Κατάλογος αντικειμένων NGC (2000-2999)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, για συντομία NGC) είναι από τους πιο διαδεδομένους και ολοκληρωμένους αστρονομικούς καταλόγους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και περιλαμβάνει 7.840 αντικείμενα του βαθέος ουρανού, γνωστά και ως αντικείμενα NGC, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αντικείμενα 2000 μέχρι 2999.

2000-2099[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2000 Ανοικτό σμήνος Τράπεζα 05h 27m 30s -71° 53′ 12.3
2014 Συγκέντρωση άστρων Δοράς 05h 32m 24s -67° 41′ 9.2
2020 Διάχυτο νεφέλωμα Δοράς 05h 33m 12s -67° 43′
2021 Συγκέντρωση άστρων Δοράς 05h 33m 30s -67° 27′ 12.1
2022 πλανητικό νεφέλωμα Ωρίων 05h 42m 06.2s +09° 05′ 11″ 14.9
2023 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 41m 37.9s -02° 15′ 52″
2024 Νεφέλωμα Φωτιά Νεφέλωμα εκπομπής Ωρίων 05h 41m 43s -01° 51′
2025 Ανοικτό σμήνος Τράπεζα 05h 32m 33s -71° 43′ 11.2
2043 Ανοικτό σμήνος Τράπεζα 05h 35m 56.7s -70° 04′ 23″
2068 Μεσιέ 78 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 46m 46.7s +00° 00′ 50″ 8.0
2070 30 Doradus (βρίσκεται στο νεφέλωμα Ταραντούλα) Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 38m 42s -69° 06′ 7.3
2080 Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 39m 44s -69° 39′ 10.4
2090 σπειροειδής γαλαξίας Περιστερά 05h 47m 02.3s -34° 15′ 05″ 11.9
2099 Μεσιέ 37 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 52m 19s +32° 33′ 6.2

2100-2199[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2146 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 06h 18m 37.5s +78° 21′ 21″ 11.1
2158 Ανοικτό σμήνος Δίδυμοι 06h 07m 25s +24° 06′ 9.5
2168 Μεσιέ 35 Ανοικτό σμήνος Δίδυμοι 06h 09m +24° 21′ 5.3
2169 Ανοικτό σμήνος Ωρίων 06h 08m 32.5s +13° 57′ 57″ 6.0
2170 Διάχυτο νεφέλωμα Μονόκερως 06h 07m 48s -06° 23′
2171 Ανοικτό σμήνος Τράπεζα 05h 58m 26.2s -70° 39′ 15″
2172 Ανοικτό σμήνος Δοράς 06h 00m 05s -68° 38′ 11.9
2173 Σφαιρωτό σμήνος Τράπεζα 05h 57m 39.7s -72° 58′ 41″ 12.7
2174 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 06h 10m +20° 30′ 6.8
2175 (Βρίσκεται στο NGC 2174) Ανοικτό σμήνος Ωρίων 06h 10m +20° 30′ 6.8
2194 Ανοικτό σμήνος Ωρίων 06h 13m 42.4s +12° 48′ 06″ 9.0

2200-2299[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2204 Ανοικτό σμήνος Κύων Μέγας 06h 15m 09s -18° 39′ 9.4
2207 σπειροειδής γαλαξίας Κύων Μέγας 06h 16m 22.1s -21° 22′ 20″ 11.4
2237 (Μέρος του Νεφελώματος Ροζέττας) Διάχυτο νεφέλωμα Μονόκερως 06h 33m 45s +05° 00′ 9
2238 (Μέρος του Νεφελώματος Ροζέττας) Διάχυτο νεφέλωμα Μονόκερως 06h 33m +05° 9
2239 (Βρίσκεται στο Νεφέλωμα Ροζέττα) Ανοικτό σμήνος Μονόκερως 06h 32m +04° 56′ 5.3
2244 Σμήνος δορυφόρος (Βρίσκεται στο Νεφέλωμα Ροζέττα) Ανοικτό σμήνος Μονόκερως 06h 30m 55.8s +04° 58′ 30″ 5.3
2246 (Μέρος του Νεφελώματος Ροζέττας) Διάχυτο νεφέλωμα Μονόκερως 06h 32m +05° 07′ 9
2261 Μεταβλητό Νεφέλωμα του Χαμπλ Διάχυτο νεφέλωμα Μονόκερως 06h 39m 10s +08° 45′
2264 Σμήνος Χριστουγεννιάτικο Δένδρο Ανοικτό σμήνος Μονόκερως 06h 41m +09° 53′ 3.9
2266 Ανοικτό σμήνος Δίδυμοι 06h 43m +26° 58′ 9.5
2276 σπειροειδής γαλαξίας Κηφεύς 07h 27m 17.5s +85° 45′ 14″ 12.3
2286 Ανοικτό σμήνος Μονόκερως 06h 48m -03° 10′ 8.2
2287 Μεσιέ 41 Ανοικτό σμήνος Κύων Μέγας 06h 46m -20° 46′ 4.9
2298 Σφαιρωτό σμήνος Πρύμνη 06h 48m 59.2s -36° 00′ 19″ 10.8
2299 Μονόκερως 06h 51m -07° 00′

2300-2399[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2300 Φακοειδής γαλαξίας Κηφεύς 07h 32m 21.8s +85° 42′ 32″ 12.2
2323 Μεσιέ 50 Ανοικτό σμήνος Μονόκερως 07h 02m 48s -08° 23′ 6.3
2336 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 07h 27m 03.7s +80° 10′ 42″ 13.5
2346 πλανητικό νεφέλωμα Μονόκερως 07h 09m 22.5s -00° 48′ 24″ 10.8
2349 (Άγνωστο) Μονόκερως 07h 11m -08° 36′
2359 Κράνος του Θος, Gum 4 Διάχυτο νεφέλωμα Κύων Μέγας 07h 18m 30s -13° 14′
2360 Σμήνος της Κάρολαϊν Ανοικτό σμήνος Κύων Μέγας 07h 18m -15° 38′ 7.6
2362 Σμήνος Ταυ Μέγα Κύωνος Ανοικτό σμήνος Κύων Μέγας 07h 19m -24° 59′ 4.1
2363 (Βρίσκεται μέσα στο NGC 2366) Διάχυτο νεφέλωμα Καμηλοπάρδαλις 07h 28m 29.8s +69° 11′ 33″ 15.5
2366 Ανώμαλος γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 07h 28m 51.9s +69° 12′ 31″ 11.6
2371 (Αντίγραφο του NGC 2372; γνωστό και ως NGC 2371-2) πλανητικό νεφέλωμα Δίδυμοι 07h 25m 34.7s +29° 29′ 26″ 14.5
2372 (Αντίγραφο του NGC 2371; γνωστό και ως NGC 2371-2) Ανοικτό σμήνος Δίδυμοι 07h 25m 34.7s +29° 29′ 26″ 14.5
2374 Ανοικτό σμήνος Κύων Μέγας 07h 25m 54.0s -13° 16′ 0.0″ 8.0
2392 Νεφέλωμα Εσκιμώος,
Νεφέλωμα ΚλόουνClown Nebula
πλανητικό νεφέλωμα Δίδυμοι 07h 29m 10.8s +20° 54′ 42″ 10.3

2400-2499[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2403 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 07h 36m 50.6s +65° 36′ 10″ 8.9[1]
2409 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 32m -17° 11′ 7.5
2419 Σφαιρωτό σμήνος Λυγξ 07h 38m 08.5s +38° 52′ 55″ 9.06
2422 Μεσιέ 47 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 37m -14° 29′ 4.4
2437 Μεσιέ 46 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 42m -14° 49′ 6.3
2438 πλανητικό νεφέλωμα Πρύμνη 07h 41m 51.4s -14° 43′ 55″ 10.8
2440 πλανητικό νεφέλωμα Πρύμνη 07h 41m 54.9s -18° 12′ 30″ 18.9
2442 σπειροειδής γαλαξίας Ιχθύς Ιπτάμενος 07h 36m 23.9s -69° 31′ 47″ 11.2
2443 (Αντίγραφο του NGC 2442) σπειροειδής γαλαξίας Ιχθύς Ιπτάμενος 07h 36m 23.9s -69° 31′ 47″ 11.2
2447 Μεσιέ 93;
Σμήνος Πεταλούδα
Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 45m -23° 52′ 6.6
2451 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 45m -37° 58′ 10.0
2460 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 07h 56m 52.4s +60° 20′ 57″ 12.5
2477 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 07h 52m -38° 32′ 6.6
2491 Γαλαξίας Μικρός Κύων 07h 58m 27.4s +07° 59′ 02″ 15.6

2500-2599[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2500 σπειροειδής γαλαξίας Λυγξ 08h 01m 53.2s +50° 44′ 13″ 12.3
2516 Ανοικτό σμήνος Τρόπις 07h 58m -60° 45′ 3.8
2535 σπειροειδής γαλαξίας Καρκίνος 08h 11m 13.6s +25° 12′ 24″ 13.0
2536 σπειροειδής γαλαξίας Καρκίνος 08h 11m 16.1s +25° 10′ 45″ 14.5
2537 Γαλαξίας πατούσα αρκούδας Ανώμαλος γαλαξίας Λυγξ 08h 13m 14.6s +45° 59′ 30″ 11.7
2541 σπειροειδής γαλαξίας Λυγξ 08h 14m 40.4s +49° 03′ 42″ 13.0
2546 Ανοικτό σμήνος Πρύμνη 08h 12m -37° 37′ 6.5
2547 Ανοικτό σμήνος Ιστία 08h 10m 25.7s -49° 10′ 03″ 4.8
2548 Μεσιέ 48 Ανοικτό σμήνος Ύδρα 08h 14m -05° 45′ 6.1
2549 Φακοειδής γαλαξίας Λυγξ 08h 18m 58.4s +57° 48′ 10″ 12.1
2550 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 08h 24m 33.9s +74° 00′ 43″ 13.1
2551 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 08h 24m 50.5s +73° 24′ 44″ 12.7
2552 Ανώμαλος γαλαξίας Λυγξ 08h 19m 19.6s +50° 00′ 28″ 13.5

2600-2699[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2608 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Καρκίνος 08h 17m .3s +28° 28′ 22″ 3.2
2632 Μεσιέ 44,
Σμήνος Κυψέλη,
Σμήνος Φάτνη
Ανοικτό σμήνος Καρκίνος 08h 40m +19° 41′ 3.2
2682 Μεσιέ 67 Ανοικτό σμήνος Καρκίνος 08h 51m 18s +11° 48′ 6.9
2683 σπειροειδής γαλαξίας Λυγξ 8h 52m 41.7s +33° 25′ 10″ 9.7

2700-2799[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2715 σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 09h 08m 06.1s +78° 05′ 07″ 11.9
2736 Νεφέλωμα Μολύβι Διάχυτο νεφέλωμα Ιστία 09h 00m -45° 57′
2770 Εργοστάσιο Υπερκαινοφανών σπειροειδής γαλαξίας Λυγξ 09h 09m 33.7s +33° 07′ 25″ 12.0
2775 σπειροειδής γαλαξίας Καρκίνος 09h 10m 20.1s +07° 02′ 18″ 11.4
2787 Φακοειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 09h 19m 18.9s +69° 12′ 12″ 11.7
2798 σπειροειδής γαλαξίας Λυγξ 09h 17m 23.0s +41° 59′ 58″ 13.2
2799 Ανώμαλος γαλαξίας Λυγξ 09h 17m 31.2s +41° 59′ 36″ 14.4

2800-2899[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2808 Σφαιρωτό σμήνος Τρόπις 09h 12m 02.6s -64° 51′ 46″ 7.8
2812 Φακοειδής γαλαξίας/σπειροειδής γαλαξίας Καρκίνος 09h 17m 40.8s +19° 55′ 08″ 15.7
2813 Φακοειδής γαλαξίας Καρκίνος 09h 17m 45.4s +19° 54′ 24″ 12.4
2818 πλανητικό νεφέλωμα Πυξίς 09h 16m 01.7s -36° 37′ 39″ 12.5
2818a Ανοικτό σμήνος Πυξίς
2841 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 09h 22m 02.0s +50° 58′ 40″ 9.9
2859 Φακοειδής γαλαξίας Λέων Μικρός 09h 24m 18.7s +34° 30′ 49″ 11.8
2867 πλανητικό νεφέλωμα Τρόπις 09h 21m 25.4s -58° 18′ 401″ 12.0
2899 πλανητικό νεφέλωμα Ιστία 12.0

2900-2999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
2903 σπειροειδής γαλαξίας Λέων 09h 32m 09.7s +21° 30′ 03″ 9.8
2915 Ανώμαλος γαλαξίας Χαμαιλέων 09h 26m 11.5s -76° 37′ 35″ 13.2
2935 σπειροειδής γαλαξίας Ύδρα 09h 36m 44.6s -21° 07′ 41″ 10.9
2964 σπειροειδής γαλαξίας Λέων 09h 42m 54.2s +31° 50′ 49″ 12.0
2968 Ανώμαλος γαλαξίας Λέων 09h 43m 12.1s +31° 55′ 42″ 13.1
2972 Ανοικτό σμήνος Ιστία 09h 40m 28.5s -50° 20′ 10″ 10.7
2976 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 09h 47m 15.5s +67° 55′ 03″ 10.9
2997 σπειροειδής γαλαξίας Αντλία 09h 45m 38.7s -31° 11′ 25″ 10.3
2998 σπειροειδής γαλαξίας Μεγάλη Άρκτος 09h 48m 43.6s +44° 04′ 51″ 13.3
2999 (Αντίγραφο του NGC 2972)[1] Ανοικτό σμήνος Ιστία 09h 40m 28.5s -50° 20′ 10″ 10.7

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]