdislava (Zdislava Berka)
  • 7100 Martin Luther (Martin Luther)
  • 7256 Bonhoeffer (Dietrich Bonhoeffer)
  • 8661 Ratzinger (Joseph Alois Ratzinger - Pope Benedict XVI)

Εξερευνητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 54 Alexandra (Alexander von Humboldt, νατουραλιστής και εξερευνητής)
  • 853 Nansenia (Fridtjof Nansen, πολικός εξερευνητής)
  • 1065 Amundsenia (Roald Amundsen, πολικός εξαερευνητής)
  • 2473 Heyerdahl (Thor Heyerdahl, εξερευνητής και συγγραφέας)
  • 2785 Sedov (Georgy Sedov, εξερευνητής της Αρκτικής)
  • 3130 Hillary (Edmund Hillary, ορειβάτης)
  • 3357 Tolstikov (Yevgeny Tolstikov, πολικός εξερευνητής)
  • 4055 Magellan (Ferdinand Magellan, έκανε το γύρο της γης)
  • 6481 Tenzing (Tenzing Norgay)
  • 6542 Jacquescousteau (Jacques-Yves Cousteau, θαλάσσιος εξερευνητής)
  • 8291 Bingham (Hiram Bingham III, εξερευνητής)
  • 15425 Welzl (Jan Welzl, εξερευνητής της Αρκτικής)

Ιστορικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι κοινωνιολόγοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1861 Komenský (Jan Amos Komenský)
  • 13916 Bernolák (Anton Bernolák, γλωσσολόγος)
  • 40440 Dobrovský (Josef Dobrovský, γλωσσολόγος)

Φιλόσοφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικοί συγγραφείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1931 Čapek (Karel Čapek)
  • 2681 Ostrovskij (Nikolai Ostrovsky)
  • 3047 Goethe (Johann Wolfgang von Goethe)
  • 3412 Kafka (Franz Kafka)
  • 4112 Hrabal (Bohumil Hrabal)
  • 5418 Joyce (James Joyce)
  • 5535 Annefrank (Anne Frank)
  • 5666 Rabelais (François Rabelais)
  • 5676 Voltaire (Voltaire)
  • 6984 Lewiscarroll (Lewis Carroll ή Charles Dodgson)
  • 7328 Casanova (Giacomo Casanova)
  • 8315 Bajin (Bajin)
  • 8379 Straczynski (J. Michael Straczynski)
  • 8382 Mann (τα αδέρφια Heinrich Mann και Thomas Mann)
  • 13406 Sekora (Ondřej Sekora)
  • 26314 Škvorecký (Josef Škvorecký)
  • 40106 Erben (Karel Jaromír Erben)
  • 44597 Thoreau (Henry David Thoreau)

Μυθιστοριογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2362 Mark Twain (Mark Twain)
  • 2578 Saint-Exupéry (Antoine de Saint-Exupéry)
  • 2625 Jack London (Jack London)
  • 2675 Tolkien (J.R.R. Tolkien)
  • 3453 Dostoevsky (Fyodor Dostoevsky)
  • 3628 Božněmcová (Božena Němcová)
  • 3836 Lem (Stanisław Lem)
  • 4124 Herriot (James Herriot)
  • 4266 Waltari (Mika Waltari)
  • 4370 Dickens (Charles Dickens)
  • 4474 Proust (Marcel Proust)
  • 4923 Clarke (Arthur C. Clarke)
  • 5020 Asimov (Isaac Asimov)
  • 6223 Dahl (Roald Dahl)
  • 6371 Heinlein (Robert A. Heinlein)
  • 6440 Ransome (Arthur Ransome)
  • 7016 Conandoyle (Arthur Conan Doyle)
  • 7232 Nabokov (Vladimir Nabokov)
  • 7390 Kundera (Milan Kundera)
  • 7644 Cslewis (C. S. Lewis)
  • 10251 Mulisch (Harry Mulisch)
  • 10733 Georgesand (George Sand)
  • 10930 Jinyong (Jinyong)
  • 11020 Orwell (George Orwell)
  • 11379 Flaubert (Gustave Flaubert)
  • 17776 Troska (J. M. Troska)
  • 25399 Vonnegut (Kurt Vonnegut)
  • 25924 Douglasadams (Douglas Adams)
  • 77185 Cherryh (C. J. Cherryh)

Ποιητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1875 Neruda (Jan Neruda)
  • 2106 Hugo (Victor Hugo)
  • 2208 Pushkin (Aleksandr Pushkin)
  • 2222 Lermontov (Mikhail Lermontov)
  • 2604 Marshak (Samuil Marshak)
  • 3067 Akhmatova (Anna Akhmatova)
  • 4110 Keats (John Keats)
  • 4369 Seifert (Jaroslav Seifert)
  • 4635 Rimbaud (Arthur Rimbaud)
  • 7855 Tagore (Rabindranath Tagore)
  • 9495 Eminescu (Mihai Eminescu)
  • 18624 Prévert (Jacques Prévert)
  • 59830 Reynek (Bohuslav Reynek)

Συγγραφείς θεατρικών έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφείς σάτιρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2734 Hašek (Jaroslav Hašek)
  • 3244 Petronius (Petronius)
  • 15017 Cuppy (Will Cuppy)

Μεταφραστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 4049 Noragal' (Nora Gal, Ρώσος μεταφραστής)

Πλαστικές τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2730 Barks (Carl Barks, δημιουργός χαρακτήρων καρτούν)
  • 3001 Michelangelo (Michelangelo Buonarroti, ζωγράφος και γλύπτης)
  • 3246 Bidstrup (Herluf Bidstrup, γελοιγράφος)
  • 3566 Levitan (Isaac Levitan, ζωγράφος)
  • 4511 Rembrandt (Rembrandt van Rijn, ζωγράφος)
  • 4671 Drtikol (František Drtikol, φωτογράφος)
  • 4691 Toyen, (Toyen, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5055 Opekushin (Alexander Opekushin, γλύπτης)
  • 5122 Mucha (Alfons Mucha, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5363 Kupka (František Kupka, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5800 Pollock (Jackson Pollock, ζωγράφος)
  • 6056 Donatello (Donatello, ζωγράφος)
  • 6592 Goya (Francisco Goya, ζωγράφος)
  • 6674 Cézanne (Paul Cézanne, ζωγράφος)
  • 6676 Monet (Claude Monet, ζωγράφος)
  • 6677 Renoir (Pierre-Auguste Renoir, ζωγράφος)
  • 6701 Warhol (Andy Warhol, καλλιτέχνης)
  • 6768 Mathiasbraun (Mathias Braun, επίσης γνωστός ως Matyáš Braun, γλύπτης-σμιλευτής)
  • 6769 Brokoff (Johann Brokoff, επίσης γνωστός ως Jan Brokoff, γλύπτης-σμιλευτής)
  • 7701 Zrzavý (Jan Zrzavý, ζωγράφος)
  • 7867 Burian (Zdeněk Burian, ζωγράφος-εικονογράφος)
  • 8236 Gainsborough (Thomas Gainsborough, ζωγράφος τοπίων και πορτρέτων)
  • 8237 Constable (John Constable, ζωγράφος)
  • 8240 Matisse (Henri Matisse, ζωγράφος)
  • 14976 Josefčapek (Josef Čapek, ζωγράφος και συγγραφέας)
  • 17625 Joseflada (Josef Lada, ζωγράφος)
  • 17806 Adolfborn (Adolf Born, ζωγράφος)
  • 20364 Zdeněkmiler (Zdeněk Miler, εικονογράφος και κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων)
  • 29490 Myslbek (Josef Václav Myslbek, γλύπτης)
  • 46280 Hollar (Václav Hollar, γραφίστας και ζωγράφος)
  • 98127 Vilgusová (Hedvika Vilgusová,ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων)

Αρχιτέκτονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3062 Wren (Christopher Wren)
  • 5318 Dientzenhofer (Dientzenhofer, οικογένεια αρχιτεκτόνων)
  • 6055 Brunelleschi (Filippo Brunelleschi)
  • 6266 Letzel (Jan Letzel)
  • 6550 Parléř (Peter Parler,)
  • 19129 Loos (Adolf Loos)
  • 35233 Krčín (Jakub Krčín)

Κλασσικοί μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνθέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1034 Mozartia (Wolfgang Amadeus Mozart)
  • 1059 Mussorgskia (Modest Mussorgsky)
  • 1405 Sibelius (Jean Sibelius)
  • 1814 Bach (μέλος της οικογένοιας Bach, πιθανόν Johann Sebastian Bach)
  • 1815 Beethoven (Ludwig van Beethoven)
  • 1818 Brahms (Johannes Brahms)
  • 2047 Smetana (Bedřich Smetana)
  • 2055 Dvořák (Antonín Dvořák)
  • 2073 Janáček (Leoš Janáček)
  • 2205 Glinka (Mikhail Glinka)
  • 2266 Tchaikovsky (Pyotr Ilyich Tchaikovsky)
  • 2420 Čiurlionis (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis)
  • 2523 Ryba (Jakub Jan Ryba)
  • 2669 Shostakovich (Dmitri Shostakovich)
  • 3081 Martinůboh (Bohuslav Martinů)
  • 3159 Prokof'ev (Sergei Prokofiev)
  • 3590 Holst (Gustav Holst)
  • 3592 Nedbal (Oskar Nedbal)
  • 3784 Chopin (Frédéric Chopin)
  • 3826 Handel (George Frideric Handel)
  • 3917 Franz Schubert (Franz Schubert)
  • 3941 Haydn (Joseph Haydn)
  • 3954 Mendelssohn (Felix Mendelssohn)
  • 3955 Bruckner (Anton Bruckner)
  • 3975 Verdi (Giuseppe Verdi)
  • 3992 Wagner (Richard Wagner)
  • 4003 Schumann (πιθανόν Robert Schumann)
  • 4040 Purcell (Henry Purcell)
  • 4079 Britten (Benjamin Britten)
  • 4132 Bartók (Béla Bartók)
  • 4134 Schütz (Heinrich Schütz)
  • 4330 Vivaldi (Antonio Vivaldi)
  • 4345 Rachmaninoff (Sergei Rachmaninoff)
  • 4382 Stravinsky (Igor Stravinsky)
  • 4406 Mahler (Gustav Mahler)
  • 4492 Debussy (Claude Debussy)
  • 4515 Khrennikov (Tikhon Khrennikov)
  • 4527 Schoenberg (Arnold Schoenberg)
  • 4528 Berg (Alban Berg)
  • 4529 Webern (Anton Webern)
  • 4532 Copland (Aaron Copland)
  • 4534 Rimskij-Korsakov (Nikolai Rimsky-Korsakov)
  • 4546 Franck (César Franck)
  • 4559 Strauss (Johann Strauss)
  • 4579 Puccini (Giacomo Puccini)
  • 4625 Shchedrin (Rodion Shchedrin)
  • 4727 Ravel (Maurice Ravel)
  • 4734 Rameau (Jean-Philippe Rameau)
  • 4802 Khatchaturian (Aram Khatchaturian)
  • 4818 Elgar (Edward Elgar)
  • 4850 Palestrina (Giovanni Pierluigi da Palestrina)
  • 4972 Pachelbel (Johann Pachelbel)
  • 5004 Bruch (Max Bruch)
  • 5063 Monteverdi (Claudio Monteverdi)
  • 5157 Hindemith (Paul Hindemith)
  • 5177 Hugowolf (Hugo Wolf)
  • 5210 Saint-Saëns (Camille Saint-Saëns)
  • 6480 Scarlatti (Alessandro και Domenico Scarlatti)
  • 6549 Skryabin (Alexander Scriabin)
  • 6777 Balakirev (Mily Balakirev)
  • 6780 Borodin (Alexander Borodin)
  • 6798 Couperin (François Couperin)
  • 7622 Pergolesi (Giovanni Battista Pergolesi)
  • 7624 Gluck (Christoph Willibald Gluck)
  • 7625 Louisspohr (Louis Spohr)
  • 7903 Albinoni (Tomaso Albinoni)
  • 8181 Rossini (Gioacchino Rossini)
  • 8249 Gershwin (George Gershwin)
  • 8877 Rentaro (Taki Rentaro)
  • 9438 Satie (Erik Satie)
  • 9493 Enescu (George Enescu)
  • 9912 Donizetti (Gaetano Donizetti)
  • 9913 Humperdinck (Engelbert Humperdinck)
  • 10055 Silcher (Friedrich Silcher)
  • 10116 Robertfranz (Robert Franz)
  • 10820 Offenbach (Jacques Offenbach)
  • 10875 Veracini (Francesco Maria Veracini)
  • 11050 Messiaen (Olivier Messiaen)
  • 11289 Frescobaldi (Girolamo Frescobaldi)
  • 11530 d'Indy (Vincent d'Indy)
  • 11899 Weill (Kurt Weill)
  • 15808 Zelter (Carl Friedrich Zelter)
  • 16590 Brunowalter (Bruno Walter, συνθέτης και μαέστρος)
  • 17509 Ikumadan (Ikuma Dan)
  • 53159 Mysliveček (Josef Mysliveček)
  • 69288 Berlioz (Hector Berlioz)

Άλλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 5203 Pavarotti (Luciano Pavarotti, τραγουδιστής όπερας)
  • 5230 Asahina (Takashi Asahina, μαέστρος)
  • 6432 Temirkanov (Yuri Temirkanov, μαέστρος)
  • 6583 Destinn (Ema Destinnová, επίσης γνωστή ως Emmy Destinn, τραγουδίστρια όπερας)
  • 11201 Talich (Václav Talich, τραγουδίστρια όπερας)
  • 18460 Pecková (Dagmar Pecková, opera singer)
  • 21801 Ančerl (Karel Ančerl, μαέστρος)
  • 21804 Václavneumann (Václav Neumann, μαέστρος)
  • 36226 Mackerras (Charles Mackerras, μαέστρος)

Διασκέδαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διμοφιλής μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1889 Pakhmutova (Aleksandra Pakhmutova, συνθέτης)
  • 2620 Santana (Carlos Santana, μουσικός)
  • 2644 Victor Jara (Víctor Jara, μουσικός)
  • 3834 Zappafrank (Frank Zappa, μουσικός)
  • 4305 Clapton (Eric Clapton, musician)
  • 4422 Jarre (Maurice Jarre και Jean Michel Jarre, Γάλλοι συνθέτες)
  • 4442 Garcia (Jerry Garcia, μουσικός)
  • 5656 Oldfield (Mike Oldfield, συνθέτης)
  • 5945 Roachapproach (Steve Roach, μουσικός)
  • 6354 Vangelis (Vangelis Papathanassiou, συνθέτης)
  • 6433 Enya (Enya, μουσικός)
  • 7226 Kryl (Karel Kryl, μουσικός)
  • 7707 Yes (Yes, συγκρότημα)
  • 7934 Sinatra (Frank Sinatra, τραγουδιστής)
  • 8249 Gershwin (George Gershwin, συνθέτης)
  • 9179 Satchmo (Louis Armstrong, μουσικός)
  • 10313 Vanessa-Mae (Vanessa-Mae, μουσικός)
  • 14024 Procol Harum (Procol Harum, συγκρότημα)
  • 15092 Beegees (Bee Gees, συγκρότημα)
  • 16155 Buddy (Buddy Holly, μουσικός)
  • 17059 Elvis (Elvis Presley, μουσικός)
  • 18132 Spector (Phil Spector, μουσικός)
  • 18125 Brianwilson (Brian Wilson, μουσικός)
  • 19367 Pink Floyd (Pink Floyd, συγκρότημα)
  • 19383 Rolling Stones (Rolling Stones, συγκρότημα)
  • 23990 Springsteen (Bruce Springsteen, μουσικός)
  • 44016 Jimmypage (Jimmy Page, μουσικός)
  • 79896 Billhaley (Bill Haley, μουσικός)
  • 110393 Rammstein (Rammstein, συγκρότημα)

Ταινίες, τηλεόραση και θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2374 Vladvysotskij, (Vladimir Vysotsky, τραγουδιστής, ποιητής, συγγραφέας, ηθοποιός ταινιών και θεάτρου)
  • 2816 Pien, (Armand Pien (1920-2003), μετεωρολόγος Βελγιακού καναλιού τηλεόρασης)
  • 3252 Johnny (Johnny Carson, παρουσιαστής σε τοκ σόου [talk show])
  • 3998 Tezuka (Osamu Tezuka, πρωτοπόρος Ιάπωνας κωμμικός)
  • 4238 Audrey (Audrey Hepburn, ηθοποιός)
  • 4535 Adamcarolla (Adam Carolla, κωμμικός, παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών)
  • 4536 Drewpinsky (Drew Pinsky, παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ηθοποιός)
  • 4659 Roddenberry (Gene Roddenberry, δημιουργός του Star Treck)
  • 5608 Olmos (Edward James Olmos, ηθοποιός)
  • 6318 Cronkite (Walter Cronkite, τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων)
  • 6377 Cagney (James Cagney, ηθοποιός)
  • 6546 Kaye (Danny Kaye, ηθοποιός και κωμμικός)
  • 7032 Hitchcock (Alfred Hitchcock, σκηνοθέτης)
  • 7037 Davidlean (David Lean, σκηνοθέτης)
  • 7307 Takei (George Takei, ηθοποιός)
  • 8299 Téaleoni (Téa Leoni, ηθοποιός)
  • 8353 Megryan (Meg Ryan, ηθοποιός)
  • 8883 Miyazakihayao (Hayao Miyazaki,κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων)
  • 9341 Gracekelly (Grace Kelly, ηθοποιός)
  • 9342 Carygrant (Cary Grant, ηθοποιός)
  • Μέλη του Monty Python
    • 9617 Grahamchapman (Graham Chapman)
    • 9618 Johncleese (John Cleese)
    • 9619 Terrygilliam (Terry Gilliam)
    • 9620 Ericidle (Eric Idle)
    • 9621 Michaelpalin (Michael Palin)
    • 9622 Terryjones (Terry Jones)
  • 10221 Kubrick (Stanley Kubrick)
  • 10378 Ingmarbergman (Ingmar Bergman, σκηνοθέτης)
  • 11333 Forman (Miloš Forman, σκηνοθέτης)
  • 11548 Jerrylewis (Jerry Lewis, κωμμικός και ηθοποιός)
  • 13070 Seanconnery (Sean Connery, ηθοποιός)
  • 17744 Jodiefoster (Jodie Foster, ηθοποιός)
  • 19291 Karelzeman (Karel Zeman, σκηνοθέτης)
  • 19578 Kirkdouglas (Kirk Douglas, ηθοποιός)
  • 26733 Nanavisitor (Nana Visitor, ηθοποιός)
  • 26858 Misterrogers (Fred Rogers, παρουσιαστής παιδικής τηλεοπτικής εκπομπής στις Η.Π.Α)
  • 38461 Jiřítrnka (Jiří Trnka, κατασκευαστής μαριονετών και σκηνοθέτης ταινιών με μαριονέτες)
  • 68410 Nichols (Nichelle Nichols, ηθοποιός)
  • 71000 Hughdowns (Hugh Downs, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παρουσιαστής)
  • 116939 Jonstewart (Jon Stewart, κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής)

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1740 Nurmi (Paavo Nurmi, Ολυμπιονίκης)
  • 3027 Shavarsh (Shavarsh Karapetyan, κολυμβητής)
  • 5891 Gehrig (Lou Gehrig, παίκτης μπέιζμπολ [baseball])
  • 5910 Zátopek (Emil Zátopek, δρομέας μεγάλου μήκους, Ολυμπιονίκης)
  • 6758 Jesseowens (Jesse Owens, αθλητής)
  • 7835 Myroncope (Myron Cope, παρουσιαστής αθλητικών γεγονότων, δημοσιογράφος)
  • 8217 Dominikhašek (Dominik Hašek, παίκτης χόκεϋ [πάγου], Ολυμπιονίκης)
  • 9224 Železný (Jan Železný, ακοντιστής, Ολυμπιονίκης)
  • 10634 Pepibican (Josef Bican, αποκαλλούμενος και "Pepi", ποδοσφαιριστής)
  • 10675 Kharlamov (Valeri Kharlamov, παίκτης χόκεϋ)
  • 12373 Lancearmstrong (Lance Armstrong, ποδηλάτης)
  • 12414 Bure (Pavel Bure, παίκτης χόκεϋ [πάγου])
  • 26986 Čáslavská (Věra Čáslavská, γυμναστής, Ολυμπιονίκης)
  • 82656 Puskás (Ferenc Puskás, ποδοσφαιριστής)
  • 128036 Rafaelnadal (Rafael Nadal Parera, παίκτης τέννις, χρυσός Ολυμπιονίκης)

Άλλοι διασκεδαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 83 Βεατρίκη (Beatrice Portinari)
  • 1038 Tuckia (Edward Tuck)
  • 1462 Zamenhof (L. L. Zamenhof)
  • 3018 Godiva (Lady Godiva)
  • 3044 Saltykov (Nikita Saltykov)
  • 3147 Σαμάνθα (Samantha Smith)
  • 4318 Baťa (Tomáš Baťa)
  • 4487 Pocahontas (Pocahontas)
  • 4987 Flamsteed (Ethelwin Frances Flamsteed Moffatt)
  • 6282 Edwelda (Edwin L. Aguirre και Imelda B. Joson)
  • 7166 Κέννεντυ (Malcolm Kennedy)
  • 11697 Estrella (Allan Noriel Estrella)
  • 12088 Macalintal (Jeric Valles Macalintal)
  • 12522 Ράρα (Prem Vilas Fortran Rara)
  • 13241 Μπίγιο (Josette Biyo)
  • 20780 Chanyikhei (Chan Yik Hei)
  • 69275 Wiesenthal (Simon Wiesenthal)

Μυθιστορηματικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες κλασσικών μυθιστορημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 92 Undina (Undine)
  • 264 Libussa (Libuše)
  • 2041 Lancelot (Arthurian)
  • 2082 Galahad (Arthurian)
  • 2483 Guinevere (Guinevere)
  • 2597 Arthur (King Arthur)
  • 2598 Merlin (Merlin)
  • 3102 Krok (Krok)
  • 3552 Don Quixote (Don Quixote)
  • 5797 Bivoj (Bivoj)
  • 7695 Přemysl (Přemysl the Ploughman)
  • 9551 Kazi (Kazi)
  • 10764 Rübezahl (Rübezahl)
  • 15374 Teta (Teta)
  • 38086 Beowulf (Beowulf)

Χαρακτήρες μοντέρνων μυθιστορημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1683 Castafiore (Castafiore)
  • 2309 Mr. Spock (Mr. Spock)
  • 2521 Heidi (Heidi)
  • 4512 Sinuhe (Sinuhe)

Χαρακτήρες του Arthur Conan Doyle

  • 5048 Moriarty (Professor Moriarty)
  • 5049 Sherlock (Sherlock Holmes)
  • 5050 Doctorwatson (Doctor Watson)

Χαρακτήρες του Lewis Carroll στο μυθιστόρημα “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”

  • 6042 Cheshirecat (Cheshire cat)
  • 6735 Madhatter (Mad Hatter)
  • 6736 Marchare (March Hare)

Φανταστικά τέρατα, περιεγραμένα ή αναφερόμενα από τον Lewis Carroll στο μυθιστόρημα Jabberwocky

  • 7470 Jabberwock (ο Jabberwock)


  • 7796 Járacimrman (Jára Cimrman)
  • 7896 Švejk (Josef Švejk)
  • 9007 James Bond (James Bond)
  • 12448 Mr. Tompkins (Mr. Tompkins)
  • 12796 Kamenrider (Kamen Rider)
  • 18610 Arthurdent (Arthur Dent)
  • 20496 Jeník (Jeník)
  • 20497 Mařenka (Mařenka)
  • 29401 Asterix (Asterix)
  • 29402 Obelix (Obélix)
  • 29471 Spejbl (Spejbl)
  • 29472 Hurvínek (Hurvínek)
  • 33377 Večerníček (Večerníček)
  • Petit-Prince, δορυφόρος της 45 Eugenia (The Little Prince)


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of minor planets named after people της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).