Κατάλογος αντικειμένων NGC (4000-4999)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, για συντομία NGC) είναι από τους πιο διαδεδομένους και ολοκληρωμένους αστρονομικούς καταλόγους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και περιλαμβάνει 7.840 αντικείμενα του βαθέος ουρανού, γνωστά και ως αντικείμενα NGC, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αντικείμενα 4000 μέχρι 4999.

4000-4099[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4013 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 11h 58m 31.4s +43° 56′ 51″ 12.4
4014 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 11h 58m 35.9s +16° 10′ 36″ 13.5
4015 Arp 138 Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Κόμη Βερενίκης 11h 58m 42.5s +25° 02′ 13″ 14.2
4016 σπειροειδής γαλαξίας Λέων 11h 58m 29.2s +27° 31′ 43″ 14.6
4017 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 11h 58m 45.8s +27° 27′ 08″ 13.5
4018 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 11h 58m 31.4s +43° 56′ 48″ 12.4
4027 σπειροειδής γαλαξίας Κόραξ 11h 59m 27.8s -19° 16′ 32″ 11.7
4038 Γαλαξίες Κεραίες Αλληλεπιδρών γαλαξίας Κόραξ 12h 01m 52.5s -18° 52′ 03″ 11.0
4039 Γαλαξίες Κεραίες Αλληλεπιδρών γαλαξίας Κόραξ 12h 01m 52.5s -18° 52′ 03″ 11.0
4088 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 12h 05m 33.7s +50° 32′ 23″ 11.2

4100-4199[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4121 Ελλειπτικός γαλαξίας Δράκων 12h 07m 56.6s +65° 06′ 50″ 14.1
4125 Ελλειπτικός γαλαξίας Δράκων 12h 08m 06.3s +65° 10′ 27″ 10.9
4151 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 10m 32.7s +39° 24′ 20″ 11.2
4192 Μεσιέ 98 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 13m 48.4s +14° 52′ 58″ 11.0

4200-4299[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4214 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 15m 39.2s +36° 19′ 41″ 10.3
4216 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 15m 54.4s +13° 09′ 00″ 11.2
4236 Ανώμαλος γαλαξίας Δράκων 12h 16m 41.8s +69° 28′ 10″ 10.7
4244 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 17m 30.1s +37° 48′ 30″ 10.2
4254 Μεσιέ 99 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 18m 49.6s +14° 25′ 00″ 10.2
4258 Μεσιέ 106 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 18m 57.5s +47° 18′ 14″ 9.6
4261 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 19m 23.2s +05° 49′ 30″ 10.4

4300-4399[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4303 Μεσιέ 61 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 21m 55.0s +04° 28′ 29″ 10.9
4308 Ελλειπτικός γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 21m 56.9s +30° 04′ 27″ 14.3
4309 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 22m 12.4s +07° 08′ 38″ 14.3
4314 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 22m 32.0s +29° 53′ 44″ 11.5
4319 σπειροειδής γαλαξίας Δράκων 12h 21m 44.1s +75° 19′ 21″ 13.0
4321 Μεσιέ 100 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 22m 55.0s +15° 49′ 20″ 10.6
4325 Σμήνος γαλαξιών 12h 23m 06.68s +10° 37′ 16.3″
4374 Μεσιέ 84 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 25m 03.7s +12° 53′ 13″ 10.8
4382 Μεσιέ 85 Φακοειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 25m 24.2s +18° 11′ 27″ 10.2
4395 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 25m 48.9s +33° 32′ 48″ 11.7

4400-4499[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4406 Μεσιέ 86 Φακοειδής γαλαξίας
/Ελλειπτικός γαλαξίας
Παρθένος 12h 26m 12.2s +12° 56′ 45″ 10.9
4414 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 26m 27.1s +31° 13′ 21″ 10.9
4435 Γαλαξίες Μάτια Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 27m 40.6s +13° 04′ 44″ 11.9
4438 Γαλαξίες Μάτια σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 27m 45.9s +13° 00′ 32″ 12.0
4448 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 28m 15.2s +28° 37′ 16″ 11.9
4449 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 28m 11.0s +44° 05′ 33.4″ 10.0[1]
4450 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 28m 29.6s +17° 05′ 05″ 11.2
4463 Ανοικτό σμήνος Μυία 12h 30m -64° 47′ 7.6
4486 Μεσιέ 87 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 30m 49.4s +12° 23′ 28″ 12.9

4500-4599[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4501 Μεσιέ 88 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 31m 59.3s +14° 25′ 13″ 10.6
4526 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 34m 03.2s +07° 41′ 58″ 10.6
4536 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 34m 27.2s +02° 11′ 15″ 12.3
4548 Μεσιέ 91 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 35m 26.6s +14° 29′ 45″ 11.5
4552 Μεσιέ 89 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 35m 40.0s +12° 33′ 23″ 11.1
4555 Ελλειπτικός γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 35m 41.3s +26° 31′ 23″ 13.5
4559 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 35m 57.8s +27° 57′ 35″ 10.7
4565 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 36m 21.1s +25° 59′ 14″ 10.3
4567 Σιαμέα Δίδυμα[1] Αλληλεπιδρών γαλαξίας Παρθένος 12h 36m 32.8s +11° 15′ 27″ 12.1
4568 Σιαμέα Δίδυμα[1] Αλληλεπιδρών γαλαξίας Παρθένος 12h 36m 34.3s +11° 14′ 18″ 12.1
4569 Μεσιέ 90 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 36m 50.1s +13° 09′ 46″ 11.8
4579 Μεσιέ 58 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 37m 43.5s +11° 49′ 04″ 11.5
4590 Μεσιέ 68 Σφαιρωτό σμήνος Ύδρα 12h 39m 28.0s -26° 44′ 35″ 10.3
4594 Μεσιέ 104;
Γαλαξίας Σομπρέρο
σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 39m 59.4s -11° 37′ 23″ 10.3

4600-4699[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4603 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 12h 40m 55.3s -40° 58′ 32″ 12.1
4605 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 12h 40m 00.4s +61° 36′ 32″ 10.8
4618 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 41m 32.5s +41° 09′ 00″ 11.5
4621 Μεσιέ 59 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 42m 02.4s +11° 38′ 45″ 11.0
4622 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 12h 42m 37.6s -40° 44′ 35″ 13.5
4623 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 42m 10.8s +07° 40′ 34″ 13.6
4624 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 42m 50.0s +02° 41′ 17″ 11.8
4625 Ανώμαλος γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 41m 52.8s +41° 16′ 26″ 13.0
4626 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 42m 25.3s -07° 02′ 38″ 14
4627 Ελλειπτικός γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 41m 59.7s +32° 34′ 24″ 13.3
4631 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 42m 07.8s +32° 32′ 27″ 9.8
4639 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 42m 52.5s +13° 15′ 24″ 12.4
4647 σπειροειδής γαλαξίας Παρθένος 12h 43m 32.6s +11° 34′ 55″ 12.5
4649 Μεσιέ 60 Ελλειπτικός γαλαξίας Παρθένος 12h 43m 40.2s +11° 33′ 09″ 10.3
4650 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 12h 44m 19.7s -40° 43′ 50″ 12.8
4656 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 43m 58.2s +32° 10′ 09″ 10.6
4657 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 44m 11.3s +32° 12′ 19″
4676 Γαλαξίες Ποντίκια Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Κόμη Βερενίκης 12h 46m 10.2s +30° 43′ 54″ 14.1

4700-4799[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4710 Φακοειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 49m 38.9s +15° 09′ 54″ 11.6
4712 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 49m 34.2s +25° 28′ 12″ 13.3
4725 σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 50m 26.7s +25° 30′ 02″ 10.2
4736 Μεσιέ 94 σπειροειδής γαλαξίας Θηρευτικοί Κύνες 12h 50m 52.6s +41° 07′ 09″ 8.7
4755 Κοσμηματοθήκη,
Σμήνος Κάππα Σταυρού
Ανοικτό σμήνος Νότιος Σταυρός 12h 53m 42s -60° 22′

4800-4899[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4826 Μεσιέ 64;
Black Eye Galaxy
σπειροειδής γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 56m 43.9s +21° 41′ 00″ 8.9
4833 Σφαιρωτό σμήνος Μυία 12h 59m 35.0s -70° 52′ 29″ 8.7
4881 Ελλειπτικός γαλαξίας Κόμη Βερενίκης 12h 59m 57.8s +28° 14′ 48″ 14.7

4900-4999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
4945 σπειροειδής γαλαξίας Κένταυρος 13h 05m 26.1s -49° 28′ 15″ 9.6
4976 Ελλειπτικός γαλαξίας Κένταυρος 13h 08m 37.4s -49° 30′ 20″ 11.2
4984 Φακοειδής γαλαξίας Παρθένος 13h 08m 57.3s -15° 30′ 59″ 12

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]