Κατάλογος Πορτογαλικών βασιλικών συζύγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στη διάρκεια της ιστορίας της, η μοναρχία της Πορτογαλίας είχε μόνο δύο βασίλισσες οι οποίες κυβέρνησαν ως μονάρχες της: η Μαρία Α' και η Μαρία Β' (όπως συμβαίνει σήμερα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου ή τη Βεατρίκη της Ολλανδίας). Όλες οι άλλες απολάμβαναν τον τίτλο της βασίλισσας της Πορτογαλίας ως σύζυγοι των βασιλέων, και όχι επειδή ασκούσαν κάποια εξουσία ή λειτουργία (όπως, για παράδειγμα, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας). Θα μπορούσαν, ωστόσο, να επηρεάσουν τις αποφάσεις των συζύγων τους, και η πορτογαλική ιστορία σημειώνει αρκετές περιπτώσεις. Επιπλέον, διάφορες βασίλισσες έπαιξαν το ρόλο του παιδαγωγού, ειδικά κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων των γιων τους και κληρονόμων του θρόνου.

Βασίλισσες της Πρώτης Δυναστείας – BORGONHA (Μποργκόνια)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Οίκος Προέλευσης Από Εως Σύζυγος του
Rainha D. Mafalda - D Afonso Henriques 2.jpg D. Mafalda de Sabóia e Maurienne (ή Matilde) Sabóia 1146 1157 D. Afonso I
2- Rainha D. Dulce.jpg D. Dulce Berenguer de Barcelona Aragão 1185 1198 D. Sancho I
3- Rainha D. Urraca.jpg D. Urraca de Castela Borgonha-Castela 1211 1220 D. Afonso II
Mécia Lopez de Haro.jpg D. Mécia Lopes de Haro [1] Haro 1239 1246 D. Sancho II
5- Rainha D. Matilde.jpg D. Matilde de Bolonha Bolonha 1248 1253 D. Afonso III
Rainha D. Beatriz de Castela I.jpg D. Beatriz de Castela (I) Borgonha-Castela 1253 1279 D. Afonso III
6- Rainha D. Isabel - A Santa.jpg Santa Isabel de Aragão Aragão 1282 1325 D. Dinis I
Rainha D. Beatriz de Castela II - Rei D. Afonso IV.jpg D. Beatriz de Castela (II) Borgonha-Castela 1325 1357 [[Afonso IV de Portugal|D. Afonso IV
8- Rainha D. Inês - A Morta.jpg Ινές ντε Κάστρο[2] Castro 1360   D. Pedro I[3]
Leonore Teles de Menezes.jpg D. Leonor Teles de Menezes Teles de Menezes 1371 1383 D. Fernando I

Βασίλισσες της Δεύτερης Δυναστείας – AVIS (Αβίς)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Οίκος Προέλευσης Από Εως Σύζυγος του
10- Rainha D. Filipa.jpg D. Filipa de Lencastre Plantageneta-Lencastre 1387 1415 D. João I
11- Rainha D. Leonor.jpg D. Leonor de Aragão Aragão 1433 1438 D. Duarte
12- Rainha D. Isabel.jpg Ισαβέλλα της Κοΐμπρα Αβίς-Κοΐμπρα 1447 1455 Αλφόνσος Ε'
12- Rainha D. Joana - A Beltraneja.jpg D. Joana de Castela, A Excelente Senhora Trastâmara 1475 1481 D. Afonso V
13- Rainha D. Leonor.jpg D. Leonor de Viseu Avis-Beja 1481 1495 D. João II
Elisabet, reina de Portugal.jpg D. Isabel de Aragão e Castela Trastâmara 1497 1498 D. Manuel I
14- Rainha D. Maria de Aragão.jpg D. Maria de Aragão e Castela Trastâmara 1500 1517 D. Manuel I
Joos van Cleve 003.jpg D. Leonor de Áustria Habsburgo 1518 1521 D. Manuel I
Lopes Catherine of Habsburg.jpg D. Catarina de Áustria Habsburgo 1525 1557 D. João III

Βασίλισσες της Τρίτης Δυναστείας – FILIPINA (Φιλιπίνα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης βασίλισσες της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της Ένωσης Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Όνομα Οίκος Προέλευσης Από Εως Σύζυγος του
Alonso Sánchez Coello 003.jpg D. Ana de Áustria Habsburgo-Áustria 1580 1580 D. Filipe I de Portugal (Filipe II de Espanha)
20- Rainha D. Margarida.jpg D. Margarida de Áustria Habsburgo-Áustria 1599 1611 D. Filipe II de Portugal (Filipe III de Espanha)
21- Rainha D. Isabel de Bourbon.jpg D. Isabel de Bourbon Bourbon 1621 1640 D. Filipe III de Portugal (Filipe IV de Espanha)

Βασίλισσες της Τέταρτης Δυναστείας – BRAGANÇA (Μπραγκάνσα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Οίκος Προέλευσης Από Εως Σύζυγος του
22- Rainha D. Luísa.jpg D. Luísa de Gusmão Medina-Sidónia 1640 1656 D. João IV
Marie Françoise de Savoie-Nemours.jpg D. Maria Francisca de Sabóia[4] Sabóia-França 1666

1683

1668

1683

D. Afonso VI (1º γάμος)

Pedro II de Portugal|D. Pedro II (2º γάμος)

24- Rainha D. Maria Sofia.jpg D. Maria Sofia do Palatinado-Neuburgo Wittelsbach 1687 1699 D. Pedro II
25- Rainha D. Maria Ana.jpg D. Maria Ana de Áustria Habsburgo-Áustria 1708 1750 D. João V

Maria Anna Victòria de Borbó.jpg

D. Mariana Vitória de Bourbon Bourbon 1750 1777 D. José I
27- Rainha reinante D. Maria I - A Louca.jpg D. Maria I (Rainha Reinante de Portugal,
em conjunto com o seu marido, o Príncipe consorte de Portugal|Rei consorte)
Bragança 1777 1816 D. Pedro III
Carlota Joaquina.jpg D. Carlota Joaquina de Bourbon Bourbon 1816 1826 D. João VI
29- Imperatriz rainha D. Leopoldina.jpg D. Leopoldina de Áustria, também imperatriz do Brasil Habsburgo-Áustria 1826 1826 D. Pedro IV
31- Rainha reinante D. Maria II - A Educadora.jpg D. Maria II (pela 1ª vez, rainha reinante de Portugal ;
não tomou qualquer decisão administrativa em virtude
de se achar no Brasil e depois exilada na Europa)
Bragança 1826 1828 D. Miguel,
o que nunca se verificou
31- Rainha reinante D. Maria II - A Educadora.jpg D. Maria II (pela 2ª vez, Rainha Reinante de Portugal;
a partir de 1837, em conjunto com o seu marido,
o Rei consorte)
Bragança 1834 1853 D. Augusto Napoleão de Beuharnais
(1º casamento)
Fernando II de Portugal|D. Fernando II de Saxe-Coburgo-Gota
(2º casamento)
30- Rainha D. Adelaide.jpg D. Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg,
no exílio[5]
Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (1851) (1866) D. Miguel I
Estefânia Hohenzollern Sigmarigen.jpg D. Estefânia de Hohenzollern-Sigmaringen Hohenzollern-Sigmaringen 1858 1859 D. Pedro V
33- Rainha D. Maria Pia - O Anjo da Caridade.jpg D. Maria Pia de Sabóia Sabóia-Itália 1861 1889 D. Luís I

Maria Amélia of Orleans.jpg

D. Amélia de Orleães, última Rainha
de facto de Portugal
Bourbon-Orleães 1889 1908 D. Carlos I
D. Augusta Vitória de Hohenzollern-Sigmaringen,
Rainha de jure no exílio[6]
Hohenzollern-Sigmaringen (1913) (1932) D. Manuel II


Απαιτήσεις μετά το τέλος της Μοναρχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του τελευταίου βασιλιά της Πορτογαλίας, μια υποτιθέμενη φυσική κόρη του βασιλιά Κάρλους Α', και, συνεπώς, ετεροθαλή αδελφή του βασιλιά Μανουέλ Β', γνωστή ως Maria Pia de Saxe-Coburg-Braganza Laredo, στηρίχθηκε στα πρακτικά του Cortes Lamego που όριζαν πως εάν ο βασιλιάς πεθάνει άτεκνος σε περίπτωση που έχει αδελφή, θα πάρει αυτή το βασίλειο στη θέση του κατήγγειλε ο επικεφαλής της Οίκου των Bragança και ισχυρίστηκε ότι είναι η νόμιμη βασίλισσα της Πορτογαλίας.

Όνομα Οίκος Προέλευσης Από Εως
Maria Pia de Saxe-Coburgo e Bragança e Bragança de Laredo, διεκδίκησε τον τίτλο της Βασίλισσας Μαρίας Γ' της Πορτογαλίας Bragança (Ramo de Bragança-Saxe-Coburgo e Gota) 1932 1987

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tradicionalmente Mécia Lopes de Haro|D. Mécia Lopes de Haro não é considerada no número das rainhas de Portugal; a ter havido qualquer casamento com Sancho II de Portugal|D. Sancho II, foi declarado inválido pelo Papa no Concílio de Lião.
  2. Segundo reza a tradição, em 1361 Pedro I de Portugal|D. Pedro I teria feito desenterrar a sua amante Ινές ντε Κάστρο, declarado-a sua mulher legítima e feito-a, postumamente, rainha de Portugal.
  3. Pedro I de Portugal|D. Pedro I foi casado em primeiras núpcias com a castelhana Constança Manuel (que foi mãe do rei Fernando I de Portugal|Fernando I), mas Constança não é considerada como rainha de Portugal pois morreu doze anos antes de Pedro I de Portugal|Pedro assumir a Coroa.
  4. Entre os anos de 1668 e 1683, Maria Francisca esteve casada com o então Regente D. Pedro, pelo que durante este período usou o Título de Princesa, sendo entretanto conhecida como Rainha-princesa, voltou a ser Rainha de facto após a morte de Afonso VI em 12 de Setembro de 1683, até sua própria morte, três meses e meio depois, em 27 de Dezembro de 1683.
  5. Formalmente, Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg jamais foi rainha de Portugal; inclui-se nesta lista por ter sido casada com Miguel I de Portugal|D. Miguel I, mas já após a sua deposição.
  6. Formalmente, Augusta Vitória jamais foi rainha de Portugal; inclui-se nesta lista por ter sido casada com Manuel II de Portugal|D. Manuel II, mas já após a sua deposição.