Κασρ ιμπν Βαρντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κασρ ιμπν Βαρντάν
Χάρτης
Είδοςκάστρο και αρχαιολογική θέση
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°22′0″N 37°14′0″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο της Χάμα
ΧώραΣυρία
Commons page Πολυμέσα

Το Κασρ ιμπν Βαρντάν (αραβικά : قصر أبن وردان) είναι ένα βυζαντινό στρατιωτικό συγκρότημα του 6ου αιώνα που βρίσκεται στην συριακή έρημο , περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Χάμα κοντά στην πόλη Αλ Χαμράα.

Το συγκρότημα του παλατιού, η εκκλησία και οι στρατώνες ανεγέρθηκαν στα μέσα του έκτου αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ (527-565) ως μέρος της αμυντικής γραμμής (μαζί με την Ρεσάφα και την Χαλαμπίγιε) εναντίον των Σασσανιδών Περσών. Το μοναδικό του στυλ, "εισάγεται" απευθείας από την Κωνσταντινούπολη και δεν βρέθηκε πουθενά αλλού στη σημερινή Συρία, μάλλον επιλέχθηκε για να εντυπωσιάσει τις τοπικές φυλές των Βεδουίνων και να εδραιώσουν τον έλεγχό τους. Ο βασάλτης που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του μεταφέρθηκε από κάπου μακριά βόρεια ή στα νότια από την περιοχή και οι μαρμάρινοι κίονες και κιονόκρανα υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν από την Απάμεια.

Διασωθέντα Ερείπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίποτα δεν παραμένει από τους στρατώνες και τα κτήρια τους σήμερα. Το ανάκτορο ήταν πιθανώς κατοικία του τοπικού κυβερνήτη. Το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του είναι η νότια πρόσοψη του με εναλλασσόμενες ζώνες βασάλτη μαύρου και κίτρινου τούβλου. Υπάρχουν ερείπια των στάβλων στα βόρεια και ένα μικρό συγκρότημα λουτρών στο ανατολικό τμήμα του παλατιού με μια κεντρική αυλή. Η λειτουργία της κάθε αίθουσας υποδεικνύεται από μία πέτρα.

Η εκκλησία, τετράγωνου σχήματος με ένα κεντρικό κλίτος και δύο πλαϊνά κλίτη, στέκεται ακριβώς δυτικά του ανακτόρου και είναι αρχιτεκτονικά παρόμοια με αυτό, αλλά λίγο μικρότερη. Αρχικά είχε έναν μεγάλο θόλο, μόνο ένα σφαιρικό τρίγωνο από αυτόν παραμένει μέχρι σήμερα.

Αρχικά είχε τρεις πλευρές, μόνο η βόρεια και η νότια παραμένουν σήμερα, είχαν επάνω όροφο , γυναικωνίτη, που προορίζονταν για τις γυναίκες. Η τέταρτη πλευρά ήταν ημικυκλική με τρούλο αψίδα.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Qasr ibn Wardan στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 35°22′N 37°14′E / 35.367°N 37.233°E / 35.367; 37.233