Κατάλογος Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει τους 44 (κατά το 2014) αρχηγούς κράτους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο αυτά τα άτομα που ορκίστηκαν ως Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έλαβε χώρα το 1789. Για τους Αμερικανούς ηγέτες πριν από την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπε τους Προέδρους του Ηπειρωτικού Κογκρέσσου. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει κανέναν εκτελέσαντα χρέη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αρίθμηση ακολουθεί τη σειρά μη διακεκομμένων θητειών κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες και μετρά ως ο πρώτος πρόεδρος (όχι ως πρώτος και δεύτερος). Ο Τζέραλντ Φορντ ανέλαβε την προεδρία μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, υπηρετώντας το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του τελευταίου. Το γεγονός ότι ο Φορντ δεν εξελέγη στο αξίωμα δεν επηρεάζει την αρίθμηση, που τον κατατάσσει ως 38ο πρόεδρο. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες και μετρά ως 22ος και 24ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, ο κατωτέρω κατάλογος περιλαμβάνει 44 προεδρίες, αλλά μόνο 43 άτομα.

Τα χρώματα δείχνουν την κομματική τοποθέτηση κάθε Προέδρου.

Α/Α Όνομα Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Αντιπρόεδρος/Αντιπρόεδροι
1 Τζορτζ Ουάσινγκτον Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg 30 Απριλίου 1789 4 Μαρτίου 1797 Ανεξάρτητος Τζον Άνταμς
2 Τζον Άνταμς Johnadamsvp.flipped.jpg 4 Μαρτίου 1797 4 Μαρτίου 1801 Φεντεραλιστικό Τόμας Τζέφερσον
3 Τόμας Τζέφερσον Thomas Jefferson rev.jpg 4 Μαρτίου 1801 4 Μαρτίου 1809 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Ααρών Μπερρ
Τζορτζ Κλίντον
4 Τζέιμς Μάντισον Jm4.gif 4 Μαρτίου 1809 4 Μαρτίου 1817 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Κλίντον[Σ 1]
Έλμπριτζ Γκέρρυ[Σ 1]
5 Τζέιμς Μόνροου Jamesmonroe-npgallery.jpg 4 Μαρτίου 1817 4 Μαρτίου 1825 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Ντάνιελ Ντ. Τόμπκινς
6 Τζον Κουίνσι Άνταμς John Quincy Adams.jpg 4 Μαρτίου 1825 4 Μαρτίου 1829 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Τζον Κ. Καλχούν
7 Άντριου Τζάκσον Andrew jackson head.jpg 4 Μαρτίου 1829 3 Μαρτίου 1837 Δημοκρατικό Τζον Κ. Καλχούν[Σ 2]
Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
8 Μάρτιν Βαν Μπιούρεν Martin Van Buren.jpg 4 Μαρτίου 1837 4 Μαρτίου 1841 Δημοκρατικό Ρίτσαρντ Μέντωρ Τζόνσον
9 Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον[Σ 1] William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg 4 Μαρτίου 1841 4 Απριλίου 1841 Ουίγων Τζον Τάιλερ
10 Τζον Τάιλερ John Tyler.jpg 4 Απριλίου 1841 4 Μαρτίου 1845 Ουίγων[Σ 3] Ουδείς
11 Τζέιμς Νοξ Πολκ Polkpolk.jpg 4 Μαρτίου 1845 4 Μαρτίου 1849 Δημοκρατικό Τζορτζ Μ. Ντάλλας
12 Ζαχαρίας Τέιλορ[Σ 1] Zachary Taylor.jpeg 4 Μαρτίου 1849[Σ 4] 9 Ιουλίου 1850 Ουίγων Μίλαρντ Φίλμορ
13 Μίλαρντ Φίλμορ Millard Fillmore.jpg 9 Ιουλίου 1850 4 Μαρτίου 1853 Ουίγων Ουδείς
14 Φράνκλιν Πιρς Franklin Pierce.jpg 4 Μαρτίου 1853 4 Μαρτίου 1857 Δημοκρατικό Ουίλιαμ Ρ. Κινγκ [Σ 1]Ουδείς
15 Τζέιμς Μπιουκάναν James Buchanan.jpg 4 Μαρτίου 1857 4 Μαρτίου 1861 Δημοκρατικό Τζον Κ. Μπρέκινριτζ
16 Αβραάμ Λίνκολν[Σ 5] Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait.jpg 4 Μαρτίου 1861 15 Απριλίου 1865 Ρεπουμπλικανικό Χάνιμπαλ Χάμλιν
Άντριου Τζόνσον
17 Άντριου Τζόνσον[Σ 1] Andrew Johnson.jpg 15 Απριλίου 1865 4 Μαρτίου 1869 Δημοκρατικό[Σ 6] Ουδείς
18 Οδυσσεύς Γκραντ Ulysses Grant 1870-1880.jpg 4 Μαρτίου 1869 3 Μαρτίου 1877 Ρεπουμπλικανικό Σούυλερ Κόλφαξ
Χένρυ Ουίλσον[Σ 7]
Ουδείς
19 Ράδερφορντ Χαίηζ President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg 3 Μαρτίου 1877 4 Μαρτίου 1881 Ρεπουμπλικανικό Ουίλιαμ Α. Ουήλερ
20 Τζέιμς Γκάρφιλντ[Σ 5] James a garfield illustration.3.jpg 4 Μαρτίου 1881 19 Σεπτεμβρίου 1881 Ρεπουμπλικανικό Τσέστερ Α. Άρθουρ
21 Τσέστερ Άρθουρ Chester a arthur illustration.3.jpg 20 Σεπτεμβρίου 1881 3 Μαρτίου 1885 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
22 Γκρόβερ Κλίβελαντ Grover Cleveland portrait.jpg 4 Μαρτίου 1885 3 Μαρτίου 1889 Δημοκρατικό Τόμας Α. Χέντρικς[Σ 1]
Ουδείς
23 Μπέντζαμιν Χάρισον Benjamin harrison.jpg 4 Μαρτίου 1889 3 Μαρτίου 1893 Ρεπουμπλικανικό Λεβί Π. Μόρτον
24 Γκρόβερ Κλίβελαντ Grover Cleveland.jpg 4 Μαρτίου 1893 3 Μαρτίου 1897 Δημοκρατικό Αντλάι Γ. Στήβενσον
25 Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ[Σ 5] Mckinley.jpg 4 Μαρτίου 1897 14 Σεπτεμβρίου 1901 Ρεπουμπλικανικό Γκάρετ Αύγ. Χόμπαρτ[Σ 1]
Ουδείς
Θεόδωρος Ρούζβελτ
26 Θεόδωρος Ρούζβελτ T Roosevelt.jpg 14 Σεπτεμβρίου 1901 3 Μαρτίου 1909 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Τσαρλς Ου. Φαίρμπανκς
27 Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ William Howard Taft.jpg 4 Μαρτίου 1909 4 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό Τζαίημς Σ. Σέρμαν[Σ 1]
Ουδείς
28 Γούντροου Ουίλσον Wilson.jpg 4 Μαρτίου 1913 3 Μαρτίου 1921 Δημοκρατικό Τόμας Ρ. Μάρσαλ
29 Ουώρεν Χάρντινγκ[Σ 1] Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg 4 Μαρτίου 1921 2 Αυγούστου 1923 Ρεπουμπλικανικό Κάλβιν Κούλιτζ
30 Κάλβιν Κούλιτζ Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg 3 Αυγούστου 1923 3 Μαρτίου 1929 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Τσαρλς Γκ. Ντωζ
31 Χέρμπερτ Χούβερ HerbertHoover.jpg 4 Μαρτίου 1929 4 Μαρτίου 1933 Ρεπουμπλικανικό Τσαρλς Κέρτις
32 Φραγκλίνος Ρούζβελτ[Σ 1] FDR in 1933.jpg 4 Μαρτίου 1933 12 Απριλίου 1945 Δημοκρατικό Τζον Νανς Γκάρνερ
Χένρι Α. Ουάλλας
Χάρρυ Τρούμαν
33 Χάρι Τρούμαν Harry S. Truman.jpg 12 Απριλίου 1945 20 Ιανουαρίου 1953 Δημοκρατικό Ουδείς
Άλμπεν Ου. Μπάρκλεϋ
34 Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Eisenhower official.jpg 20 Ιανουαρίου 1953 20 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανικό Ρίτσαρντ Μ. Νίξον
35 Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι[Σ 5] John F Kennedy.jpg 20 Ιανουαρίου 1961 22 Νοεμβρίου 1963 Δημοκρατικό Λίντον Μπ. Τζόνσον
36 Λίντον Τζόνσον Lbj2.jpg 22 Νοεμβρίου 1963 20 Ιανουαρίου 1969 Δημοκρατικό Ουδείς
Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϋ
37 Ρίτσαρντ Νίξον[Σ 2] Nixon 30-0316a.jpg 20 Ιανουαρίου 1969 9 Αυγούστου 1974 Ρεπουμπλικανικό Σπύρο Άγκνιου[Σ 2]Ουδείς
Τζέραλντ Φορντ
38 Τζέραλντ Φορντ Gerald R. Ford, Official White House photograph 1974 (2).jpg 9 Αυγούστου 1974 20 Ιανουαρίου 1977 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Νέλσων Ροκφέλλερ
39 Τζίμι Κάρτερ Jimmy Carter.jpg 20 Ιανουαρίου 1977 20 Ιανουαρίου 1981 Δημοκρατικό Γουόλτερ Φ. Μοντέιλ
40 Ρόναλντ Ρήγκαν Official Portrait of President Reagan 1981.jpg 20 Ιανουαρίου 1981 20 Ιανουαρίου 1989 Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους
41 Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg 20 Ιανουαρίου 1989 20 Ιανουαρίου 1993 Ρεπουμπλικανικό Τζέιμς Ντάνφορθ Κουαίυλ
42 Μπιλ Κλίντον[Σ 7] Bill Clinton.jpg 20 Ιανουαρίου 1993 20 Ιανουαρίου 2001 Δημοκρατικό Άλμπερτ Α. Γκορ, Τζούνιορ
43 Τζορτζ Ουώκερ Μπους George-W-Bush.jpeg 20 Ιανουαρίου 2001 20 Ιανουαρίου 2009 Ρεπουμπλικανικό Ρίτσαρντ Μπ. Τσένεϊ
44 Μπαράκ Ομπάμα Official portrait of Barack Obama.jpg 20 Ιανουαρίου 2009 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του από φυσικά αίτια.
  2. 2,0 2,1 2,2 Παραιτήθηκε.
  3. Δημοκρατικός εκλεγείς με ψηφοδέλτιο των Ουίγων.
  4. Ορκισθείς αργότερα του αναμενόμενου.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Δολοφονήθηκε.
  6. Δημοκρατικός που έθεσε υποψηφιότητα σε ενωτικό ψηφοδέλτιο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Λίνκολν.
  7. 7,0 7,1 Παραπέμφθηκε προς καθαίρεση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]