Καρχαρίας Γκόμπλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καρχαρίας Γκόμπλιν
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
40–0Ma
[1]
Απεικόνιση καρχαρία Γκόμπλιν
Απεικόνιση καρχαρία Γκόμπλιν
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Μιτσουκουρινίδες (Mitsukurinidae)
D. S. Jordan, 1898
Γένος: Μιτσουκουρίνα (Mitsukurina)
D. S. Jordan, 1898
Είδος: M. owstoni
Διώνυμο
Mitsukurina owstoni (Μιτσουκουρίνα του Ούστον)
D. S. Jordan, 1898

Ο καρχαρίας Γκόπλιν (επιστημονική ονομασία Mitsukurina owstoni - Μιτσουκουρίνα του Ούστον) είναι ένας καρχαρίας της βαθιάς θάλασσας και το μόνο υπάρχον είδος της οικογενείας Μιτσουκουρίνες.[2] Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών. Κάποια άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του καρχαρία είναι το χρώμα του σώματός του, το οποίο είναι ως επί το πλείστον ροζ, και τα μακριά, προεξέχοντα σαγόνια του.[2] Όταν είναι κλειστά τα σιαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία ταύρο, Carcharias taurus, με μια ασυνήθιστα μακριά μύτη. Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και βάρος τα 160 κιλά.

Ο καρχαρίας Γκόπλιν απαντάται στον Ειρηνικό ωκεανό και στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα, πολύ πιο κάτω από όπου το φως του ήλιου μπορεί να φθάσει. Είναι ο πιό κοινός στα νερά γύρω από την Ιαπωνία, όπου το είδος ανακαλύφθηκε.[3]

Οι καρχαρίες Γκόπλιν τρέφονται με μια ποικιλία οργανισμών που ζουν στα βαθιά νερά. Μεταξύ ορισμένων οργανισμών που περιλαμβάνονται στη λεία τους είναι τα βαθύβια καλαμάρια, καβούρια και τα βαθέων υδάτων ψάρια. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες. Είναι ωοζωοτόκο, όπως και τα άλλα μέλη των λαμνόμορφων.[2] Αν και φαινομενικά σπάνιος, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς του έχει χαρακτηριστεί από την IUCN ως είδος ελαχίστης ανησυχίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sepkoski, Jack (2002). «A compendium of fossil marine animal genera (Chondrichthyes entry)». Bulletins of American Paleontology 364: 560. http://strata.ummp.lsa.umich.edu/jack/showgenera.php?taxon=575&rank=class. Ανακτήθηκε στις 2008-01-09.  }}
  2. 2,0 2,1 2,2 Fishbase:Mitsukurina owstoni Goblin shark (06/2010) Ανακτήθηκε 29 Οκτωβρίου 2011
  3. Johnson, Dana. «Goblin Shark - Mitsukurina owstoni». Green Goblin Unlimited. http://www.greengoblin.com/internal/corner/shark.html. Ανακτήθηκε στις 2007-02-08. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Goblin shark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).