Κατάλογος αντικειμένων NGC (5000-5999)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, για συντομία NGC) είναι από τους πιο διαδεδομένους και ολοκληρωμένους αστρονομικούς καταλόγους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και περιλαμβάνει 7.840 αντικείμενα του βαθέος ουρανού, γνωστά και ως αντικείμενα NGC, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αντικείμενα 5000 μέχρι 5999.

5000-5099[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5000 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 13h 09m 47.6s +28° 54′ 23″ 14.2
5001 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 13h 09m 33.5s +53° 29′ 38″ 14.6
5002 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 10m 38.3s +36° 38′ 03″ 14.7
5003 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 08m 37.9s +43° 44′ 15″ 15.3
5004 Φακοειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 13h 11m 01.7s +29° 38′ 11″ 14.3
5005 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 10m 56.3s +37° 03′ 30″ 10.6
5006 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 11m 46s -19° 15′ 41″ 12.4
5007 Ελλειπτικός γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 13h 9m 4s 62° 10′ 31″ 13.3
5008 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Βοώτης 14h 10m 57s 25° 29′ 47″ 13.4
5009 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 10m 47s 50° 5′ 35″ 14.5
5010 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 12m 26.4s -15° 47′ 52″ 14.4
5023 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 12m 11.8s +44° 02′ 17″ 12.82
5024 Μεσιέ 53 Σφαιρωτό σμήνος Κόμη Βερενίκης 13h 12m 55.3s +18° 10′ 09″ 9.0
5033 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 13m 27.6s +36° 35′ 37″ 10.9
5055 Μεσιέ 63;
γαλαξίας ηλιοτρόπιο
σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 15m 49.3s +42° 01′ 47″ 9.7
5068 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 18m 55.2s -21° 02′ 21″ 10.5
5078 σπειροειδής γαλαξίας Ύδρα 13h 19m 50.2s -27° 24′ 35″ 11.5
5087 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 13h 20m 25.2s -20° 36′ 37″ 13
5090 Ελλειπτικός γαλαξίας Κένταυρος 13h 21m 12.8s -43° 42′ 16″ 12.6
5091 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 13h 21m 18.5s -43° 43′ 19″ 14.5

5100-5199[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5100 Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Παρθένος 13h 21m 00.6s +08° 58′ 40″ 15.1
5101 σπειροειδής γαλαξίας Ύδρα 13h 21m 46.6s -27° 25′ 53″ 11.5
5102 Φακοειδής γαλαξίας Κένταυρος 13h 21m 57.8s -36° 37′ 47″ 10.4
5112 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 21m 56.7s +38° 44′ 07″ 12.5
5128 Κένταυρος Α Φακοειδής γαλαξίας Κένταυρος 13h 25m 27.6s -43° 01′ 09″ 8.0
5139 Ωμέγα Κενταύρου Σφαιρωτό σμήνος Κένταυρος 13h 26m 45.9s -47° 28′ 37″ 6.1
5161 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 13h 29m 14.0s -33° 10′ 30″ 12.0
5164 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 13h 27m 12.1s +55° 29′ 13″ 14.6
5170 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 29m 48.9s -17° 57′ 59″ 11.9
5189 Gum 47 πλανητικό νεφέλωμα Μυία 13h 33m 33.0s -65° 58′ 27″ 14.1
5194 Μεσιέ 51a;[1]
Γαλαξίας Δίνη
σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 29m 52.4s +47° 11′ 41″ 8.8
5195 Μεσιέ 51b[1] Αλληλεπιδρών γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 29m 59.2s +47° 16′ 05″ 10.6

5200-5299[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5229 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 34m 02.9s +44° 02′ 17″ 14.3
5236 Μεσιέ 83;
Νότιος Ακιδωτός Τροχός
σπειροειδής γαλαξίας Ύδρα 13h 37m 00.8s -29° 51′ 59″ 8.5
5247 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 38m 02.6s -17° 53′ 01″ 11
5253 Ανώμαλος γαλαξίας Κένταυρος 13h 39m 55.9s -31° 38′ 24″ 11.0
5258 Σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 39m 57.7s[1] +00° 49′ 51″[1] 12.9
5272 Μεσιέ 3 Σφαιρωτό σμήνος Θηρευτικοί Κύνες 13h 42m 11.2s +28° 22′ 32″ 6.2
5291 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Κένταυρος 13h 47m 24.4s -30° 24′ 28″ 14.2

5300-5399[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5300 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 48m 16.1s +03° 57′ 02″ 13.7
5307 πλανητικό νεφέλωμα Κένταυρος 13h 51m 03.3s -51° 12′ 21″ 11.5
5315 πλανητικό νεφέλωμα Διαβήτης 13h 53m 57.0s -66° 30′ 51″ 14.6
5334 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 52m 54.5s -01° 06′ 52″ 13.7
5364 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 56m 12.1s +05° 00′ 53″ 13.2
5371 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 13h 55m 40.0s +40° 27′ 43″ 11.5
5398 Ανώμαλος γαλαξίας Κένταυρος 14h 01m 21.0s -33° 03′ 42″ 12.7

5400-5499[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5408 Ανώμαλος γαλαξίας Κένταυρος 14h 03m 21.0s -41° 22′ 44″ 14.0
5457 Μεσιέ 101;
Ακιδωτός τροχός
(Μεσιέ 102(?))
σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 14h 03m 12.5s +54° 20′ 53″ 8.7
5466 Σφαιρωτό σμήνος Βοώτης 14h 05m 27.4s +28° 32′ 04″ 10.5
5474 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 14h 05m 01.5s +53° 39′ 45″ 11.9
5477 Ανώμαλος γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 14h 05m 33.1s +54° 27′ 40″ 14.5

5500-5599[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5548 σπειροειδής γαλαξίας Βοώτης 14h 17m 59.7s +25° 08′ 13″ 13.1

5600-5699[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5653 σπειροειδής γαλαξίας Βοώτης 14h 30m 10.6s +31° 12′ 54″ 12.7

5700-5799[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5705 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 14h 39m 49.6s -00° 43′ 08″ 14.5
5713 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 14h 40m 11.5s -00° 17′ 25″ 11.7
5749 Ανοικτό σμήνος Λύκος 14h 49m -54° 30′ 8.8
5750 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 14h 46m 11.3s -00° 13′ 23″ 13.1
5777 σπειροειδής γαλαξίας Δράκων 14h 51m 18s 58° 58′ 39″ 13.1

5800-5899[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5822 Ανοικτό σμήνος Λύκος 15h 04m -54° 24′ 6.5
5823 Ανοικτό σμήνος Διαβήτης 15h 05m 44.8s -55° 37′ 30″ 8.6
5824 Σφαιρωτό σμήνος Λύκος 15h 03m 58.5s -33° 04′ 04″ 10.3
5825 Ελλειπτικός γαλαξίας Βοώτης 14h 54m 31.5s +18° 38′ 31″ 15.6
5838 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 15h 05m 26.3s +02° 05′ 57″ 12.1
5846 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 15h 06m 29.4s +01° 36′ 19″ 11.9
5850 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 15h 07m 07.8s +01° 32′ 39″ 13.6
5866 Γαλαξίας Αδράκτι Φακοειδής γαλαξίας Δράκων 15h 06m 29.5s +55° 45′ 47″ 11.1
5877 τριπλό άστρο Λύκος 15h 12m 53.1s[1] -04° 55′ 38″[1]
5879 Γαλαξίας Δράκων 15h 09m 46.8s +57° 00′ 01″ 12.4
5882 πλανητικό νεφέλωμα Ζυγός 15h 16m 49.9s -45° 38′ 58″ 11.9
5885 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Ζυγός 15h 15m 04.1s -10° 05′ 10.0″ 11.7
5886 Ελλειπτικός γαλαξίας Βοώτης 15h 12m 45.4s 41° 12′ 02″ 14.0
5888 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Βοώτης 15h 13m 07.4s 41° 15′ 52″ 13.4

5900-5999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
5904 Μεσιέ 5 Σφαιρωτό σμήνος Όφις 15h 18m 33.8s +02° 04′ 58″ 7.3
5921 σπειροειδής γαλαξίας Όφις 15h 21m 56.4s +05° 04′ 11″ 12.7
5962 σπειροειδής γαλαξίας Όφις 15h 36m 31.8s +16° 36′ 28″ 12.2
5964 σπειροειδής γαλαξίας Όφις 15h 37m 36.4s +05° 58′ 25″ 14.2
5986 Σφαιρωτό σμήνος Λύκος 15h 46m 03.4s -37° 47′ 10″ 9.1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]