Καρδάμαινα Κω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°46′55″N 27°8′38″E / 36.78194°N 27.14389°E / 36.78194; 27.14389

Καρδάμαινα Κω
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καρδάμαινα Κω
36°46′55″N 27°8′31″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κω
Πληθυσμός1.650 (2011)
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Καρδάμαινα: Ο παραλιακός δρόμος

Η Καρδάμαινα είναι παραλιακό χωριό της Κω περίπου 30 χλμ από την πόλη της Κω και 6 χλμ από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.650 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαία Αλασάρνα, ένας από τους 6 αρχαίους δήμους του νησιού, υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της εποχής, όπως μαρτυρούν ο ναός του Απόλλωνα και άλλοι, μικρότεροι ναοί, της αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Κάθε καλοκαίρι εδώ και 30 χρόνια περίπου πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νεολιθικά, γεωμετρικά και κλασικά κατάλοιπα υποδεικνύουν τη συνέχεια της κατοίκησης στην αρχαία πόλη της Αλασάρνας, η οποία άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και διατήρησε το σφρίγος της στη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική εποχή. Ο οικισμός, το νεκροταφείο και οι τέσσερις βασιλικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, σε συνδυασμό με τα πλούσια ευρήματα, μαρτυρούν μια ακμάζουσα πόλη με εργαστηριακές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και ζωηρή εμπορική δραστηριότητα.

Το τοπωνύμιο Καρδάμαινα σχετίζεται με το αρχαίο ποτάμι. Η Καρδάμαινα ήταν γυναίκα κάποιου Καρδάμη ή Κάρδαμου, είχε στην ιδιοκτησία της κάποια χωράφια στην θέση της σημερινής Παλαιάς Καρδάμ(αι)ενας, ίσως σε αυτήν οφείλεται το όνομα της.

Οι σύγχρονοι κάτοικοι μετοίκησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό το 1865, γι' αυτό η Καρδάμαινα θεωρείται ο νεότερος οικισμός του νησιού[εκκρεμεί παραπομπή]. Η Καρδάμαινα ήταν για χρόνια ένα ψαροχώρι αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο και είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τοπίο συνθέτουν από τη μία πλευρά καλλιέργειες και δέντρα και από την άλλη 6 χλμ. ακτογραμμής με αμμουδιά. Σε όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν οργανωμένες και μη παραλίες, με βαθιά, παγωμένα νερά και βότσαλα αλλά και ρηχά, ζεστά νερά με χρυσή άμμο. Σε αρκετές από τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν εγκαταστάσεις για μπιτς βόλεϊ και πλήθος θαλάσσιων σπορ, όπως καταδύσεις και ψάρεμα.

Η αγορά περιλαμβάνει τα πάντα -από παραδοσιακά προϊόντα έως τις πιο σύγχρονες επιλογές. Στην Καρδάμαινα υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και ουζερί, εστιατόρια με γεύσεις από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, μοντέρνες καφετέριες και μπαράκια αλλά και νυχτερινά κέντρα.

Στο κτίριο του Δημαρχείου φιλοξενούνται δύο μόνιμες εκθέσεις και αφορούν τη Λαογραφία και το Παραδοσιακό Καρδαμιώτικο Σπίτι και τη Ναυτική Παράδοση του τόπου αντίστοιχα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα "Αλασάρνεια" περιλαμβάνουν πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αθλοπαιδιές κ. ά., ενώ προς το τέλος του καλοκαιριού, στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου με ένα λαμπρό πανηγύρι.

Από το λιμάνι της Καρδάμαινας μπορεί κανείς να επισκεφθεί καθημερινά την γειτονική Νίσυρο με το ηφαίστειο ή να οργανώσει εκδρομές στην παραλία της Αγίας Ειρήνης και άλλους κοντινούς προορισμούς.