Κανωπικό κιβώτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Κανωπικά κιβώτια χρησιμοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγυπτίους για την εναπόθεση των εσωτερικών οργάνων που αφαιρούνται κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης. Παρόλο που οι πρώτες αποδεδειγμένες κανωπικές ταφές χρονολογούνται από την βασιλεία του Σνεφρού της 4ης Δυναστείας, υπάρχουν ενδείξεις για κανωπικές ταφές στη Σακκάρα που χρονολογούνται από τη 2η δυναστεία[1].

Το κανωπικό κιβώτιο του Τουταγχαμών, Αιγυπτιακό Μουσείο.

Σχέση με τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κανωπικά κιβώτια κατείχαν σημαντική θέση στον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Περιείχαν τα εσωτερικά όργανα της μούμιας, και έτσι σχετιζόταν με την πεποίθηση των Αιγυπτίων ότι η μετά θάνατον ζωή είναι εξίσου σημαντική με την επίγεια ζωή. Πίστευαν ότι όλα τα υλικά μέρη του νεκρού έπρεπε να διατηρηθούν σε τέλεια κατάσταση για το ταξίδι στην άλλη ζωή, και γι' αυτό αφαιρούσαν τα εσωτερικά όργανα κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης για να τα διατηρήσουν σε κανωπικά αγγεία και κιβώτια.

Αντίγραφο του κανωπικού κιβωτίου του Τουταγχαμών στο Αιγυπτιακό Μουσείο Rosicrucian.

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα κανωπικά κιβώτια ήταν απλά και φτιαγμένα από ξύλο, αλλά με την πάροδο του χρόνου έγιναν πιο περίτεχνα. Περίπου κατά την περίοδο της 21ης Δυναστείας (1069-945 π.Χ.), οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν να αφήνουν τα εσωτερικά όργανα μέσα στη μούμια. Αλλά συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανωπικά κιβώτια για χιλιάδες χρόνια ακόμα ενταφιάζοντάς τα με την μούμια, απλά δεν περιείχαν τίποτα μέσα. Τέλος η χρήση τους σταμάτησε κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο.

Στυλ και υλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στυλ και τα υλικά ποικίλουν στη διάρκεια των χρόνων, αλλά πάντα αντικατοπτρίζουν την ιδέα της τέλειας και ακριβής ομορφιάς των αρχαίων Αιγυπτίων.

Πτολεμαϊκή περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ψηλά ξύλινα κιβώτια που μοιάζανε με βωμό ήταν βαμμένα με έντονα χρώματα στις πλευρές τους, και είχαν ένα γεράκι στο πάνω μέρος. Οι τεχνίτες προετοιμάζανε την ξύλινη επιφάνεια με γύψο για να την ζωγραφίσουν κατόπιν. Οι διακόσμηση πάντα έχει κάτι να μας πει / σχετίζεται με την Αιγυπτιακή θρησκεία. Το γεράκι στο πάνω μέρος αντιπροσωπεύει τον Σοκάρ (ή Σόκαρις), θεό του κάτω κόσμου, και οι εικόνες στο πλάι απεικονίζουν τον ιδιοκτήτη του κιβωτίου να λατρεύει τον Όσιρι, θεό της μετά θάνατον ζωής. Τον Ra-Horakhty, συνδυασμό των θεών Ώρου και Ρα. Τους τέσσερεις γιους του Ώρου, καθένας από τους οποίους φυλάει και ένα από τα τέσσερα εσωτερικά όργανα. Η βαμμένη στήλη που αντιπροσωπεύει τον Όσιρι, και το tyet που αντιπροσωπεύει την Ίσιδα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dodson, Aidan, "Canopic Jars and Chests", in Redford, Donald B. (ed) (2001). The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt, vol. II, Oxford University Press. pp. 231–235


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Canopic chest της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).