Κασρ Άμρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Quseir Amra
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Ιορδανία
ΤύποςΠολιτιστικό
Κριτήριαi, iii, iv
Ταυτότητα327
ΠεριοχήΑραβικές Χώρες
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1985 (9η συνεδρίαση)
Χάρτης του Κασρ Άμρα και των υπόλοιπων Κάστρων της Ερήμου.


Το Κασρ Άμρα (Αραβικά:قصر عمرة) είναι το γνωστότερο από τα Κάστρα της Ερήμου και βρίσκεται στη σημερινή ανατολική Ιορδανία. Το κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα (πιθανότατα μεταξύ 711 και 715) από τον Ομμαγιάδαχαλίφη Ουαλίντ Α', ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή την περίδο εκείνη. Έτσι το κάστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα πρώιμης ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Το κάστρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αναπαυτήριο από τον χαλίφη ή τους πρίγκηπές του, είναι καλυμμένο με νωπογραφίες που απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού (θηλαστικών που έχουν προ πολλού οδηγηθεί στην εξαφάνιση από τη Μέση Ανατολή λόγω κυνηγιού), φρούτων και γυμνών γυναικών. Το κάστρο περιέχει επίσης ένα σύμπλεγμα μπάνιου με οροφή με τρεις θόλους, που προδίδει Ρωμαϊκή επιρροή.

Σήμερα το Κασρ Άμρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα κάστρα της ερήμου, με κάποιες νωπογραφίες του να έχουν φθαρεί από γκράφιτι. Ωστόσο, βρίσκονται υπό εξέλιξη σχέδια αποκατάστασης. Ορατά είναι το πηγάδι και το υδραυλικό σύστημα.

Η εγκαταλειμένη δομή του επανακαλύφθηκε από τον Αλοίς Μούζιλ το 1898. Το κάστρο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985 σύμφωνα με τα κριτήρια i), iii), και iv) («αριστούργημα ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυίας», «μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία πολιτιστικής παράδοσης», και «αξιοσημείωτο παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει ένα σημαντικό στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας»).

Απόδοση ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταγραφή του ονόματος από τα Αραβικά προκαλεί την απόδοση με διάφορες προφορές όπως Κουσέιρ Άμρα, Κασρ Άμραχ, Κασάυρ Άμρα και Κουσάιρ Αμρα. Η ορθή μεταγραφή του ονόματος είναι Quṣayr ʿAmra, που σημαίνει «μικρό παλάτι της Άμρα».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]