Κατάλογος Κυβερνητών της Νεμπράσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος των Κυβερνητών της Πολιτείας της Νεμπράσκα.

Κυβερνήτης Νεμπράσκα
Nebraska-StateSeal.svg
Έμβλημα της Νεμπράσκα
=
Κάτοχος
Ντέιβ Χάινεμαν

από 20 Ιανουαρίου 2005
Προσφώνηση Ο Αξιότιμος
Διάρκεια θητείας Τέσσερα χρόνια, άπαξ ανανέωση
Δημιουργία Σύνταγμα της Νεμπράσκα

Πριν γίνει ξεχωριστή διοικητική διαίρεση, το Έδαφος της Νεμπράσκα ήταν μέρος του Εδάφους της Λουιζιάνα (μετονομάσθηκε σε Έδαφος του Μιζούρι) από το 1805 μέχρι το 1821· βλέπε Κατάλογος Κυβερνητών του Μιζούρι για αυτήν την περίοδο. Μεταξύ 1821 και 1854, η γη ήταν ανοργάνωτο έδαφος.

Κατάλογος Κυβερνητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Ανέλαβε Τέλος θητείας Κόμμα Σημειώσεις
1 Ντέιβιντ Μπάτλερ 21 Φεβρουαρίου 1867 2 Ιουνίου 1871 Ρεπουμπλικανός [1]
Ουίλλιαμ Χ. Τζέιμς (ενεργών) 2 Ιουνίου 1871 13 Ιανουαρίου 1873 Ρεπουμπλικανός [2]
2 Ρόμπερτ Ουίλκινσον Φέρνας 13 Ιανουαρίου 1873 11 Ιανουαρίου 1875 Ρεπουμπλικανός
3 Σίλας Γκάρμπερ 11 Ιανουαρίου 1875 9 Ιανουαρίου 1879 Ρεπουμπλικανός
4 Αλμπίνους Νανς 9 Ιανουαρίου 1879 4 Ιανουαρίου 1883 Ρεπουμπλικανός
5 Τζέιμς Γ. Ντόους 4 Ιανουαρίου 1883 6 Ιανουαρίου 1887 Ρεπουμπλικανός
6 Τζον Μίλτον Θάγιερ 6 Ιανουαρίου 1887 8 Φεβρουαρίου 1892 Ρεπουμπλικανός [3]
7 Τζέιμς Ε. Μπόυντ 8 Φεβρουαρίου 1892 13 Ιανουαρίου 1893 Δημοκρατικός [3]
8 Λορέντσο Κρουνς 13 Ιανουαρίου 1893 3 Ιανουαρίου 1895 Ρεπουμπλικανός
9 ίλας Α. Χόλκομπ 3 Ιανουαρίου 1895 5 Ιανουαρίου 1899 Fusion (Democratic/Populist)
10 Ουίλλιαμ Α. Πόυντερ 5 Ιανουαρίου 1899 3 Ιαουαρίου 1901 Fusion (Democratic/Populist)
11 ΤΣαρλς Χ. Ντίτριχ 3 Ιανουαρίου 1901 1 Μαΐου 1901 Ρεπουμπλικανός [4]
12 Έζρα Π. Σάβατζ 1 Μαΐου 1901 8 Ιανουαρίου 1903 Ρεπουμπλικανός [5]
13 Τζον Χ. Μάικι 8 Ιανουαρίου 1903 3 Ιανουαρίου 1907 Ρεπουμπλικανός
14 Τζορτζ Λ. Σέλντον 3 Ιανουαρίου 1907 7 Ιανουαρίου 1909 Ρεπουμπλικανός
15 Άστον Σ. Σάλλενμπεργκερ 7 Ιανουαρίου 1909 5 Ιανουαρίου 1911 Δημοκρατικός
16 Τσέστερ Χ. Όλντριτς 5 Ιανουαρίου 1911 9 Ιανουαρίου 1913 Ρεπουμπλικανός
17 Τζον Χ. Μόρχεντ 9 Ιανουαρίου 1913 4 Ιανουαρίου 1917 Δημοκρατικός
18 Κιθ Νέβιλ 4 Ιανουαρίου 1917 9 Ιανουαρίου 1919 Δημοκρατικός
19 Σάμιουελ Ρ. ΜακΚέλβι 9 Ιανουαρίου 1919 3 Ιανουαρίου 1923 Ρεπουμπλικανός
20 Τσαρλς Γ. Μπράιαν 3 Ιανουαρίου 1923 8 Ιανουαρίου 1925 Δημοκρατικός
21 Άνταμ ΜακΜούλλεν 8 Ιανουαρίου 1925 3 Ιανουαρίου 1929 Ρεπουμπλικανός
22 Άρθουρ Τζ. Γουίβερ 3 Ιανουαρίου 1929 8 Ιανουαρίου 1931 Ρεπουμπλικανός
23 Τσαρλς Γ. Μπράιαν 8 Ιανουαρίου 1931 3 Ιανουαρίου 1935 Δημοκρατικός
24 Ρόμπερτ Ληρόϋ Κόχραν 3 Ιανουαρίου 1935 9 Ιανουαρίου 1941 Δημοκρατικός
25 Ντουάιτ Γκρίσγουολντ 9 Ιανουαρίου 1941 9 Ιανουαρίου 1947 Ρεπουμπλικανός
26 Βαλ Πίτερσον 9 Ιανουαρίου 1947 8 Ιανουαρίου 1953 Ρεπουμπλικανός
27 Ρόμπερτ Μπ. Κρόσμπι 8 Ιανουαρίου 1953 6 Ιανουαρίου 1955 Ρεπουμπλικανός
28 Βίκτορ Ε. Άντερσον 6 Ιανουαρίου 1955 8 Ιανουαρίου 1959 Ρεπουμπλικανός
29 Ραλφ Γκ. Μπρουκς 8 Ιανουαρίου 1959 9 Σεπτεμβρίου 1960 Δημοκρατικός [6]
30 Ντουάιτ Γ. Μπάρνεϊ 9 Σεπτεμβρίου 1960 5 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανός [5]
31 Φρανκ Μπ. Μόρρισον 5 Ιανουαρίου 1961 5 Ιανουαρίου 1967 Δημοκρατικός
32 Νόρμπερτ Τ. Τίμαν 5 Ιανουαρίου 1967 7 Ιανουαρίου 1971 Ρεπουμπλικανός
33 Τζ. Τζέιμς Έξον 7 Ιανουαρίου 1971 4 Ιανουαρίου 1979 Δημοκρατικός
34 Τσαρλς Θόουν 4 Ιανουαρίου 1979 6 Ιανουαρίου 1983 Ρεπουμπλικανός
35 Τζ. Ρόμπερτ Κέρρεϊ 6 Ιανουρίου 1983 9 Ιανουαρίου 1987 Δημοκρατικός
36 Κέι Α. Ορ 9 Ιανουαρίου 1987 9 Ιανουαρίου 1991 Ρεπουμπλικανός
37 Ε. Μπέντζαμιν Νέλσον 9 Ιανουαρίου 1991 7 Ιανουαρίου 1999 Δημοκρατικός
38 Μάικ Γιόχανς 7 Ιανουαρίου 1999 20 Ιανουαρίου 2005 Ρεπουμπλικανός [7]
39 Ντέιβ Χάινεμαν 20 Ιανουαρίου 2005 Κάτοχος του αξιώματος Ρεπουμπλικανός [8][9]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παραπέμφθηκε και καθαιρέθηκε από το αξίωμα for misappropriation of state funds; the impeachment was expunged six years later.
  2. Ως υπουργός εσωτερικών της πολιτείας, ενέργησε ως κυυβερνήτης για μια ημιτελή θητεία.
  3. 3,0 3,1 Ο Τζέιμς Μπόυντ κέρδισε την εκλογή του 1890, και ορκίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1891. Όμως, due to a question of his U.S. citizenship and eligibility for the office, he did not take office until February 8, 1892.
  4. Παραιτήθηκε για να αναλάβει μια εκλεγμένη έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ.
  5. 5,0 5,1 Ως αναπληρωτής κυβερνήτης, έγινε κυβερνήτης για μη ολοκληρωμένη θητεία.
  6. Died in office.
  7. Παραιτήθηκε για να γίνει Γραμματέας Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
  8. Ως αναπληρωτής κυβερνήτης, ανήλθε στο αξίωμα του κυβερνήτη για την υπόλοιπη θητεία του Γιόχανς, και αργότερα εκλέχθηκε κανονικά.
  9. Η δεύτερη θητεία του Χάινεμαν λήγει στις 1 Ιανουαρίου 2015· υπόκειται σε όρια θητείας.

Άλλα υψηλά αξιώματα που ανέλαβαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ένας πίνακας των κογκρεσιακών, των άλλων θέσεων κυβερνητών, και άλλων ομοσπονδιακών αξιωμάτων που κατείχαν οι κυβερνήτες. All representatives and senators mentioned represented Nebraska except where noted. * denotes those offices which the governor resigned to take.

Όνομα Κυβερνητική θητεία Κογκρέσο των ΗΠΑ Άλλα αξιώματα που ανέλαβαν
Βουλή Γερουσία
William Alexander Richardson 1858 (territorial) Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και Γερουσιαστής από το Ιλινόις
J. Sterling Morton 1858–1859, 1861 (territorial) U.S. Secretary of Agriculture
Algernon Paddock 1861 (territorial) S
Alvin Saunders 1861–1867 (territorial) S
John Milton Thayer 1887–1892 S Governor of Wyoming Territory
Lorenzo Crounse 1893–1895 H
Charles Henry Dietrich 1901 S*
Ashton C. Shallenberger 1909–1911 H
John H. Morehead 1913–1917 H
Dwight Griswold 1941–1947 S
Val Peterson 1947–1953 Ambassador to Denmark, Ambassador to Poland
J. James Exon 1971–1979 S
Charles Thone 1979–1983 H
Bob Kerrey 1983–1987 S
Μπεν Νέλσον 1991–1999 S
Μάικ Γιόχανς 1999–2005 S U.S. Secretary of Agriculture*

Εν ζωή πρώην κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τον Απρίλιο 2011, έξι πρώην κυβερνήτες ήταν εν ζωή, με γηραιότερο τον Τσαρλς Θόουν (1979–1983, γεννήθηκε το 1924). Ο πιο πρόσφατα θανών κυβερνήτηςς ήταν ο Τζ. Τζέιμς Έξον (1971–1979), στις 10 Ιουνίου 2005.

Όνομα Κυβερνητική θητεία Ημερομηνία γέννησης
Νόρμπερτ Τίμαν 1967–1971 18 Ιουλίου 1924 (1924-07-18) (89 ετών)
Τσαρλς Θόουν 1979–1983 4 Ιανουαρίου 1924 (1924-01-04) (90 ετών)
Μπομπ Κέρρεϊ 1983–1987 27 Αυγούστου 1943 (1943-08-27) (70 ετών)
Κέι Α. Ορ 1987–1991 2 Ιανουαρίου 1939 (1939-01-02) (75 ετών)
Μπεν Νέλσον 1991–1999 17 Μαΐου 1941 (1941-05-17) (72 ετών)
Μάικ Γιόχανς 1999–2005 18 Ιουνίου 1950 (1950-06-18) (63 ετών)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


]