Κατάλογος Κυβερνητών της Δυτικής Βιρτζίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια
Seal of the Governor of West Virginia.jpg
Έμβλημα του Κυβερνήτη
Κάτοχος
Ερλ Ρέι Τόμπλιν

από 15 Νοεμβρίου 2010
Προσφώνηση Αυτού Εξοχότης
Κατοικία West Virginia Governor's Mansion
Διάρκεια θητείας Τέσσερα έτη, άπαξ ανανεώσιμη
Δημιουργία 20 Ιουνίου 1863
Αναπληρωτής Κανείς
Μισθός $150.000 (2009)[1]
Ιστοσελίδα www.governor.wv.gov

Ο Κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια είναι ο αρχηγός του εκτελεστικού κλάδου της κυβέρνησης της Δυτικής Βιρτζίνια[2] και αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων της πολιτείας.[3] Ο κυβερνήτης έχει καθήκον να επιβάλει τους πολιτειακούς νόμους,[2] και την εξουσία είτε να εγκρίνει είτε να αρνηθεί να κυρώσει νομοσχέδια που ψηφίζει το Νομοθετικό Σώμα της Δυτικής Βιρτζίνια,[4] να συγκαλεί το νομοθετικό σώμα οποιαδήποτε στιγμή,[5] και, εκτός αν έχει υπάρξει δίιωξη από την Βουλή των Αντιπροσώπων, να δώσει χάρη και αναστολή ποινής.[6]

Αφότου η Δυτική Βιρτζίνια έγινε πολιτεία, είχε 35 κυβερνήτες· 32 διαφορετικοί άνδρες έχουν φέρει το αξίωμα (ο Αρτς Α. Μουρ, νεότερος και ο Σέσιλ Χ. Άντεργουντ υπηρέτησαν έκαστος δύο μη συνεχόμενες θητείες). Έξι κυβερνήτες στην ιστορία της πολιτείας έχουν υπηρετήσει πολλαπλές θητείες. Αυτός με την μακρύτερη θητεία ήταν ο Μουρ, ο οποίος υπηρέτησε τρεις θητείες σε δώδεκα έτη. Ο πρώτος κυβερνήτης της πολιτείας, ο Άρθουρ Ι. Μπόρμαν, υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, παραιτούμενος μια εβδομάδα πριν το τέλος της του θητείας. Ο Ντάνιελ Ντ. Τ. Φάρνσγουορθ ήταν Πρόεδρος της Γερουσίας εκείνη την περίοδο· ολοκλήρωσε τις επτά τελευταίες ημέρες της θητείας του Μπόρμαν και παραμένει ο κυβερνήτης με την μικρότερη θητεία. Ο Άντεργουντ έχει την ασυνήθιστη διάκριση να είναι το νεότερο πρόσωπο που εκλέχθηκε κυβερνήτης (34 ετών κατά την πρώτη του θητεία το 1957) και το γηραιότερο (74 ετών κατά την δεύτερη θητεία του το 1997· 78 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του το 2001).

Ο τρέχων κυβερνήτης είναι ο Ερλ Ρέι Τόμπλιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στς 13 Νοεμβρίου 2011, μετά την ειδική εκλογή στις 4 Οκτωβρίου 2011.[7] Ο Τόμπλιν ως Πρόεδρος της Γερουσίας της Δυτικής Βιρτζίνια, ενεργούσε ως κυβερνήτης από τις 15 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2011 μετά την παραίτηση του Τζο Μαντσίν ώστε να καταλάβει μια έδρα στην Γερουσία των ΗΠΑ. Η διετής μη ολοκληρωμένη θητεία την οποία ανέλαβε ο Ερλ Ρέι Τόμπλιν από τον Τζο Μαντσίν θεωρείται επίσημη θητεία στο αξίωμα υπό το Σύνταγμα της Δυτικής Βιρτζίνια, και ούτως ο Τόμπλιν μπορεί να διεκδικήσει επανεκλογή τον Νοέμβριο 2012.[8]

Κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δυτική Βιρτζίνια ήταν αρχικά μέρος της πολιτείας της Βιρτζίνια, μιας από τις αρχικές Δεκατρείς Αποικίες. Οι βορειοδυτικές κομητείες της Βιρτζίνια αποσχίσθηκαν κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και δημιούργησαν μια πολιτεία, η οποία έγινε δεκτή στην Ένωση στις 20 Ιουνίου 1863. Δύο ακόμη κομητείες της Βιρτζίνια, η Μπέρκλεϋ και η Τζέφερσον, εισήλθαν στην πολιτεία στι 10 Μαρτίου 1866.

Για να εκλεγεί στη θέση του κυβερνήτη, ένα πρόσωπο πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, και πρέπει να έχει υπάρξει πολίτης της Δυτικής Βιρτζίνια επί τουλάχιστον πέντε έτη την περίοδο της έναρξης της θητείας.[9] Το Σύνταγμα της Δυτικής Βιρτζίνια, επικυρωμένο το 1872, αναφέρει μια τετραετή θητεία για το κυβερνήτη, με έναρξη την Δευτέρα μετά την πρώτη Τετάρτη του Ιανουαρίου μετά την εκλογή.[9] Το αρχικό σύνταγμα του 1863 είχε μια διετή θητεία για τον κυβερνήτη.[10]

Το σύνταγμα δεν αναφέρει αναπληρωτή κυβερνήτη· αν η θέση του κυβερνήτη αδειάσει, ο Πρόεδρος της Γερουσίας ενεργεί ως κυβερνήτης. Αν απομένει πάνω από ένας χρόνος στην θητεία του κυβερνήτη την περίοδο εκκένωσης της θέση, διεξάγεται νέα εκλογή· αλλιώς, ο Πρόεδρος της Γερουσίας υπηρετεί το υπόλοιπο της θητείας.[11] Ένα νομοσχέδιο που πέρασε το 2000 δίνει στον Πρόεδρο της Γερουσίας τον επίτιμο τίτλο του Αναπληρωτή Κυβερνήτη,[12] αλλά αυτός ο τίτλος σπάνια χρησιμοποιείται στην πράξη και οι θητείες του Προέδρου της Γερουσίας δεν αντιστοιχούν σε αυτές των κυβερνητών. Ο ίδιος νόμος δηλώνει ότι στην γραμμή διαδοχής μετά τον Πρόεδρο της Γερουσίας θα είναι ο Ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ακολουθούμενος από τον πολιτειακό γραμματέα δικαιοσύνης, τον πολιτειακό λογιστικό αρχιεκτιμητή και πρώην κυβερνήτες, σε αντίστροφη τάξη θητείας, οι οποίοι κατοικούν στην πολιτεία την εποχή που χηρεύει η θέση.[12]


Portrait of a well-dressed nineteenth-century man, sitting.
Άρθουρ Ι. Μπόρμαν, πρώτος κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια
Upper-body photograph of a twenty-first-century man in a suit.
Τζέι Ροκφέλλερ, 29ος Κυβερνήτης της Δυτικής βιρτζίνια


      Δημοκρατικό (20)       Ανεξάρτητος (1)       Ρεπουμπλικανικό (15)

# Κυβερνήτη Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Θητείες
[note 1]
1   Άρθουρ Ι. Μπόρμαν 20 Ιουνίου 1863 26 Φεβρουαρίου 1869 Ρεπουμπλικανικό 2 12
[note 2]
2 Ντάνιελ Ντ. Τ. Φάρνσγουορθ 26 Φεβρουαρίου 1869 4 Μαρτίου 1869 Ρεπουμπλικανικό 12
[note 3]
3 Ουίλλιαμ Ε. Στίβενσον 4 Μρτίου 1869 4 Μαρτίου 1871 Ρεπουμπλικανικό 2
4 Τζον Τζ. Τζέικομπ 4 Μαρτίου 1871 March 4, 1877 Δημοκρατικό 2
[note 4]
[note 5]
  Ανεξάρτητοι
5 Χένρυ Μ. Μάθιους 4 Μαρτίου 1877 4 Μαρτίου 1881 Δημοκρατικό 1
6 Τζέικομπ Μπ. Τζάκσον 4 Μαρτίου 1881 4 Μαρτίου 1885 Δημοκρατικό 1
7 Εμάνουελ Ουίλλις Ουίλσον 4 Μαρτίου 1885 6 Φεβρουαρίου 1890 Δημοκρατικό 1
[note 6]
8 Αρέτας Μπ. Φλέμινγκ 6 Φεβρουαρίου 1890 4 Μαρτίου 1893 Δημοκρατικό 1
9 Ουίλλιαμ Α, ΜακΚορκλ 4 Μαρτίου, 1893 4 Μαρτίου 1897 Δημοκρατικό 1
10 Τζορτζ Γ. Άτκινσον 4 Μαρτίου 1897 4 Μαρτίου 1901 Ρεπουμπλικανικό 1
11 Άλμπερτ Μπ. Ουάιτ 4 Μαρτίου 1901 4 Μαρτίου 1905 Ρεπουμπλικανικό 1
12 Ουίλλιαμ Μ. Ο. Ντόσον 4 Μαρτίου 1905 4 Μαρτίου 1909 Ρεπουμπλικανικό 1
13 Ουίλλιαμ Ε. Γκλάσκοκ 4 Μαρτίου 1909 14 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό 1
14 Χένρυ Ντ. Χάτφιλντ 14 Μαρτίου 1913 5 Μαρτίου 1917 Ρεπουμπλικανικό 1
15 Τζον Τζ. Κόρνγουελ 5 Μαρτίου 1917 4 Μαρτίου 1921 Δημοκρατικό 1
16 Εφραίμ Φ. Μόργκαν 4 Μαρτίου 1921 4 Μαρτίου 1925 Ρεπουμπλικανικό 1
17 Χάουαρντ Μ. Γκορ 4 Μαρτίου 1925 4 Μαρτίου 1929 Ρεπουμπλικανικό 1
18 Ουίλλιαμ Τζ. Κόνλεϊ 4 Μαρτίου 1929 4 Μαρτίου 1933 Ρεπουμπλικανικό 1
19 Χέρμαν Τζ. Κουμπ 4 Μαρτίου 1933 18 Ιανουαρίου 1937 Δημοκρατικό 1
20 Χόμερ Α. Χολτ 18 Ιανουαρίου 1937 13 Ιανουαρίου 1941 Δημοκρατικό 1
21 Μάθιου Μ. Νήλυ 13 Ιανουαρίου 1941 15 Ιανουαρίου 1945 Δημοκρατικό 1
22 Κλάρενς Γ. Μήντοους 15 Ιανουαρίου 1945 17 Ιανουαρίου 1949 Δημοκρατικό 1
23 Όκυ Λ. Πάττεσον 17 Ιανουαρίου 1949 19 Ιανουαρίου 1953 Δημοκρατικό 1
24 Ουίλλιαμ Σ. Μάρλαντ 19 Ιανουαρίου 1953 14 Ιανουαρίου 1957 Δημοκρατικό 1
25 Σέσιλ Χ. Άντεργουντ 14 Ιανουαρίου 1957 16 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανικό 1
26 Ουίλλιαμ Ουάλλας Μπάρρον 16 Ιανουαρίου 1961 18 Ιανουαρίου 1965 Δημοκρατικό 1
27 Χιούλετ Σ. Σμιθ 18 Ιανουαρίου 1965 13 Ιανουαρίου 1969 Δημοκρατικό 1
28 Αρτς Α. Μουρ, νεότερος 13 Ιανουαρίου 1969 17 Ιανουαρίου 1977 Ρεπουμπλικανικό 2
29 Τζέι Ροκφέλλερ 17 Ιανουαρίου 1977 14 Ιανουαρίου 1985 Δημοκρατικό 2
30 Αρτς Α. Μουρ, νεότερος 14 Ιανουαρίου 1985 16 Ιανουαρίου 1989 Ρεπουμπλικανικό 1
31 Γκάστον Κάπερτον 16 Ιανουαρίου 1989 13 Ιανουαρίου 1997 Δημοκρατικό 2
32   Σέσιλ Χ. Άντεργουντ 13 Ιανουαρίου 1997 15 Ιανουαρίου 2001 Ρεπουμπλικανικό 1
33 Μπομπ Γουάιζ 15 Ιανουαρίου 2001 17 Ιανουαρίου 2005 Δημοκρατικό 1
34 Τζο Μαντσίν 17 Ιανουαρίου 2005 15 Νοεμβρίου 2010 Δημοκρατικό 1 12
[note 7]
35 Ερλ Ρέι Τόμπλιν 15 Νοεμβρίου 2010 Κάτοχος Δημοκρατικό Κόμμα 12
[note 8]

Άλλα υψηλά αξιώματα που έφεραν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ένας πίνακας με αξιώματα του Κογκρέσου που κατείχαν οι κυβερνήτες. Όλοι οι αντιπρόσωποι και οι γερουσιαστές που φαίνονται αντιπροσώπευαν την Δυτική Βιρτζίνια. Ουδείς κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια έχει χρηματίσει σε άλλο ομοσπονδιακό αξίωμα.

Δηλώνει εκείνα τα αξιώματα για την ανάληψη των οποίων παραιτήθηκε ο κυβερνήτης.
† Δηλώνει εκείνα τα αξιώματα από τα οποία παραιτήθηκε ο κυβερνήτης για να γίνει κυβερνήτης.
Κυβερνήτης Κυβερνητική θητεία Βουλή των ΗΠΑ Γερουσία των ΗΠΑ Πηγή
Άρθουρ Ι. Μπόρμαν 1863–1869 S* [13]
Τζορτζ Γ. Άτκινσον 1897–1901 H [17]
Χένρυ Ντ. Χάτφιλντ 1913–1917 S [18]
Μάθιου Μ. Νίλυ 1941–1945 H S† [19]
Αρτς Α. Μουρ, νεότερος 1969–1977
1985–1989
H [20]
Τζέι Ροκφέλλερ 1977–1985 S [21]
Μπομπ Γουάιζ 2001–2005 H [22]
Τζο Μαντσίν 2005–2010 S* [23]

Εν ζωή πρώην κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2012 πέντε πρώην κυβερνήτες ήταν εν ζωή, με γηραιότερο τον Αρτς Μουρ τον νεότερο (1969–1977· 1985-1989, γεννημένος το 1923). Ο κυβερνήτης που πέθανε πιο πρόσφατα ήταν ο Χούλετ Σ. Σμιθ (1965-1969), ο οποίος πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 2012. Ο πιο πρόσφατος κυβερνητης που πέθανε ήταν ο Σέσιλ Χ. Άντεργουντ (1957–1961, 1997–2001), ο οποίος πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 2008.[24]

Όνομα Κυβερνητική θητεία Ημερομηνία γέννησης
Αρτς Α. Μουρ, νεότερος 1969–1977
1985–1989
16 Απριλίου 1923 (1923-04-16) (91 ετών)
Τζέι Ροκφέλλερ 1977–1985 18 Ιουνίου 1937 (1937-06-18) (77 ετών)
Γκάστον Κάπερτον 1989–1997 21 Φεβρουαρίου 1940 (1940-02-21) (74 ετών)
Μπομπ Γουάιζ 2001–2005 6 Ιανουαρίου 1948 (1948-01-06) (66 ετών)
Τζο Μαντσίν 2005–2010 24 Αυγούστου 1947 (1947-08-24) (66 ετών)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι τμηματικές θητείες μερικών κυβερνητών δεν είναι κατανοητές κυριολεκτικά· περισσότερο σημαίνουν μία θητεία κατά την οποία πολλοί χρημάτισαν κυβερνήτες, λόγω παραιτήσεων, θανάτων και άλλων γεγονότων.
  2. Παραιτήθηκε για να διαγωνιστεί για την Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, winning election.[13]
  3. Ως πρόεδρος της πολιτειακής γερουσίας, εκπλήρωσε την ημιτελή θητεία.[14]
  4. Η δεύτερη θητεία του Τζέικομπ ήταν υπό το σύνταγμα του 1872, το οποίο αύξανε την διάρκεια θητείας από τις δύο στις τέσσερα έτη.
  5. Ο Τζέικομπ εκλέχθηκε ως Δημοκρατικός για την πρώτη θητεία του, και ως ανεξάρτητος για την δεύτερη.
  6. Did not run for re-election in 1888, but due to the election being disputed, remained in office until the investigation was completed.[15]
  7. Resigned to take an elected seat in the U.S. Senate.
  8. Ωςπρόεδρος της πολιτειακής γερουσίας, ενέργησε ως κυβερνήτης από τις 15 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2011 οπότε ορκίσθηκε κυβερνήτης μετά την ειδική εκλογή που διεξήχθη στις 4 Οκτωβρίου 2011.[8][16][11]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά
Συντάγματα
Συγκεκριμένα
  1. "Salaries vary for state employees: Public workers' pay examined". The Dominion Post (Morgantown, West Virginia). April 11, 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 15, 2010. http://web.archive.org/web/20100715005658/http://www.allbusiness.com/government/government-bodies-offices-regional/14267547-1.html. Ανακτήθηκε στις July 7, 2010. 
  2. 2,0 2,1 WV Constitution article VII, § 5.
  3. WV Constitution article VII, § 12.
  4. WV Constitution article VII, § 14.
  5. WV Constitution article VI, § 18–19.
  6. WV Constitution article VII, § 11.
  7. http://www.wowktv.com/story/16027267/earl-ray-tomblin-to-be-inaugurated-as-west-virginias-governor
  8. 8,0 8,1 "Tomblin succeeds Manchin as West Virginia governor". Washington Post. November 15, 2010. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/11/15/AR2010111506129.html. Ανακτήθηκε στις November 17, 2010. 
  9. 9,0 9,1 WV Constitution article VII, § 1.
  10. WV 1863 Constitution article V, § 1.
  11. 11,0 11,1 WV Constitution article VII, § 16.
  12. 12,0 12,1 «H.B. 4781 (Enrolled March 11, 2009)». West Virginia Legislature, 2000 Sessions. http://www.legis.state.wv.us/Bill_Text_HTML/2000_SESSIONS/RS/Bills/hb4781%20enr.htm. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  13. 13,0 13,1 «Boreman, Arthur Ingram». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=B000638. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  14. «West Virginia Governor Daniel Duane Tompkins Farnsworth». National Governors Association. http://www.nga.org/portal/site/nga/menuitem.29fab9fb4add37305ddcbeeb501010a0/?vgnextoid=07fff35df39b7010VgnVCM1000001a01010aRCRD&vgnextchannel=e449a0ca9e3f1010VgnVCM1000001a01010aRCRD. Ανακτήθηκε στις August 18, 2009.  [νεκρός σύνδεσμος]
  15. «West Virginia Governor Emanuel Willis Wilson». National Governors Association. http://www.nga.org/portal/site/nga/menuitem.29fab9fb4add37305ddcbeeb501010a0/?vgnextoid=b161f35df39b7010VgnVCM1000001a01010aRCRD&vgnextchannel=e449a0ca9e3f1010VgnVCM1000001a01010aRCRD. Ανακτήθηκε στις August 18, 2009.  [νεκρός σύνδεσμος]
  16. http://www.wowktv.com/story/16027267/earl-ray-tomblin-to-be-inaugurated-as-west-virginias-governor
  17. «Atkinson, George Wesley». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=A000330. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  18. «Hatfield, Henry Drury». Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=H000342. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  19. «Neely, Matthew Mansfield». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=N000023. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  20. «Moore, Arch Alfred, Jr.». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=M000892. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  21. «Rockefeller, John Davison IV (Jay)». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=R000361. Ανακτήθηκε στις August 16, 2009. 
  22. «Wise, Robert Ellsworth, Jr.». Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=W000654. Ανακτήθηκε στις August 18, 2009. 
  23. "Dems keep key Senate seat with Manchin win in WV". Houston Chronicle. November 2, 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 7, 2010. http://web.archive.org/web/20101107114512/http://www.chron.com/disp/story.mpl/ap/top/all/7276184.html. Ανακτήθηκε στις November 3, 2010. 
  24. "Former Gov. Cecil Underwood has died at 86". Charleston Daily Mail. November 24, 2008. http://www.dailymail.com/News/200811240843. Ανακτήθηκε στις August 12, 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα