Κατάλογος Πρωθυπουργών του Κεμπέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρωθυπουργός του
Κεμπέκ
Logo du le gouvernement du Québec.svg
Σήμα της Κυβέρνησης του Κεμπέκ
Κάτοχος
Πωλίν Μαρουά

από 19 Σεπτεμβρίου 2012
Προσφώνηση Εξοχώτατη
Κατοικία Μέγαρο Πρενς
διορίζεται από Γενικός Κυβερνήτης του Κεμπέκ
Δημιουργία 1η Ιουλίου 1867
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα της Πρωθυπουργού του Κεμπέκ

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει πρωθυπουργούς της επαρχίας του Κεμπέκ του Καναδά, μετά την δημιουργία της Συνομοσπονδίας το 1867. Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κεμπέκ, η νομοθετική εξουσία της επαρχίας ασκείται από μια μονοθάλαμη κοινοβουλευτική κυβέρνηση τύπου Γουεστμίνστερ (παλαιότερα αποτελούνταν από δύο σώματα), όπως και οι υπόλοιπες επαρχίες του Καναδά, του οποίου ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος που κατέχει τις περισσότερες έδρες στο Εθνικό Κοινοβούλιο του Κεμπέκ (παλαιότερα Νομοθετική Συνέλευση). Ο πρωθυπουργός, που συχνά ονομάζεται και πρόεδρος της κυβέρνησης, είναι η κεφαλή της κυβέρνησης του Κεμπέκ, όταν η Βασίλισσα του Καναδά (σήμερα Ελισάβετ Β΄) είναι η κεφαλή του κράτους και εκπροσωπείται από τον υποκυβερνήτη του Κεμπέκ. Ο πρωθυπουργός επιλέγει τα άτομα που θα σχηματίσουν το Υπουργικό Συμβούλιο του Κεμπέκ (γαλλικά: Le Conseil exécutif du Québec) και προεδρεύει σε αυτό το όργανο.

Τα μέλη του εκλέγονται από το νομοθετικό σώμα που προκύπτει από την διενέργεια γενικών εκλογών. Οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια από την ημερομηνία της τελευταίας εκλογής, αλλά ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει την πρόωρη διάλυση της νομοθετικής συνέλευσης. Η προκήρυξη των γενικών εκλογών μπορεί επίσης να προκύψει εάν το κυβερνών κόμμα απολέσει την εμπιστοσύνη του νομοθετικού σώματος, μετά την αποτυχία ψήφισης ενός νομοσχεδίου ή μετά την κατάθεση πρότασης μομφής.

Το λήμμα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την ίδρυση της Καναδικής Συνομοσπονδίας το 1867 μέχρι σήμερα.

Πρωθυπουργοί του Κεμπέκ από το 1867[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Συντηρητικό Κόμμα του Κεμπέκ (Parti conservateur du Québec)       Εθνική Ένωση (Union Nationale)

      Φιλελεύθερο Κόμμα του Κεμπέκ (Parti libéral du Québec)       Παρτί Κεμπεκουά (Parti Québécois)

19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Σειρά Πρωθυπουργός
(κόμμα)
Περίοδος Συνέ-
λευση
Εκλογές Εκλογική περιφέρεια
(διοικητική περιφέρεια)
Pierre-Joseph-Olivier Chauveau 2.jpg
1ος Πιέρ Ζοζέφ Ολιβιέ Σωβώ
(Pierre-Joseph-Olivier Chauveau)
(Συντηρητικοί)
15 Ιουλίου 1867
25 Φεβρουαρίου 1873


...
Ανέλαβε Αύγ.-Σεπ. 1867
Επανεξελέγη Ιούν.-Ιούλ. 1871
Παραιτήθηκε 25 Φεβ. 1873 (ασχολ. με την ομοσπονδιακή πολιτική)
Κεμπέκ
(Κεμπέκ)
Gédéon Ouimet.jpg
2ος Ζεντεόν Γουιμέ
(Gédéon Ouimet)
(Συντηρητικοί)
27 Φεβρουαρίου 1873
22 Σεπτεμβρίου 1874
...
...
Ανέλαβε 27 Φεβρ. 1873
Παραιτήθηκε (αποσύρθηκε) 22 Σεπ. 1874
Ντε Μοντάν (Deux-Montagnes)
(Λαυρέντιων (Laurentides) )
Charles-Eugène Boucher de Boucherville portrait.jpg
3ος Σαρλ Μπουσέ ντε Μπουσερβίλ
(Charles Boucher de Boucherville)
(Συντηρητικοί)
(1η θητεία από τις 2)
22 Φεβρουαρίου 1874
8 Μαρτίου 1878
...

...
Ανέλαβε 22 Σεπ. 1874
Επανεξελέγη 7 Ιουλ. 1875
Παραιτήθηκε από τον υποδιοικητή 8 Μαρτ. 1878
Μονταρβίλ (Montarville)[1]
(Μοντερεζί (Montérégie) )
HenriGustaveJolydeLotbiniere23.jpg
4ος Χενρί Γκυστάβ Ζολύ ντε Λομπινιέρ
(Henri-Gustave Joly de Lotbinière)
(Φιλελεύθεροι)
8 Μαρτίου 1878
31 Οκτωβρίου 1879
...

...
Ανέλαβε 8 Μαρ. 1878
Επανεξελέγη 1 Μαΐου 1878 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Παραιτήθηκε 31 Οκτ. 1879 (έπειτα από πρόταση μομφής)
Λομπινιέρ (Lotbinière)
(Σοντιέρ-Απαλάχια (Chaudière-Appalaches) )
Joseph-Adolphe Chapleau.jpg
5ος Σερ Ζοζέφ Αντόλφ Σαπλώ
(Joseph-Adolphe Chapleau)
(Συντηρητικοί)
31 Οκτωβρίου 1879
31 Ιουλίου 1882
...

...
Ανέλαβε 31 Οκτ. 1879 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Επανεξελέγη 2 Δεκ. 1881
Αποσύρθηκε 31 Ιουλ. 1882 (ασχολ. με την ομοσπονδιακή πολιτική)
Τερμπόν
(Λανωντιέρ) (Lanaudière) )
Joseph-Alfred Mousseau.jpg
6ος Ζοζέφ Αλφρέντ Μουσσώ
(Joseph-Alfred Mousseau)
(Συντηρητικοί)
31 Ιουλίου 1882
23 Ιανουαρίου 1884
...
...
Ανέλαβε 31 Ιουλ. 1882
Παραιτήθηκε 23 Ιαν. 1884 (ασχολ. με το δικαστικό σώμα)
Ζακ Καρτιέ (Jack-Cartier)
(Δυτικό Μόντρεαλ) (Montréal-West) )
John Jones Ross.jpg
7ος Τζον Τζόουνς Ρος
(John Jones Ross)
(Συντηρητικοί)
23 Ιανουαρίου 1884
25 Ιανουαρίου 1887
...

...
Ανέλαβε 23 Ιαν. 1884
Επανεξελέγη 14 Οκτ. 1886 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Παραιτήθηκε 25 Ιαν. 1887 (ασχολ. με την ομοσπονδιακή πολιτική)
Σουαγουινιγκάν[2]
(Μωρισί) (Mauricie) )
Louis-Olivier Taillon.jpg
8ος Λουί Ολιβιέ Ταγιόν
(Louis-Olivier Taillon)
(Συντηρητικοί)
(1η θητεία από τις 2)
25 Ιανουαρίου 1887
29 Ιανουαρίου 1887
...
...
Ανέλαβε 25 Ιουν. 1887 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Παραιτήθηκε 29 Ιαν. 1887 (λόγω 6ης εκλογής)
Μονκάλμ (Montcalm)
(Λανωντιέρ (Lanaudière) )
Honoré Mercier 2.jpg
9ος Ονορέ Μερσιέ
(Honoré Mercier)
(Παρτί Νασιονάλ)[3]
29 Ιανουαρίου 1887
21 Δεκεμβρίου 1891
...

...
Ανέλαβε 29 Ιαν. 1887
Επανεξελέγη 17 Ιουν. 1890
Παραιτήθηκε από τον υποδιοικητή στις 21 Δεκ. 1891
Σαιν-Υασίντ (Saint-Hyacinthe) (έως το 1890)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
Μποναβοντούρ (Bonaventure) (μετά το 1890)
(Γκασπεζί-Νήσοι Αγίας Μαγδαληνής (Gaspésie—Îles-de-la-Madeleine) )
Charles-Eugène Boucher de Boucherville portrait.jpg
- Σαρλ Μπουσέ ντε Μπουσερβίλ
(Charles Boucher de Boucherville)
(Συντηρητικοί)
(2η θητεία από τις 2)
21 Δεκεμβρίου 1891
16 Δεκεμβρίου 1892
...

...
Ανέλαβε 21 Δεκ. 1891 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Επανεξελέγη 8 Μαρτ. 1892
Παραιτήθηκε 16 Δεκ. 1892 (ασχολ. με το δικαστικό σώμα)
Μονταρβίλ (Montarville) [4]
(Μοντερεζί (Montérégie) )
Louis-Olivier Taillon.jpg
- Λουί Ολιβιέ Ταγιόν
(Louis-Olivier Taillon)
(Συντηρητικοί)
(2η θητεία από τις 2)
16 Δεκεμβρίου 1892
11 Μαΐου 1896
...
...
Ανέλαβε 16 Δεκ. 1892
Παραιτήθηκε 11 Μαΐου 1896
Σομπλύ (Chambly)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
Edmund James Flynn.jpg
10ος Έντμουντ Τζέιμς Φλυν
(Edmund James Flynn)
(Συντηρητικοί)
11 Μαΐου 1896
24 Μαΐου 1897
... Ανέλαβε 11 Μαΐου 1896 Γκασπέ (Gaspé)
(Γκασπεζί-Νήσοι Αγίας Μαγδαληνής (Gaspésie-Îles-de-la-Madeleine) )
Félix-Gabriel Marchand.jpg
11ος Φελίξ Γκαμπριέλ Μαρσάν
(Félix-Gabriel Marchand))
(Φιλελεύθεροι)
24 Μαΐου 1897
25 Σεπτεμβίου 1900

...
Ανέλαβε 11 Μαΐου 1897
Πέθανε εν ενεργεία 25 Σεπ. 1900
Σεν-Ζαν (Saint-Jean)
(Μοντερεζί (Montérégie) )

20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Σειρά Πρωθυπουργός
(κόμμα)
Περίοδος Συνέ-
λευση
Εκλογές Εκλογική περιφέρεια
(διοικητική περιφέρεια)
Simon-Napoléon Parent.jpg
12ος Σιμόν Ναπολεόν Παρέν
(Simon-Napoléon Parent)
(Φιλελεύθεροι)
3 Οκτωβρίου 1900
23 Μαρτίου 1905
...
10η
11η
...
Ανέλαβε 3 Οκτ. 1900
Επανεξελέγη 7 Δεκ. 1900
Επανεξελέγη 25 Νοεμ. 1904
Παραιτήθηκε (απομακρύνθηκε από το κόμμα)
Σεν-Σαβέρ (Saint-Sauveur)
(Κεμπέκ)
Lomer Gouin.jpg
13ος Λομέ Γκουέν
(Lomer Gouin)
(Φιλελεύθεροι)
23 Μαρτίου 1905
9 Ιουλίου 1920
...
12η
13η
14η
15η
...
Ανέλαβε 23 Μαρτ. 1905
Επανεξελέγη 8 Ιουν. 1908
Επανεξελέγη 15 Μαΐου 1912
Επανεξελέγη 22 Μαΐου 1916
Επανεξελέγη 23 Ιουν. 1919
Παραιτήθηκε Ιουλ. 9, 1920 (Ασχολ. με το Νομοθετικό Συμβούλιο)
Μόντρεαλ αριθμ. 2 (έως το 1908)
Μόντρεαλ-Εστ (Montreal East)
Πορτνέφ (Portneuf) (μετά το 1908)
(Κεμπέκ)
Louis-Alexandre Taschereau2.jpg
14ος Λουί Αλεξάντρ Τασερώ
(Louis-Alexandre Taschereau)
(Φιλελεύθεροι)
9 Ιουλίου 1920
11 Ιουνίου 1936
...
16η
17η
18η
19η
...
Ανέλαβς 9 Ιουλ. 1920
Επανεξελέγη 5 Φεβρ. 1923
Επανεξελέγη 16 Μαΐου 1927
Επανεξελέγη 24 Αυγ. 1931
Επανεξελέγη 25 Νοεμ. 1935
Παραιτήθηκε 11 Ιουν. 1936 (σκάνδαλο)
Μοντερεζύ (Montmorency)
(Κεμπέκ)
Adelard Godbout portrait.jpg
15ος Αντελάρ Γκοντμπούτ
(Adélard Godbout)
(Φιλελεύθεροι)
11 Ιουνίου 1936
26 Αυγούστου 1936
... Παραιτήθηκε 11 Ιουν. 1936 Λ'Ισλέτ (L'Islet)
(Σωντιέρ-Απαλάχια) (Chaudière-Appalaches) )
Maurice Duplessis, 1938.png
16ος Μωρίς Ντυπλεσί
(Maurice Duplessis)
(Εθνική Ένωση)
(1η θητεία από τις 2)
26 Αυγούστου 1936
9 Νοεμβρίου 1939
20η Εξελέγη 17 Αυγ. 1936 Τρουά Ριβιέρ (Trois-Rivières)
(Μωρισί) (Mauricie) )
Adelard Godbout portrait.jpg
- Αντελάρ Γκοτμπούτ
(Adélard Godbout)
(Φιλελεύθεροι)
(2η θητεία από τις 2)
8 Νοεμβρίου 1939
30 Αυγούστου 1944
21η Εξελέγη 25 Οκτ. 1939 Λ'Ισλέτ (L'Ιslet)
(Σωντιέρ-Απαλάχια (Chaudière-Appalaches) )
Maurice Duplessis.jpg
- Μωρίς Ντυπλεσί
(Maurice Duplessis)
(Εθνική Ένωση)
(2η θητεία από τις 2)
30 Αυγούστου 1944
7 Σεπτεμβρίου 1959
22η
23η
24η
25η
...
Εξελέγη 8 Αυγ. 1944
Επανεξελέγη 28 Ιουλ. 1948
Επανεξελέγη 16 Ιουλ. 1952
Επανεξελέγη 20 Ιουν. 1956
Πέθανε εν ενεργεία 7 Σεπ. 1959
Τρουά Ριβιέρ (Trois-Rivières)
(Μωρισί (Mauricie) )
Paul Sauvé.png
17ος Πωλ Σωβέ
(Paul Sauvé)
(Εθνική Ένωση)
11 Σεπτεμβρίου 1959
2 Ιανουαρίου 1960
...
...
Ανέλαβε 11 Σεπ. 1959
Πέθανε εν ενεργεία 2 Ιαν. 1960
Ντε Μοντάν (Deux-Montagnes)
(Λαυρέντιων (Laurentides) )
Antonio Barrette.png
18ος Oντονιό Μπαρέτ
(Antonio Barrette)
(Εθνική Ένωση)
8 Ιανουαρίου 1960
5 Ιουλίου 1960
... Ανέλαβε 8 Ιαν. 1960 Ζολιέτ (Joliette)
(Λανωντιέρ (Lanaudière) )
Jean Lesage avocat.jpg
19ος Ζαν Λεσάζ
(Jean Lesage)
(Φιλελεύθεροι)
5 Ιουλίου 1960
16 Ιουνίου 1966
26η
27η
Εξελέγη 22 Ιουν. 1960
Επανεξελέγη 14 Νοεμ. 1962
Κεμπέκ-Ουέστ (Québec-Ouest)
(Κεμπέκ)
20ος Σερ Ντανιέλ Τζονσόν (πατήρ)
(Daniel Johnson)
(Εθνική Ένωση)
16 Ιουνίου 1966
26 Σεπτεμβίου 1968
28η
...
Εξελέγη 5 Ιουν. 1966
Πέθανε εν ενεργεία 26 Σεπ. 1968
Μπαγκό (Bagot)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
21ος Ζαν Ζακ Μπερτράν
(Jean-Jacques Bertrand)
(Εθνική Ένωση)
2 Οκτωβρίου 1968
12 Μαΐου 1970
... Ανέλαβε 2 Οκτ. 1968 Μισισκουά (Missisquoi)
(Ιστέρν Ταουνσίπς (Eastern Townships) )
Robert Bourassa01.jpg
22ος Ρομπέρ Μπουρασά
(Robert Bourassa)
(Φιλελεύθεροι)
(1η φορά από τις 2)
12 Μαΐου 1970
25 Νοεμβρίου 1976
29η
30η
Εξελέγη 29 Απρ. 1970
Επανεξελέγη 29 Οκτ. 1973
Μερσιέ (Mercier)
Μονρεάλ-Εστ (Montreal East)
Assemblée nationale - Statue René Lévesque2.jpg
23ος Ρενέ Λεβέκ
(René Lévesque)
(Παρτί Κεμπεκουά)
15 Νοεμβρίου 1976
3 Οκτωβρίου 1985
31η
32η
...
Εξελέγη 15 Νοεμ. 1976
Επανεξελέγη 13 Απρ. 1981
Παραιτήθηκε 3 Οκτ. 1985 (απομακρύνθηκε από το κόμμα)
Ταγιόν (Taillon)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
24ος Πιερ Μαρκ Τζονσόν
Pierre-Marc Johnson
(Παρτί Κεμπεκουά)
3 Οκτωβρίου 1985
12 Δεκεμβρίου 1985
... Ανέλαβε 3 Οκτ. 1985 Ονζού (Anjou)
(Μονρεάλ-Εστ (Montreal East))
Assemblée nationale - Statue Robert Bourassa1.jpg
- Ρομπέρ Μπουρασά
(Robert Bourassa)
(Φιλελεύθεροι)
(2η θητεία από τις 2)
12 Δεκεμβρίου 1985
11 Ιανουαρίου 1994
33η
34η
...
Ανέλαβε 2 Δεκ. 1985
Επανεξελέγη 25 Δεκ. 1989
Παραιτήθηκε (αποσύρθηκε) 11 Ιαν. 1994
Σεν-Λωρέν (Saint-Laurent)[5]
(Montreal West)
25ος Ντάνιελ Τζόνσον (υιός)
(Daniel Johnson)
(Φιλελεύθεροι))
11 Ιανουαρίου 1994
26 Σεπτεμβίου 1994
... Ανέλαβε 11 Ιαν. 1994 Βωντρέιγ (Vaudreuil)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
Jacques Parizeau1.jpg
26ος Ζακ Παριζό
(Jacques Parizeau)
(Παρτί Κεμπεκουά)
26 Σεπτεμβρίου 1994
29 Ιανουαρίου 1996
35η
...
Εξελέγη 12 Σεπ. 1994
Παραιτήθηκε (αποσύρθηκε) 29 Ιαν. 1996
Λ'Ασομπσιόν (L'Assomption)
(Λανωντιέρ (Lanaudière) )
Lucien Bouchard2.jpg
27ος Λυσιέν Μπουσάρ
(Lucien Bouchard)
(Παρτί Κεμπεκουά)
29 Ιανουαρίου 1996
8 Μαρτίου 2001
...
36η
...
Ανέλαβε 29 Ιαν. 1996
Επανεξελέγη 30 Νοεμ. 1998
Παρατήθηκε (αποσύρθηκε) 8 Μαρτ. 2001
Ζονκιέρ (Jonquière)
(Σαγκναί-Λακ-Σεν-Ζαν (Saguenay–Lac-Saint-Jean) )

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Σειρά Πρωθυπουργός
(κόμμα)
Περίοδος Συνέ-
λευση
Εκλογές Εκλογική περιφέρεια
(διοικητική περιφέρεια)
Bernard Landry2-.jpg
28ος Μπερνάρ Λωτρύ
(Bernard Landry)
(Παρτί Κεμπεκουά)
8 Μαρτίου 2001
29 Απριλίου 2003
... Ανέλαβε 8 Μαρτ. 2001 Βερσέρ (Verchères)
(Μοντερεζί (Montérégie) )
Jean Charest 2010-11.jpg
29ος Ζαν Σαρέ
(Jean Charest)
(Φιλελεύθεροι)
29 Απριλίου 2003
4 Σεπτεμβρίου 2012
37η
38η
39η
Εξελέγη 14 Απρ. 2003
Επανεξελέγη 26 Μαρτίου 2007 με κυβέρνηση μειοψηφίας
Επανεξέλέγη 8 Δεκ. 2008
Σερμπρούκ (Sherbrooke)
(Ιστέρν Ταουνσίπς (Eastern Townships) )
Pauline Marois.jpg
30η Πωλίν Μαρουά
(Pauline Marois)
(Παρτί Κεμπεκουά)
4 Σεπτεμβρίου 2012
μέχρι σήμερα
40η Εξελέγη 4 Σεπ. 2012 με κυβέρνηση μειοψηφίας Σαρλεβουά (Charlevoix)
(Καπιτάλ-Νασιονάλ (Capitale-Nationale) )

Γεγονότα και παρελκόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί με την πιο μακρά θητεία
Μωρίς Ντυπλεσί 18,2 έτη
Λουί Αλεξάντρ Τασερώ 15,9 έτη
Μομέ Γκουέν 15,3 έτη


Πρωθυπουργοί με την πιο μικρή θητεία
Πιέρ Μαρκ Τζονσόν 70 μέρες
Πωλ Σωβέ 113 μέρες
Οτονιό Μπαρέτ 179 μέρες
Πρωθυπουργοί που δεν εκλέχθηκαν ποτέ μέσω γενικών εκλογών
Ζεντεόν Γουιμέ Οντονιό Μπαρέτ
Ζοζέφ Αλφρέντ Μουσσώ Ζαν Ζακ Μπερτράν
Λουί Ολιβιέ Ταγιόν Πιέρ Μαρκ Τζονσόν
Έντμουντ Τζέιμς Φλυν Ντανιέλ Τζονσόν (υιός)
Πωλ Σωβέ Μπερνάρ Λωτρύ
Πρωθυπουργοί που πέθαναν εν ενεργεία
Φελίξ Γκαμπριέλ Μαρσάν
Μωρίς Ντυπλεσί
Πωλ Σωβέ
Ντανιέλ Τζονσόν (πατήρ)


Πρωθυπουργοί με δύο μη συνεχείς θητείες
Σαρλ Μπουσέ ντε Μπουσερβίλ
Λουί Ολιβιέ Ταγιόν
Πωλ Σωβέ
Μωρίς Ντυπλεσί
Ρομπέρ Μπουρασά

Ζώντες πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βάθος, το κτήριο που στεγάζει την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού στην πόλη του Κεμπέκ.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, υπάρχουν 6 ζώντες πρωθυπουργοί, με μεγαλύτερο σε ηλικία τον Ζακ Παριζώ (γεν. 1930).

Ονομασία Περίοδος πρωθυπουργίας Έτος γέννησης
Πιέρ Μαρκ Τζονσόν 1985 5 Ιουλίου 1946 (1946-07-05) (67 ετών)
Ντάνιελ Τζονσόν (υιός) 1994 24 Δεκεμβρίου 1944 (1944-12-24) (69 ετών)
Ζακ Παριζώ 1994–1996 8 Αυγούστου 1930 (1930-08-08) (83 ετών)
Λυσιέν Μπουσάρ 1996–2001 22 Δεκεμβρίου 1938 (1938-12-22) (75 ετών)
Μπερνάρ Λωτρύ 2001–2003 9 Μαρτίου 1937 (1937-03-09) (77 ετών)
Ζαν Σαρέ 2003–2012 24 Ιουνίου 1958 (1958-06-24) (55 ετών)

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Σαρλ Μπουσέ ντε Μπουσερβίλ δεν ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Ήταν μέλος του ανώτερου σώματος, του Νομοθετικού Συμβουλίου.
  2. Ο Τζον Τζόουνς Ρος δεν ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Ήταν μέλος του ανώτερου σώματος, του Νομοθετικού Συμβουλίου.
  3. Στον απόηχο της εκτέλεσης του Λουί Ριέλ (Louis Riel), επαναστάτη και αγωνιστή των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων στη Μανιτόμπα, ο φιλελεύθερος Ονορέ Μερσιέ ίδρυσε την Εθνικό Κόμμα (Parti National), προκειμένου να προσελκύσει συντηρητικούς διαφωνούντες στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Από 1885 έως 1891, το Φιλελεύθερο Κόμμα αποκαλείται επίσης Εθνικό Κόμμα.
  4. Ο Σαρλ Μπουσέ ντε Μπουσερβίλ δεν ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Ήταν μέλος του ανώτερου σώματος, του Νομοθετικού Συμβουλίου.
  5. Το 1985, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Ρομπέρ Μπουρασά έχασε την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Μπερτράν (Bertrand). Στις 20 Ιανουαρίου 1986, κέρδισε στις επαναληπτικές εκλογές την εκλογική περιφέρεια του Σεν-Λωρέν (Saint-Laurent), όταν νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματός του, παραιτήθηκε από τη θέση του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of premiers of Quebec της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).