Καρλ Μπεντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Μπεντς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Karl Benz (Γερμανικά)
Γέννηση25  Νοεμβρίου 1844[1][2][3]
Μίλμπουγκ
Θάνατος4  Απριλίου 1929[2][3][4]
Λάντενμπουργκ[5]
Αιτία θανάτουενδοεγκεφαλική αιμορραγία
Τόπος ταφήςΛάντενμπουργκ
Κατοικίαd:Q118669544
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Βάδης
Μεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[6]
ΣπουδέςUniversity of Karlsruhe
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
εφευρέτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜπέρθα Μπεντς
ΤέκναΡίτσαρντ Μπεντς
Eugen Benz
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Ρούντολφ-Ντίζελ
επίτιμος διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης
Αίθουσα Φήμης των Εθνικών Εφευρετών (2022)
ΣυνεργάτηςEmil Bühler
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καρλ Φρήντριχ Μπεντς (Karl Friedrich Benz, 25 Νοεμβρίου 1844 - 4 Απριλίου 1929) υπήρξε Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Γεννήθηκε στην Καρλσρούη της νοτιοδυτικής Γερμανίας το 1844 και εκπαιδεύτηκε στον χώρο της μηχανικής από σχετικά μικρή ηλικία. Άνοιξε δικό του μηχανουργικό εργαστήριο στο Μανχάιμ το 1863 και από το 1877 άρχισε να πειραματίζεται αρχικά σε μηχανές με δίχρονο κινητήρα. Ύστερα από πολυετείς έρευνες, το 1885, κατασκεύασε το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο ήταν τρίτροχο. Το όχημα αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο, με την σύγχρονη έννοια, που λειτουργούσε με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Καρλ Μπεντς κατοχύρωσε την εφεύρεσή του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 29 Ιανουαρίου 1886.

Ήδη από το 1883 ο Μπεντς είχε ιδρύσει δική του εταιρεία, την Benz & Cie (Μπεντς & Σια) που κατασκεύαζε στατικές (μη κινούμενες) μηχανές εσωτερικής καύσης. Το 1893 η εταιρεία του κατασκεύασε το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, ενώ το 1899 ήταν έτοιμη προς πώληση η πρώτη σειρά αυτοκινήτων «αγωνιστικού» τύπου. Το 1926 η εταιρεία του Μπεντς συγχωνεύτηκε με την Daimler Motoren Gesellschaft, που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ. Με την συγχώνευση δημιουργήθηκε η Daimler-Benz (Ντάιμλερ-Μπεντς), εταιρεία που κατασκεύαζε οχήματα με τη γνωστή επωνυμία Μερτσέντες (Mercedes).

Το 1883 λίγο καιρό αφού ο Καρλ Μπεντς κατοχύρωσε την πατέντα για το πρώτο αυτοκίνητο, η σύζυγος του Μπέρθα Μπεντς μαζί με τους δύο γιους της πήρε το αυτοκίνητο του Καρλ για να πάει στο σπίτι της μητέρας της. Κατά την διάρκειά του ταξιδιού η Μπέρθα έκανε στάσεις για να κάνει μερικές μικρο-επισκευές στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Τελικά κατάφερε να φτάσει στο σπίτι της μητέρας της μέχρι το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Μετά από πάρα πολλά χρόνια η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ονομάσει την δρόμο που διάνυσε η Μπέρθα (Τιμητικός Δρόμος Μπέρθα Μπεντς).

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]